CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să vă împărțiti sarcinile casnice când lucrați amândoi de-acasă

  De la spălatul vaselor, la dusul gunoiului, cum stabilești cine de ce se ocupă în casă? Conform unui sondaj, pandemia și lucratul de acasă par să fi echilibrat puțin balanța sarcinilor casnice în cuplu, însă lucrurile pot fi îmbunătățite. Iată cum.

  De Ziua Internațională a Femeii, IKEA lansează campania „Egalitatea este mai bună pentru toată lumea”, o campanie menită să atragă atenția asupra împărțirii inegale a sarcinilor casnice. Inițiativa nu este nouă, fiind al patrulea an consecutiv în care se desfășoară, însă noutatea stă în contextul pandemiei care pare să fi echilibrat situația în anumite locuințe din România.

  sondaj ikea
  Conform sondajului, în o treime din cuplurile care locuiesc împreună balanța sarcinilor casnice pare să se fi echilibrat în pandemie

  „Anul trecut, pandemia a adus cu sine și mai multe responsabilități acasă. Cercetările au arătat că lipsa egalității acasă are implicații directe asupra poziției economice a femeilor și subminează potențialul lor de carieră”, explică Violeta Neniță, Market Manager IKEA România, conform unui comunicat remis Lovedeco. Pe scurt, evoluția în carieră a multor femei poate fi încetinită sau chiar oprită din cauza muncii depuse pentru întreținerea casei.

  În urma unui sondaj online făcut de IKEA în colaborare cu Agenția Ipsos în februarie 2021, a reieșit că două din trei persoane din România au lucrat de acasă în timpul pandemiei, iar asta ar fi rezultat într-o implicare mai activă a bărbaților la muncile de mentenanță a locuinței și familiei. În acest context, comparativ cu anii anteriori, unul din trei cupluri susține că împărțirea sarcinilor casnice este mai echilibrată acum decât înainte de pandemie.

  „Am aflat că egalitatea de gen s-a îmbunătățit în o treime din gospodăriile de la noi, ceea ce ne arată că suntem pe drumul ce bun, dar că în continuare este nevoie să încurajăm astfel de discuții despre egalitatea de acasă”, precizează Violeta Neniță.

  Femeile se ocupă de sarcinile zilnice, iar bărbații de cele ocazionale

  Cu toate astea, în continuare anumite sarcini zilnice rămân în grija femeilor. De exemplu, 78% dintre femei și doar 11% dintre bărbați susțin că se ocupă de călcatul hainelor în mod exclusiv sau mai des decât partenerul de cuplu. Datele sunt asemănătoare și în cazul spălării și uscării hainelor, al curățării băii sau al gătitului. Pe de altă parte, bărbații sunt responsabili pentru sarcinile ocazionale, cum ar fi reparațiile minore din casă, schimbarea becurilor sau contactarea serviciilor. Singura sarcină cu recurență constantă de care bărbații se ocupă în număr mai mare este dusul gunoiului, conform sondajului.

  „A vorbi despre modul în care vrem să fie lucrurile în relația noastră nu ar trebui să fie o povară, ci o oportunitate de a ne îmbunătăți situația actuală”, atenționează Raluca Anton, doctor în psihologie și psihoterapeut relațional. Conversația despre egalitatea acasă ar trebui să rămână deschisă fără să aducă o încărcătură negativă între parteneri, adaugă.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by IKEA Romania (@ikearomania)

  Tocmai pentru a încuraja astfel de discuții, IKEA a creat și un joc de cărți digital, „FiftyFifty”, în colaborare cu expertul relațional Jennie Miller. Jocul este disponibil pe contul de Instagram IKEA și se joacă în cuplu, cu scopul de a trage un semnal de alarmă asupra inegalităților adesea trecute cu vederea cu privire la împărțirea sarcinilor casnice

  3 criterii după care să împarți treburile casei

  Indiferent dacă împarți spațiul de locuit cu partenerul de cuplu sau cu un coleg de locuință, sarcinile ar trebui împărțite în mod corect. Conform Apartment Therapy, există trei criterii care te pot ajuta să faci asta.

  După sarcină. La fel ca la locul de muncă, fiecare are de făcut anumite sarcini, le poți numi și task-uri, în funcție de lucrurile la care se pricepe sau pe care le agreează. De exemplu, poate că urăști să speli vasele din chiuvetă, dar nu te deranjează să pui rufele curate la uscat. Deschide conversația cu partenerul sau colegul de casă și alegeți-vă fiecare treburile de făcut, una câte una.

  După timp. Doar pentru că munciți de acasă nu înseamnă că aveți mai mult timp pentru treburile casnice. Iar dacă îți faci griji pentru corectitudinea împărțirii lor, cel mai bine iei și timpul în considerare. Mai exact, asigurați-vă că fiecare dintre voi își ia la fel de mult timp pentru întreținerea casei, chiar dacă aveți sarcini diferite. Dacă durează mai mult să speli vasele zilnic decât dusul gunoiului, atunci persoana care duce gunoiul ar trebui să compenseze cu o altă sarcină puțin mai solicitantă.

  După săptămână. O altă metodă care ar putea duce la echilibrarea balanței este să faceți întreținerea casei cu rândul, săptămână cu săptămână. Adică o săptămână te ocupi tu de tot, iar în următoarea săptămână partenerul de cuplu. Astfel vă oferiți reciproc și pauze de la toate sarcinile și aveți certitudinea că ați împărțit totul în mod egal. Nu uitați să vă notați programul în calendar, ca să nu apară confuzii pe parcurs.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum să vă împărțiti sarcinile casnice când lucrați amândoi de-acasă