LIFE

Un cuplu și-a dat demisia, a amenajat de la zero o dubă Volkswagen T3 și a plecat în lume

  La final de 2016, Dorina Burcea și iubitul ei, Ionuț, au cumpărat un Volkswagen T3 galben – o dubă ruptă parcă din filmele cu hipioți, au amenajat-o pe cont propriu și, opt luni mai târziu, au plecat să vadă lumea.

  Până acum au ajuns cu Eni – da, așa au botezat mașina, în vreo șapte țări. Au vizitat aproape toată România, mai puțin zona de nord. Acum un an, au decis să-și ia un animal de companie. Xena, o cățelușă deloc războinică, s-a adaptat rapid la viața din dubă, în ciuda temerilor pe care le-au avut Dorina și Ionuț. Îi găsești pe Instagram pe pagina The Wanderers, acolo unde își documentează aventurile și țin legătura cu alți călători de pe glob.

  Să renunți la job nu e tocmai la îndemână

  Volkswahen T3
  Dorina, Ionuț și Eni, gata de drum

  Dorina și Ionuț știau demult că pe amândoi îi leagă dorința de a călători. Ionuț chiar visa la un an liber în care să trăiască în sălbăticie. Iar în 2016, au luat mașina – un Volkwagen T3 pe care au dat 800 de euro. Pasul ăsta le-a dat curajul de care aveau nevoie ca să-și pună planurile în practică. La acel moment, Dorina avea mai bine de zece ani de muncă în corporații pe partea de marketing, iar Ionuț vreo șase ani în IT. „Nu e ușor să-ți lași job-ul, să lași apartamentul și tot ce mai ai și să zici eu de astăzi plec în lume. Nu a fost ușor nici pentru familiile noastre. Prietenii au fost cei care ne-au susținut”, povestește Dorina.

  Volkswahen T3
  Xena, cățelușa Dorinei și a lui Ionuț

  În mai 2017, și-au dat demisia și au plecat în călătorie. Nu au avut un itinerariu strict și nici nu au stabilit că trebuie să se întoarcă după o anumită perioadă. „Tot ce știam era că ne dorim foarte mult să călătorim și ar trebui să o facem cât încă suntem tineri și nu ne leagă nimic aici, copii sau credite”, spune Dorina.

  O mașină desprinsă din filmele cu hipioți

  Au fost siguri că vor modelul ăsta de mașină și nu o autorulotă deja echipată. Voiau ceva cu un design clasic și la care Ionuț să poată construi și meșteri cât mai mult, fiind priceput și foarte pasionat. „Eu am vrut van-ul Volkswagen T3 pentru că era galben, asta m-a atras cel mai mult”, recunoaște Dorina.

  Volkswahen T3
  La bordul dubiței Volkswahen T3, Dorina simte că nu-i lipsește nimic

  Pentru că au dat puțini bani pe mașină, credeau că amenajarea nu-i va duce la mai mult de 3000 de euro. S-au înșelat, pentru că Eni a avut nevoie de multe îmbunătățiri care, în final, i-au costat aproximativ 10.000 de euro.

  Au refăcut tabla, partea mecanică, au montat un panou solar cu invertor, au cumpărat frigider, cuptor cu microunde, plită electrică și au amenajat o toaletă portabilă și un duș extern pentru care au luat o cabină de la Decathlon.

  Spațiul disponibil fiind și mai mic decât într-o autorulotă, nu aveau cum să pună o toaletă sau un duș de sine stătător. Plita, de asemenea, nu este încastrată în mobilă și Dorina o scoate afară atunci când gătește ca să se poată mișca în voie. „Ne-am asumat toate astea pentru că am știut de la bun început că vrem acest tip de mașină și nici nu ne-am gândit să luăm ceva mai nou”, spune Dorina.

  De la un parchet colorat a pornit amenajarea interioară

  La un moment dat, Dorina a văzut într-un magazin un parchet care arăta de parcă cineva ar fi stat să lipească una lângă alta bucățele de lemn viu colorate. „Primul lucru pe care l-am ales a fost parchetul”, povestește Dorina.

  Și-au dorit să creeze un interior vesel, dar, în același timp, să-i dea o tentă vintage. Culoarea predominantă este roșu, pentru că le place și le reflectă personalitatea.

  Patul și dulapurile ocupă cea mai mare parte din spațiu, mașina având o lungime de 4,6 metri cu tot cu cabina șoferului. Au încercat să folosească la maximum fiecare colțișor și să o transforme pe Eni într-o casă pe patru roți încăpătoare și primitoare. Mobilierul este făcut din plăci de OSB pe care le-au îmbrăcat într-un tapet asemănător cu parchetul, iar tavanul l-au vopsit tot roșu.

  Poți să ai orice priveliște îți dorești când călătorești cu un van

  Cu Vama Veche în suflet

  Prima călătorie în care au plecat a durat șase luni. Primele două au stat în Grecia la bordul dubiței Volkswagen T3. Ulterior, s-a stricat și au fost nevoiți să o aducă acasă tractată. Însă asta nu i-a împiedicat să-și continue aventurile. Au luat mașina personală și vreme de patru luni au explorat vestul Europei.

  „Între timp, am reparat van-ul și am învățat din greșeli”, spune Dorina. Anul trecut, și-au luat din nou inima în dinți și au plecat într-o călătorie în care au vizitat, încă o dată Grecia, plus Serbia, Croația, Muntenegru, Bosnia, Albania și Bulgaria.

  Volkswagen T3
  Pe drum cu Volkswagen T3: lui Eni îi stă cel mai bine pe o plajă

  La finalul lui 2020, Dorina și Ionuț erau în București. El întors la serviciu, iar ea ca freelancer în marketing. Deși pandemia le pune bețe în roate tuturor călătorilor, cei doi încă visează să trăiască campați pe o plajă pentru totdeauna. „Avem Vama Veche cu noi tot timpul”, încheie Dorina.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Un cuplu și-a dat demisia, a amenajat de la zero o dubă Volkswagen T3 și a pl...