
O avocată a renovat casa celei mai bune prietene cu 40.000 de euro, într-un stil de inspirație Wabi-Sabi
publicat pe 18 feb. 2025Andrada, o avocată pasionată de design-ul interior, a acceptat provocarea de a amenaja casa celei mai bune prietene, iar rezultatul este un spațiu luminos și confortabil, de inspirație Wabi-Sabi. Tânăra a tratat proiectul ca pe unul personal, iar bugetul în care s-a încadrat a fost de 40.000 de euro.
„Au cumpărat locuința când încă era în stadiul de proiect, așa că am avut posibilitatea să adaptez detalii precum iluminatul și să fac mici modificări care să permită maximizarea spațiului”, spune Andrada despre casa de 81 de metri pătrați. Inițial, la parter erau un living, o bucătărie și o baie. Întâi a adăugat un perete pe jumătatea livingului, ca să creeze un extra dormitor. Apoi a dărâmat peretele dintre bucătărie și cealaltă jumătate, pentru fluidizarea spațiului.
La etaj erau două dormitoare și două băi, dintre care, cel principal, avea baie proprie. Pentru maximizarea spațiului, în dormitorul mare a reușit să creeze și un mic dressing, după ce a modificat pereții băii.
Inspirație Wabi-Sabi în amenajarea locuinței
Andrada s-a încadrat într-un buget de aproximativ 40.000 de euro, sumă pe care a stabilit-o de la bun început cu prietena ei. Ca să se încadreze în buget, s-a documentat extensiv de pe internet și a discutat cu specialiști în construcții. Pentru că a ales încălzirea în pardoseală, de exemplu, în loc de cea clasică, pentru care a montat gresie în bucătărie și living, iar costurile au fost mai mari, a tăiat din alte părți.
Acolo unde își dorea neociment, pe pereții din living, bucătărie, băi și dormitor, care ar fi depășit bugetul, a folosit vopsea decorativă. A apelat la specialiștii de la Coramet, un magazin de vopsele cu o gamă variată de decorative, care i-au propus o variantă care poate fi aplicată cu un rezultat asemănător. Ei au aplicat o bază crem în toată casă, iar apoi ea a personalizat pereții doriți.
Ca stil de amenajare, a inspirat-o conceptul Wabi-Sabi. „Un concept estetic japonez, în care predomină nuanțele de bej, piatra, lemnul, dar și minimalismul”, spune ea. „Am ales materiale de calitate și m-am ocupat de fiecare detaliu și de fiecare obiect în parte”.
A texturat pereții pentru a da impresia de piatră, cu tencuială pe bază de ipsos, a folosit mai multe lustre de la Ikea pentru a acoperi grinzile și țevile de pe tavanul din hol și a realizat singură corpurile de iluminat din living și dormitor din papier mâché (pe care le-a făcut într-o bază improvizată din folie de aluminiu și plasă de construcții).
Corpurile de iluminat de pe casa scării sunt tot o invenție proprie – a cumpărat o lustră de la Leroy Merlin, a adăugat un fir și apoi a cumpărat mai multe abajururi de pe diferite site-uri, inclusiv de pe Shein. „Aș putea să mă reprofilez, am fost foarte încântată de rezultatul final”, spune Andrada.
La partea de mobilier, a căutat intens pe diferite site-uri (The Home, Emag, Mobexpert, Dilevida Home, Rfan Lighting, Alfaram etc.), dar mărturisește că o echipă a realizat mobila din bucătărie, dressing-ul, mobilierul din băi și dormitor; toate, după ideile ei. A așteptat perioada de reduceri pentru a se încadra în buget sau a căutat un anume produs până l-a găsit la cel mai bun preț. Întregul proces de amenajare, început la mijlocul lui 2024, a durat jumătate de an.
Încăperea ei preferată este living-ul. „Deși nu e foarte mare, are, împreună cu bucătăria, 22 de metri pătrați, este compartimentat perfect și permite și suficient spațiu de mișcare”, încheie ea.
-
Apartamente cu 4 camere
Amenajarea unui apartament din București integrează în contemporan arcadele din rigips ale anilor 2000, fără ca spațiul să pară învechit
-
Apartamente cu 4 camere
Amenajare de peste 60.000 euro într-un apartament din nordul Capitalei, cu mobilier făcut pe comandă și materiale de calitate
-
Apartamente cu 4 camere
Stil minimalist și accente de culoare într-un apartament din București, amenajat cu 20.000 euro
-
UTILE
De ce crapă pereții la o casă nouă? Cauze și soluții pentru a repara fisurile
Graba strică treaba, iar asta se aplică și în cazul construirii unei case.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
De ce nu miros hainele a balsam după spălare. Greșeli pe care să le eviți
De la dozarea incorectă a balsamului și până la folosirea unui detergent prea puternic, iată posibile explicații.
-
Grădină
Tăierea trandafirilor primăvara: când, cum și de ce e necesar s-o faci
Pentru plante sănătoase cu o abundență de flori.