UTILE

Cum poți să folosești o butelie de gaz în siguranță

publicat pe 19 dec. 2023

    Pentru locuințele unde nu există posibilitatea branșării la gaze, o soluție adesea folosită pentru gătit în special este conectarea aragazului la o butelie de gaz. Deși este la îndemână, este o soluție care vine la pachet cu diverse riscuri de siguranță. Ca să nu îți pui viața, locuința și familia în pericol, urmează câteva sfaturi de folosire corectă a unei astfel de butelii.

    Citește cu atenție recomandările emise de Oficiul pentru Protecția consumatorului (OPC) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și instrucțiunile prescripțiilor tehnice aprobate de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) înainte să încerci să pui în funcțiune o butelie de gaz.

    Cum să te asiguri de bunăstarea buteliei atunci când o cumperi

    Butelia este un ansamblu format din recipientul sub presiune, armătura de închidere (fie un robinet cu ventil, fie o supapă cu bilă), un capac de protecție demontabil ori o gardă de protecție nedemontabilă, un postament și un manșon de protecție. De aceea, trebuie să te asiguri că toate aceste elemente – nu doar recipientul în sine – sunt în condiții potrivite înainte să cumperi butelia.

    ansamblu butelie gaz
    Butelia este un ansamblu format din recipientul sub presiune, armătură de închidere (robinet), capac de protecție demontabil sau gardă de protecție nedemontabilă, postament și manșon de protecție

    Recomandarea generală este aceea de a cumpăra una nouă din comerț, însă pe platformele cu anunțuri de vânzare-cumpărare există o ofertă vastă de butelii la mâna a doua. Dacă decizi să cumperi și refolosești o butelie de gaz, trebuie să acorzi atenție aspectului ei. Postamentul și garda de protecție nedemontabilă trebuie să nu prezinte ruperi sau deformări. Asigură-te și că armătura de închidere nu a fost lovită și că se poate manevra cu ușurință. Butelia nu trebuie să prezinte rugină, urme de uzură, deformări și alte posibile defecte.

    Este necesar ca inscripția să fie încă vizibilă pe butelie, să poți vedea marcajul de conformitate, sigla producătorului, data de fabricație și cea de expirare a verificării tehnice. Verifică întotdeauna data de expirare a verificării ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) – o butelie se verifică o dată la maximum cinci ani.

    Ai grijă la transport

    În ceea ce privește transportul, conform unui document semnat EIGA (European Industrial Gases Association), folosirea autovehiculului personal prezintă riscuri pentru siguranță. De exemplu, pot apărea scurgeri de gaz care pot provoca incendii, explozii, otrăvire sau asfixiere. În plus, este posibil ca butelia să se deplaseze în interiorul vehiculului în timpul mersului și astfel să sufere lovituri și deformări.

    Pentru transportul unei butelii de gaz este recomandată folosirea unui camion-platformă, a unui camion descoperit sau a unui vehicul cu o zonă de gaze izolată etanș de compartimentul șoferului, cu ventilație către exterior. În plus, butelia trebuie fixată pentru a preveni deplasarea în timpul virării, accelerării și frânării.

    Conectarea corectă a buteliei de gaz la aragaz

    Pentru a putea folosi o butelie de gaz în siguranță, este esențial să faci corect conectarea ei la aragaz. Astfel, trebuie să folosești racorduri flexibile sau furtunuri de presiune din cauciuc standardizate, nedeformate și fără crăpături. Dacă folosești un furtun din cauciuc, acesta trebuie prevăzut la ambele capete cu coliere metalice. Garnitura de clingherit trebuie să fie nouă.

    Etanșarea trebuie să fie perfectă, astfel încât să nu apară scurgeri, și se face prin strângerea piuliței cu cheia mecanică. În cazul conectării buteliilor, improvizațiile de orice fel sunt interzise și îți pot pune viața în pericol. Nu lega cu sârmă capetele furtunului la regulator și consumator, nu folosi butelia fără să ai un regulator de presiune verificat și nu folosi o butelie lovită sau deformată.

    În niciun caz nu folosi flacăra pentru testarea buteliei. Folosește, în schimb o spumă obținută din apă și săpun sau detergent. Aplică spuma cu un burete la îmbinarea dintre recipient și robinet, iar dacă există scăpări de gaze, spuma va forma bule în dreptul lor.

    Cum să folosești butelia de gaz în siguranță

    flacara aragaz
    Înainte de a aprinde aragazul, verifică dacă robinetul buteliei este oprit

    Butelia se folosește exclusiv în poziție verticală. Nu o amplasa lângă surse de căldură, precum radiatoare, sobe sau calorifer, ori lângă ferestre cu expunere la soare direct. Încăperea în care folosești butelia trebuie să fie bine aerisită.

    Înainte de a aprinde aragazul, verifică dacă robinetul buteliei este oprit. Pentru curățare este indicat să nu folosești substanțe corozive, precum soda caustică sau leșia. Nu încerca să crești presiunea gazului la aragaz prin încălzirea buteliei cu apă caldă sau flacără.

    Respectă regulile de încărcare a unei astfel de butelii

    Dacă ai o butelie și vrei să o încarci, este musai să o încarci la o stație specială, certificată, unde personalul autorizat, înregistrat în „Registrul ISCIR al persoanelor fizice/juridice autorizate”, va verifica starea recipientului și buna funcționare a dispozitivului. Alimentarea buteliilor de la stațiile GPL auto este ilegală și prezintă riscuri serioase de siguranță. La astfel de stații nu este verificată presiunea și etanșeitatea buteliilor, ceea ce te poate expune la un risc crescut de explozie sau intoxicație cu gaze. În plus, încărcarea trebuie făcută numai cu un furtun omologat.