Nu arunca, repară: 5 accesorii din casă cărora le poți da o viață nouă
Când ai atâtea opțiuni de shopping la dispoziție – fie online, fie în marile magazine prezente peste tot în marile orașe – dacă se strică ceva în casă, primul instinct este să-l înlocuiești. Însă uneori asta poate duce la risipă de bani și nici naturii nu faci vreun favor când te descotorosești de obiectele care ar putea avea, în continuare, un folos. Acesta este un apel la reparare, reciclare, refolosire atunci când este posibil. Și cu soluțiile pe care ți le prezentăm, cu siguranță e posibil.
Acestea sunt numai câteva exemple de accesorii și obiecte din casă pe care, în loc să le arunci imediat ce se strică, le poți repara. Astfel, prelungești viața obiectului respectiv și îl poți folosi în continuare până când ai suficienți bani pentru a investi în ceva mai bun.
1. Furtunul de la aspirator
De multe ori, obiectele de curățenie sunt cele care se strică adesea în casă, pentru că sunt folosite frecvent. Uzura începe să-și facă apariția și e posibil chiar să descoperi fisuri sau rupturi la nivelul furtunului de la aspirator. Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să cumperi un aspirator nou, fiindcă există soluții.
De exemplu, banda adezivă tesa Ultra Power Extreme îți poate salva furtunul. Produsele din gama tesa sunt disponibile la Dedeman și aderă foarte bine pe suprafețe diverse, atât netede cât și rugoase. Suprafața ei este acoperită cu material textil și este rezistentă atât la apă, cât și la razele UV. Deci o poți folosi chiar și în cazul furtunului de apă din grădină, de exemplu.
2. Țevile de la instalațiile sanitare
Știi momentul acela înspăimântător când intri în bucătărie și pășești într-o baltă de apă care nu știi de unde provine? Ori când dai drumul la robinet și în loc să curgă pe unde trebuie, curge pe sub chiuvetă? De obicei asta înseamnă că ai o problemă cu țevile, iar asta poate fi ori de la o garnitură slăbită, ori, în cel mai rău caz, de la o fisură. Nu e cazul să intri în panică, fiindcă există o soluție care nu implică schimbarea imediată a țevilor.
Tot la tesa este disponibilă banda pentru reparații tesa Ultra Power Underwater. Fiindcă este special concepută pentru a fi folosită sub apă, este rezistentă în condiții de umiditate. Poți repara cu ea inclusiv o bărcă gonflabilă.
Este rezistentă și la raze UV dar și mai important, la temperaturi ridicate, deci o poți folosi fără grijă chiar și pe țevile de apă caldă.
3. Salteaua gonflabilă pe care o ții pentru musafiri sau vacanțe
Saltelele gonflabile pot fi foarte utile atunci când ai musafiri neplanificați care vor să rămână peste noapte, ori dacă ești genul de persoană căreia îi plac călătoriile în natură, cu cortul. Însă aceste saltele sunt de obicei fragile și susceptibile la fisuri. După un timp, oricât de bine le-ai umfla, ajung să se dezumfle în câteva ore și să nu-ți mai fie utile.
Din fericire, ăsta nu este neapărat un semn că trebuie să arunci salteaua la gunoi. Primul pas este să identifici fisura, de obicei o poți descoperi dacă umezești suprafața saltelei cu puțină apă cu săpun – aerul care scapă va forma mici bule. După ce ai găsit problema, o poți rezolva aplicând o bandă adezivă precum cea de la tesa.
4. Sacii din plastic în care videzi și depozitezi hainele
Când spațiul de depozitare este limitat, o soluție foarte practică este să lași numai hainele de sezon în dulap, iar pe celelalte să le depozitezi separat, în saci de vidare care fac un morman de haine să-și reducă dimensiunea considerabil. Când se întâmplă să capete mici fisuri, care fac ca sacii să se umple la loc cu aer și să-și recapete volumul original, îi poți repara. Poți folosi bandă adezivă aplicată fie pe toată marginea, fie pe fisură în sine. Aerul nu va mai putea scăpa pe nicăieri, iar tu îi vei putea folosi din nou, cu succes.
5. Cutiile de depozitare din plastic
Există și alte accesorii de depozitare pentru care poți folosi banda adezivă, precum cutiile de plastic transparente. Plasticul poate deveni casant în timp, iar dacă folosești acele cutii, probabil știi că după un timp apar pe ele crăpături. Mai ales dacă obișnuiești să le încarci cu o mulțime de obiecte grele și le muți dintr-o parte în alta, ori le depozitezi în turn, adică una peste alta. Dacă ai observat crăpături, nu înseamnă neapărat că este cazul să arunci cutiile la gunoi și să cumperi altele.
În funcție de cât de gravă e ruptura, o poți lipi cu banda pentru reparații tesa Ultra Power Transparentă. E un mod simplu de la a opri crăpătura să se întindă și să distrugă complet cutia de depozitare, iar un alt avantaj este faptul că este super rezistentă, deci poți folosi în continuare obiectul, în loc să-l arunci. Faptul că este transparentă te scapă și de acel aspect inestetic de obiect reparat cu bandă.
Acestea sunt numai câteva modalități în care poți salva obiectele de uz casnic sau chiar cele pentru timp liber – precum biciclete, corturi și altele – cu bandă adezivă, în loc să le arunci la gunoi și să cumperi altele. Astfel, economisești și bani și păstrezi lângă tine obiecte de care te-ai atașat, fiind „partenerele” tale de drum lung.