Apartamente

Un penthouse pe trei niveluri, din Colentina: cum e viața pe malul lacului Plumbuita

  Nume: Ioana, ziaristă
  Oraș: București, Colentina
  Tip de locuință: penthouse pe trei niveluri, cu trei camere și două băi
  Suprafață: 120 metri pătrați
  Stă aici: din 2019, proprietară
  Împarte casa cu: soțul ei, Cristi (inginer IT), și cu motanul Zumpi

  Pardoseală din stejar, blaturi de granit, geamuri mari și vedere spre lacul Plumbuita. Așa arată casa visurilor Ioanei și a lui Cristi. După doi ani de căutări, ei s-au îndrăgostit la prima vedere de acest penthouse de la etajul 13, aflat într-un bloc nou, construit în Colentina.

  Înainte să locuiască aici, Ioana și Cristi au stat în Balta Alba, într-un bloc din anii ’80, iar principalul motiv pentru care au vrut să se mute a fost să fie mai aproape de centru, ca să nu mai piardă atât de mult timp în trafic, în drum spre birou.

  “Ne-am căutat casă vreme de aproape doi ani. Am vizionat zeci de apartamente și am văzut mii de anunțuri pe site-urile de imobiliare. Am pierdut mult timp cu un apartament pentru care am așteptat peste șapte luni finalizarea unui litigiu. Când am obosit să tot așteptăm, am reînceput căutările. Ba chiar am crescut și bugetul’’, povestește Ioana.

  Pentru amenajarea interioară au lucrat cu arhitectul Petru Darida de la Outbox Studio, iar procesul a durat șapte luni. Decorul este unul modern-scandinav, cu câteva elemente industriale, în care predomină lemnul, culorile naturale și plantele. Cea mai mare provocare a fost schimbarea tâmplăriei, povestește Ioana, pentru că la etajul 13 ‘’vântul se simte altfel’’.

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Am pornit de la stilul nordic, preferatul nostru. Am pus accent pe lemn, de aici parchetul și mesele din stejar, pe culori naturale, ale pământului, și pe multe plante. Nimic nu este artificial.

  Inspirație: Reviste văzute de-a lungul anilor, fotografii de pe internet, toate având ca numitor comun stilul scandinav.

  Colțul preferat: Depinde de starea în care sunt. Dimineața îmi place să stau pe canapea, să îmi beau cafeaua uitându-mă pe geamurile din living. Dacă vreau să citesc, prefer să mă duc în bibliotecă și să lenevesc în hamac, cu o carte în mână. Dacă am prieteni în vizită, bucătăria este locul preferat. Aici gătim, bem un pahar de vin și stăm de vorbă.

  Elementul preferat: Măsuța de cafea din lemn de stejar. Mă duce cu gândul la bunicul meu, care a fost pădurar. Este ca și când l-aș simți aproape, deși el nu mai este de multă vreme. La el în gospodărie, stâlpii porților erau din stejar, tocmai pentru că este un lemn strașnic, și tot acolo regăseam dragostea și respectul pentru natură.

  Cel mai recent lucru cumpărat: Fotoliul galben de la Pouf.ro. Inițial aveam alt fotoliu, la care am renunțat pentru că avea un design total nepractic. Adică, avea picioarele mult ieșite în afara cadrului și ne loveam de ele aproape de fiecare dată când treceam pe lângă fotoliu.

  Cea mai mare provocare: Schimbarea tâmplăriei, care nu era de calitatea la care ne-am așteptat. Nu ne dădea acea senzație de siguranță, aveam impresia că o doboară vântul. Iar la etajul 13 vântul se simte altfel :).

  Cel mai bun lucru iarna: Banalul fapt că este cald. Am schimbat geamurile, iar izolația blocului este excelentă. Așadar, este cald, plăcut, și totul cu un consum mic de energie. Niciodată nu ținem toate caloriferele deschise, pentru că nu este nevoie. Să nu mai spun de pardoseala din stejar. Deși pretențioasă ca întreținere, iarna are avantajul că e plăcută la atingere. Preia cumva din căldura aerului.

  Cel mai bun lucru vara: Fiind expus spre est și sud, apartamentul are ferestre în colțuri opuse. Contrar împământenitei frici de curent a poporului român, noi stăm cu toate geamurile deschise și ne bucurăm de un plăcut curent în casă atunci când nu e caniculă.

  Ce spun prietenii: Toți ne-au apreciat apartamentul pentru echilibrul lui aproape perfect. Nu are nimic în minus sau în plus. Nu e ceva care să te deranjeze și nici nu duci lipsa vreunui lucru.

  Cel mai mare răsfăț: Blaturile de granit din bucătărie. Au fost o alegere scumpă comparativ cu alte opțiuni pe care le-am avut, dar îmi place să gătesc și am vrut blaturi rezistente, pe care să pun orice oală fierbinte fără teama de a le strica.

  Dacă printr-o minune ai putea schimba ceva: Nu este ceva care să nu îmi placă. Absolut nimic. Eventual, poate aș pune încălzire prin pardoseală. Poate, dar nu neapărat. Altfel, dacă ar fi să schimb ceva legat de procesul de amenajare, ar fi numărul grijilor: mi-aș face mai puține.

  Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la tine acasă: Poate personajul lui Gabriel García Márquez din „Un veac de singurătate” ar putea să își contemple existența din apartamentul nostru liniștit.

  Acasă înseamnă: Cristi, soțul meu, și motanul Zumpi.

  Casa ta în cinci cuvinte: Caldă, comodă, practică, spațioasă, acasă.

  Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: În primul rând, trebuie să știi ce îți dorești pentru următorii 10-15-20 de ani. Prima întrebare pe listă ar fi dacă îți dorești copii (în caz că nu ai). Este o întrebare de care noi ne-am lovit și la care a trebuit să răspundem. Este musai să îți stabilești bine prioritățile și să îți știi nevoile, să știi lucrurile la cer nu poți renunța.

  Resurse mobilă:

  Masă dining: urbanwoods.ro

  Măsuță de cafea: urbanwoods.ro

  Canapea: IKEA

  Scaune de bar: ioooi.ro 

  Covor living: rugvista.ro

  Foto: Sabin Prodan

  Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Un penthouse pe trei niveluri, din Colentina: cum e viața pe malul lacului Plum...