LIFE

Studiu VELUX România: 79% dintre proprietarii de case din România și-ar renova energetic locuințele pentru a locui mai bine

publicat pe 04 iul. 2024

  VELUX România, unul dintre cei mai importanți producători de ferestre de mansardă, a realizat în 2024 un studiu național în rândul proprietarilor de locuințe pentru a sonda motivele și constrângerile vizavi de renovarea eficientă energetic a caselor. Potrivit sondajului, realizat pe un eșantion de peste 1000 de persoane la nivel național, 69% dintre respondenți au afirmat că principalul obstacol care îi împiedică să își renoveze casa sunt constrângerile financiare, în timp ce 79% dintre ei au susținut că și-ar renova locuințele dacă ar putea accesa fonduri subvenționate de către autorități.

  Zugrăvirea și îmbunătățirea izolației – principalele motive pentru renovare

  Cercetarea realizată de VELUX, pe un eșantion de 1008 persoane, arată că 64% dintre români au în vedere renovarea locuinței, principalele motive fiind îmbunătățirea esteticii și funcționalității, 59%, respectiv, 38%, urmate de diminuarea costurilor, 36%. De asemenea, zugrăvirea casei – 40%, îmbunătățirea izolației – 32% și renovarea bucătăriei – 23%, sunt principalele schimbări pe care și le doresc respondenții chestionarului, 45% dintre aceștia afirmând că ultima renovare a casei s-a întâmplat în urmă cu peste 3 ani.

  Cel mai mare obstacol într-un proiect de renovare: bugetul

  Potrivit studiului VELUX România, cele mai mari obstacole care împiedică românii să înceapă un proiect de renovare sunt 69% – constrângerile financiare, 36% – posibilele depășiri de costuri (prețuri ascunse) și 25% – lipsa de profesioniști, 84% dintre respondenți arătându-se, de asemenea, foarte îngrijorați de cheltuielile suplimentare, iar 72% de timpul în plus pe care trebuie să îl aloce modernizării.

  În ceea ce privește motivele pentru care ar apela la programe naționale de subvenții, 78% dintre români au indicat creșterea confortului locuinței, în timp ce 43% vor crearea unui mediu mai sănătos, iar 35% scăderea prețurilor la utilități. Mai mult, 98% dintre respondenți consideră eficiența energetică ca fiind importantă atunci când încep un proiect de modernizare.

  Totodată, 1 din 3 români consideră mansarda o soluție pentru eficientizarea spațiului, conform studiului VELUX România, însă constrângerile bugetare – 34% și preocupările legate de modificările structurale – 16%, sunt principalele motive care îi împiedică să avanseze cu proiectul.

  Pe de altă parte, deși 79% dintre români consideră că subvențiile guvernamentale le-ar crește semnificativ dorința de a-și renova locuința, tot 79% sunt foarte îngrijorați de posibilele dificultăți care vor apărea în procesul de obținere al acestora. Cu toate acestea, 76% dintre respondenți sunt de părere că o posibilă consultanță sau sfaturile profesionale gratuite i-ar încuraja să înceapă un proiect de renovare, chit că vor apărea obstacole în timpul procesului.

  Soluții pentru o casă eficientă energetic

  „La VELUX România, credem cu tărie în importanța susținerii eforturilor pentru case eficiente energetic. Românii au nevoie și își doresc case mai bune, mai sănătoase, care să le asigure confort și costuri rezonabile de energie. Ne dorim să fim un partener de încredere pentru toți cei care vor să își îmbunătățească confortul locuințelor, pentru că nu oferim doar ferestre de mansardă și accesorii conexe, dar suntem și un promotor al locuitului sustenabil, în general. Considerăm că România are nevoie de clădiri durabile, eficiente, iar în acest context, renovarea energetică este esențială pentru țara noastră”, a declarat Noemi Ritea, Director de Piață VELUX România, Ungaria și Moldova.

  VELUX oferă soluții inovatoare pentru locuințe de peste 80 de ani. Astfel, ferestrele de mansardă, pentru acoperișul înclinat, acoperișuri tip terasă, produsele pentru protecție solară și accesoriile inteligente sunt o soluție simplă și rentabilă pentru o casă eficientă energetic.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Studiu VELUX România: 79% dintre proprietarii de case din România și-ar renov...