Case

Grădină spațioasă și camere luminoase în casa a doi români stabiliți în Olanda

    Un cuplu de români s-a mutat în Olanda și a cumpărat o căsuță din povești într-un oraș liniștit și familist: Eindhoven. Ne-au povestit cum se calculează un credit acolo, cum arăta casa când s-au mutat, dar și colțul lor preferat.

    Robert și Victoria locuiesc în orașul Eindhoven, din sudul Olandei, iar drumul lor în Regatul Țărilor de Jos s-a trasat după ce au primit oferte avantajoase de joburi în domeniul IT. Calitatea vieții din această țară i-a convins pe cei doi bucureșteni să se stabilească în Eindhoven și să investească într-o casă a lor, departe de agitația din centru, într-un cartier nou și liniștit, de familiști.

    O casă cu suflet olandez
    Bucătăria a venit complet utilată și mobilată.

    Au cumpărat o casă cu un etaj care are 100 metri pătrați locuibili și o grădină de 30 metri pătrați. „Am făcut credit pe 20 ani. Avansul a fost o treime din casă. Ratele, în funcție de valoarea casei, încep de la minimum 700 euro și merg până la maxim 3000 euro. Banca eșalonează ratele în funcție de venit, bineînțeles, și pe perioade variabile de timp. Cuantumul ratelor mai depinde și de avans sau alte garanții”, explică Victoria.

    casă romani Olanda
    Cei doi au păstrat un stil aerisit pentru întreaga casă.

    Bucătăria open space a venit utilată complet, cu aparatură de ultimă generație

    Casă are două etaje fără mansardă, iar Victoria îmi spune că este un lucru neobișnuit pentru Olanda, ca o locuință să nu aibă mansardă. La parter, există un living open space lipit cu bucătăria, o debara mică sub scara interioară și o baie de serviciu. La etaj, sunt două dormitoare, baia mare și o cameră de serviciu pentru centrală și mașina de spălat.

    „Locuința a venit cu centrală și radiatoare, parchet și dispozitive de purificare a aerului la ușile de la intrare. Sistemele de iluminare le-am aplicat noi, n-am umblat însă la instalația electrică. Bucătăria a venit, la rândul ei, utilată complet, cu mobilă, frigider și mașină de spălat vase, plită și cuptor încorporate”, mai povestește ea.

    O casă cu suflet olandez
    Clădirea este fațetată cu cărămidă aparentă.

    Chestionar cu idei bune:

    Stilul casei: Când am cumpărat-o, casa era zugrăvită în alb, iar parchetul era din lemn de stejar natural. O combinație foarte relaxantă. Evident am încercat să păstrăm restul obiectelor de mobilier în aceeași nuanță, ca să aibă un aspect unitar și relaxant. Plus că lemnul are un efect estetic de încălzire a unei încăperi. Așa că am încercat pe cât posibil să cumpărăm mobilier din lemn natural.

    Durata amenajării: E o casă construită în 2015, dar pe care o putem considera nouă. Nu a avut nevoie de îmbunătățiri când ne-am mutat acolo, iar stilul construcției este clasic pentru Olanda: casa este din beton, iar fațada cu cărămidă aparentă. În plus, aici este frecvent întâlnit ca imobilele să fie unite în șir, să nu fie total individuale, despărțite unul de altul.

    casa romani olanda
    Grădina are 30 metri pătrați și este un mare avantaj vara.

    Mobila și alte alegeri bune: Am cumpărat-o din magazine locale, de la Ikea, dar și din buticurile cu mobiler second hand. Aici o poți găsi de foarte bună calitate și la prețuri incredibile, în anumite magazine. Ikea rămâne foarte scumpă, prin comparație, și nu găsești mobilier din lemn 100%.

    Colțul preferat: Peste tot! Dar sufrageria e locul de relaxare cel mai folosit. Iar când e vreme frumoasă, preferăm să stăm în grădină.

    Tabloul preferat al Victoriei tronează peste sufragerie
    Tabloul preferat al Victoriei tronează peste sufragerie

    Decorațiunea de suflet: Portretul pe care l-am cumpărat acum trei ani din Bali. Îmi plac exotismul și detașarea pictorului, care nu ține cont de proporții, ci doar de senzația pe care o aduce un instrument muzical. Așa solară și veselă, cum este vremea mereu pe insulă. L-am cumpărat dintr-un atelier meșteșugăresc și am mai primit la tranzacție, cadou, o plasă de mangustine. Atunci am învățat, după zece zile de evitat dibace acele fructe, cum se sparg, de fapt, între palme și cât de delicios e conținutul. În ultima zi de vacanță. Tabloul stă în sufragerie pentru că vreau să îl văd cât mai des: mă duce sistematic cu gândul la ocean și vacanță.

    Dacă ar fi să-ți descrii casa în 5 cuvinte, acestea ar fi: Luminoasă, prietenoasă, modernă, potrivită pentru statutul nostru familial și financiar curent.

    Foto: arhiva proprietarilor

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Grădină spațioasă și camere luminoase în casa a doi români stabiliți în...