LIFE

Cazări drăguțe și ieftine din aproprierea unor pârtii de schi europene mai puțin aglomerate

  Știi cum este! Dacă vrei să prinzi un loc în față, trebuie să te grăbești, iar acest lucru este valabil mai ales în ceea ce privește vacanțele de iarnă, la schi. Primele se dau cabanele și căsuțele pentru care nu trebuie să vinzi un ficat ca să-ți permiți un sejur acolo, așa că, da, nu-i deloc prea devreme pentru a-ți rezerva cazarea la schi.

  De ce te trimitem în Europa? Pentru că, exceptând costul transportului, să te cazezi pe lângă pârtiile de schi de aici pare mai rentabil decât la noi, ca să nu mai vorbim de condițiile și de aspectul deosebit, de căsuță ca din povești, pe care-l au unele dintre aceste cazări.

  Am luat, așadar, la puricat țările cu tradiție în practicarea schiului, și am ales câteva cazări musai cochete, musai acceptabile ca preț și, dacă se poate, departe de vacarmul și agitația stațiunilor de schi, dar destul de aproape pentru a te bucura de acest sport.

  Austria

  N-o să ne plictisim niciodată de țara care-a dat cei mai mulți campioni mondiale la schi alpin! O vacanță aici este visul absolut al oricărui practicant al acestui sport și partea bună este că se poate ajunge și cu mașina, pe autostrăzi SF pentru noi.

  Unde?

  Într-o zonă pe care unii o consideră a fi printre cele mai frumoase din lume: landul Salzburg. În apropierea popularelor stațiuni Zell am See și Kaprun, se află o cabană din bușteni cu aspect romantic, grație acelor tradiționale ghivece cu mușcate de la balcon, ridicată într-un loc liniștit din mijlocul naturii, în localitatea Krossenbach. O căsuţă confortabilă pentru două persoane şi posibil unul sau doi copii mici, renovată cu lemn vechi, într-un stil rustic confortabil, dar echipată cu tot confortul vremurilor noastre. Cazarea este un punct de plecare convenabil pentru ieșirile la schi, drumeții pe munte, schi fond sau ciclism. Sau pur și simplu, pentru conexiunea cu natura din confortul unei cabane tipice austriece.

  Preț: de la 524 lei/noapte

  Slovenia

  Pentru că am auzit numai lucruri frumoase despre stațiunile de schi din Slovenia (Kranjska Gora, Vogel, Maribor) și despre peisajele idilice din regiunea ei alpină, am plusat și-am căutat cazări cu un plus de stil, la aceleași prețuri precum în Austria sau Germania. Vestea bună este c-am și găsit ceva…

  Unde?

  În Stara Fužina, un sat alpin tipic și un excelent punct de plecare pentru drumeții în munții din Parcul Național Triglav. Denumită Casa Fierarului, fermecătoarea cazare are o istorie interesantă: în 1969, filosoful francez Jean-Paul Sartre și-a petrecut vacanța aici. La parter există un living decorat boem, cu o bibliotecă plină cu cărți, și o bucătărie utilată cu strictul necesar. Etajul superior este format din trei dormitoare și o baie cu duș. În partea din față a casei există o terasă cu o masă și un set de scaune și o grădină mică cu un grătar cu lemne. Cazarea te invită să experimentezi farmecul rural al locului: să te încarci de la natura verde montantă, în timp ce asculți tălăngile vacilor de pe pășunile învecinate și admiri stelele într-o noapte senină.

  Preț: de la 494 lei/noapte/6 persoane

  Polonia

  Cu siguranță că ai auzit de stațiunea lor de top, Zakopane, însă domeniul schiabil din Polonia înseamnă mai mult de-atât. Mai mult, pentru că această țară nu are pretenții de vârf de lance în acest sport, vei găsi aici servicii și cazări mai mult decât satisfăcătoare.

  Unde?

  Într-un sat mic și cochet, cu un nume pe care o să-l reții cu greu, ce-i drept: Nowy Gierałtów, în apropiere de granița cu Cehia, acolo unde se află și un mic domeniu schiabil. Aici am găsit o căsuță adorabilă, lângă pădure și lângă un râu, care funcționează după principii ecologice și care poate găzdui cinci oaspeți în două dormitoare. Locația, priveliște și amplasarea ei în apropierea pârtiilor sunt aspectele cele mai apreciate de turiști, însă decorul cochet și camerele mari și luminoase sunt un plus, totul la un preț mai mult decât avantajos.

  Preț: de la 545 lei/noapte/5 persoane

  Franța

  Dacă vorbim de greii vacanțelor turistice la schi, trebuie să vorbim și de Franța, în detrimentul Italiei sau Elveției, acolo unde cazările te cam lasă cu portofelul gol. Nici Franța nu-i chiar accesibilă, însă cumva am reușit să găsim un chalet cochet și izolat, pentru un cuplu de schiori pasionați.

  Unde?

  La circa un kilometru de orașul Chamonix, acel „Mecca” al alpinismului și al sporturilor montane. Cabana face parte dintr-un grup de alte șase și este situată într-un loc liniștit, departe de traficul auto. Cabana cu fațadă tipic montană are doar 20 metri pătrați și include o cameră cu bucătărie mică, un dormitor cu un pat, o baie cu duș, toalete și o terasă cu vedere la spectaculosul Mont Blanc. Priveliștea și liniștea sunt apreciate de oaspeți, la fel și decorul cochet, cu aer rural franțuzesc.

  Preț: de la 395 lei/noapte/2 persoane

  Tot în aceeași zonă, am găsit o altă cabană rustică adorabilă, amplasată lângă pădure și decorată cu un bun gust evident din fotografii, care poate găzdui patru persoane în două dormitoare. Căsuța este situată în satul Les Houches din valea Chamonix, iar cea mai apropiată pârtie de schi este la o distanță de doi kilometri.

  Preț: de la 68 euro/noapte/4 persoane

  Germania

  Dacă am început cu Austria, trebuie să încheiem rotund cu Germania, din aceleași considerente: tradiție, kilometri de pârtii și autostrăzi care să te poarte la ele. Și prețurile acceptabile, dacă știi unde să cauți. Sau, spus altfel, nu vrei să schiezi chiar la fițe.

  Unde?

  Un exemplu în acest sens poate fi casa de vacanță din satul Grabenstätt, de lângă lacul Chiemsee, în peisajul superb al pre-Alpilor bavarezi. Există și un munte local, Hochfelln, unde poți schia în timpul iernii și face drumeții în timpul verii. Denumită Maison Mandrill, cazarea cu pricina este un bungalou pe piloni, cu un singur etaj, amplasat în mijlocul naturii. Casa de oaspeți are deschidere la aceeași curte cu casa principală, care este utilizată de proprietari, însă exclusiv pentru turiști există o verandă și o curte mai mică. Cu o suprafață de 62 metri pătrați, casa poate găzdui până la patru persoane. Dispune de o baie cu duș, o bucătărie complet echipată, o zonă de living cu ferestre generoase, două dormitoare și un decor colorat.

  Preț: de la 390 lei/noapte/4 persoane

  Foto: airbnb

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cazări drăguțe și ieftine din aproprierea unor pârtii de schi europene mai ...