Grădină

Amenajare grădină: șanțul din jurul casei a devenit o grădină cu diferite specii de plante, alee și foc în piatră

publicat pe 24 apr. 2023

    Un șanț a devenit o grădină impresionantă, cu diferite specii de plante, alei, foc în jurul căruia să se adune familia și o terasă dotată cu orice pentru gătit și relaxare.

    Situată în cartierul Paradisul Verde, din Corbeanca, grădina aparține unui cuplu tânăr, cu un copil mic. Când cei doi soți au cumpărat aici, casa era în construcție, iar terenul era denivelat, practic un adevărat șanț. Pentru că își doreau să aibă o curte cochetă, cu un peisaj mereu verde, au lucrat cu arhitectul peisagist Dragoș Isăcescu.

    Punctul de plecare al amenajării a fost terasa, care reprezintă și piesa de rezistență a întregului ansamblu peisagistic. Este un spațiu unde proprietarii primesc musafiri pe tot timpul anului, căci are toate utilitățile și confortul de care este nevoie: de la o zonă de relaxare cu canapele și fotolii la o bucătărie cu hotă și o baie. Spațiul este dotat cu aer condiționat, iar suprafața vitrată este cu acționare electrică și este rabatată la nevoie.

    Pentru a realiza o conexiune cât mai bună cu grădina, Dragoș a folosit lemn de frasin la construcția terasei. Pardoseala este din beton șlefuit și colorat, cu mici bucăți de piatră încastrată. Aceeași piatră o regăsim și la exterior, atât la brâul casei, cât și în extremitățile grădinii.

    „Am amplasat terasa pe o poziția mai înaltă, pentru a fi un punct de belvedere asupra grădinii. Întreaga construcție este proiectată de mine“, spune Dragoș.

    amenajare gradina Corbeanca
    Grădina este asemenea unui mic paradis verde.

    Relaxare în jurul focului

    Următorul punct de atracție, după terasă, este locul de stat în jurul focului. Acesta funcționează pe gaz și este preferat de proprietari în serile târzii de vară, la un pahar de vorbă cu prietenii. Drumul către această zonă este ghidat de o alee formată din pași japonezi.

    Restul grădinii se remarcă printr-o vegetație variată, amplasată pe laterale, pentru a lăsa un spațiu liber de joacă în partea centrală. Plantele de bază, care dau contur și mențin grădina verde pe tot parcursul anului, sunt coniferele. Urmează Forythia, Mâna Maicii Domnului, iederă și Vinca Minor, plante care dau culoare și animă compoziția.

    Zonele neutre sunt acoperite de piatră și animate de vegetație invazivă, care acoperă solul: de la Vinca Minor la ienuperi târâtori și Euonymus. „Pietrele sunt o modalitate de a crea diferențe de nivel, fără a folosi elemente construite, care de multe ori obturează vizual”, spune Dragoș.

    Lucrarea nu a fost lipsită de provocări. Cea mai importantă dintre ele a fost crearea unui sistem special de pompare pentru drenarea apei. Este practic un back up la sistemul existent, în caz că există momente în care acesta nu face față.

    Foto: Cristina Lazăr

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *