LIFE

Viața acasă: poți avea intimitate dacă nu locuiești singur?

    Un studiu Ikea, realizat în România și alte 34 de țări, subliniază că relațiile pe care le formezi acasă sunt mai importante în conturarea sentimentului de intimitate decât amenajarea spațiului în sine. Dar cum au parte de intimitate oamenii care stau cu chirie și nu sunt niciodată singuri acasă când vor ei?

    „M-am mutat în chirie la 18 ani, în 2009, când am plecat la facultate. De atunci până azi am schimbat cam zece case, în Cluj și București, pe care le-am împărțit cu 12 colegi,” povestește Andreea Petruț, ONG-istă de mediu. A crescut în Cristian, Brașov, a făcut facultatea în Cluj, apoi s-a mutat în București. Acum, locuiește de trei ani în același apartament de trei camere din București, prin care au trecut mai multe colege. Alege să împartă casa cu alți oameni, cunoscuți sau nu, pentru că e eficient financiar.

    Oficial, 36% dintre chiriașii români cheltuie mai mult de 40% din venituri pe plata chiriei și a utilităților. După ce intră în ecuație abonamentul de telefon și cel de internet, mâncarea și câteva ieșiri în oraș, orice plan pentru călătorii sau pentru vreo investiție serioasă devine imposibilă. Așa că o bună parte se mută cu prieteni sau cu oameni pe care nu îi cunosc ca să împartă cheltuielile. Se găsesc unii pe ceilalți prin puterea vorbei sau a internetului, pe grupuri de Facebook sau pe site-urile de imobiliare.

    Studiu Ikea: relațiile pe care le dezvolți acasă sunt mai importante decât casa în sine

    Deseori punem egal între acasă și un spațiu personal, numai al nostru, în care avem intimitate și putem face ce vrem. Cum se împacă această asociere cu traiul la comun? Cum poți fi singur și liber când împarți casa cu altcineva? Un studiu despre relația dintre acasă și intimitate, pe care Ikea l-a realizat în România și alte 34 de țări, relevă că e important cu cine locuiești și cum vă negociați nevoile, pentru satisfacerea intimității. 71% dintre participanții la studiu din România au spus că spațiul în sine și dimensiunea lui nu afectează în niciun fel nivelul de intimitate pe care îl simt acasă. Relațiile cu colocatarii, însă, nu sunt la fel de inofensive.

    Andreea Petruț a plecat de acasă la 18 ani, în 2009, și a schimbat de atunci zece locuințe și 12 colegi. De-a lungul timpului, a avut conflicte pornind de la curățenie, cuplurile cu care a locuit au implicat-o în certurile lor, a fost nevoită să doarmă în toiul unor petreceri la care bubuia muzica sau a dormit în același pat în care colegul de garsonieră consuma un act sexual. N-a fost întotdeauna ușor să se bucure de intimitate acasă, dar preferă să rezolve diferitele neînțelegeri care apar, decât să împartă casa cu cineva care se închide în cameră și nu comunică.

    „Am devenit super bună prietenă cu majoritatea oamenilor cu care am împărțit casa. Cu ultimele colege stăteam la povești până noaptea, ne uitam la filme, ascultam muzică. Ne plângeam pe umăr, ne dădeam sfaturi, mergeam la cumpărături, la masă, făceam schimb de haine. O fetițeală continuă. Denumiserăm balconul unde fumam <<balconul sincerității>>. Am avut acolo discuții și trăiri comparabile cu cele din ședințele de terapie, doar că pe moca”, își aduce aminte Andreea despre cum și-a construit intimitatea împreună cu colegele de apartament din trecut.

    Și Marine Leduc, o franțuzoaică mutată în România, a împărțit constant casa cu mai mulți oameni. A locuit în Franța, Palestina, Montreal, iar acum în București.

    „Traiul cu alți oameni, din țări și culturi diferite, te face să descoperi o groază de aspecte noi ale lumii, ale oamenilor și ale vieții, fie ele bune sau rele. Te ajută să devii mai deschis la minte și să înveți cum să trăiești într-o comunitate. Te învață care sunt propriile tale nesiguranțe și probleme, care îți sunt limitele și cum să le stabilești cu ceilalți,” povestește Marine.

    Crede că e plăcut și benefic să locuiești cu oameni pe care nu-i cunoști, dar recunoaște că se regăsește mult mai mult acasă de când s-a mutat cu o bună prietenă româncă, într-un apartament de două camere din Capitală. Pentru că se cunoșteau dinainte, gestionează mai bine orice situație apare. Așa că nivelul de intimitate a crescut atât de mult încât preferă să petreacă timp împreună acasă, în loc să iasă în oraș.

    Peste 60% dintre respondenții din România ai aceluiași studiu Ikea asociază intimitatea cu spațiul sau perioada de timp în care pot fi ei înșiși. Caută un mediu în care să nu se simtă judecați, chiar dacă locuiesc cu alți oameni.

    Intimitatea aduce cu sine veselie, calm și satisfacție. Și chiar dacă e dificil să te simți întotdeauna în largul tău atunci când împarți casa cu alții, lucrurile pot funcționa dacă îți negociezi cât mai sincer limitele.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Viața acasă: poți avea intimitate dacă nu locuiești singur?