LIFE

Toate modurile în care mi-a schimbat viața un proiector video (dramatic, dar adevărat)

  De când m-am mutat din apartamentul în care am copilărit cu ai mei, am locuit numai în garsoniere. Spații mici, așadar. Spații în care nu m-am îndurat să pun un televizor care să devină focusul camerei în care e nevoie să dorm, să lucrez, să trăiesc. Am folosit laptopul pentru filme și seriale, până a intrat în viața mea un proiector video.

  Las scris de la început două lucruri: nu voi intra într-o dezbatere televizor vs. proiector video, căci e o alegere personală care ține de priorități (revin asupra priorităților mele mai târziu). Și nici nu îți voi propune vreo marcă de proiector, căci e cel mai bine să cauți în funcție de buget, dimensiunea spațiului în care îl vei folosi, nevoi și dorințe.

  Atmosferă în defavoarea calității HD sau 4K

  Revenind la prioritățile pe care le menționam, personal, mă interesează mai puțin calitatea imaginii, acel 4K/HD sau numărul cât mai mare de pixeli, țin mai mult la atmosferă. După ani de zile în care televizorul era sfânt în casa alor mei, apoi alți ani în care am stat cu ochii în laptop până la 12 ore pe zi, pentru lucru și relaxare (filme, seriale, Youtube etc.), mi-am dat seama că vreau să-mi petrec timpul liber departe de orice ecran care produce lumină albastră.

  Doresc ca atunci când termin lucrul și rămân acasă pentru relaxare, să am un ritual prin care face trecerea dintre cele două. Iar proiectorul îmi oferă asta, căci e tot procesul în care îl pun la locul lui, sting luminile, dar pornesc banda led din balcon, îl conectez la laptop, îmi fac un ceai și scot porcăriile de ronțăit. Pentru mulți e un proces care taie din plăcere tocmai pentru că e lent, dar mie îmi prinde bine. Și la final, atmosfera pe care o creez prin faptul că am imaginea direct pe perete la dimensiunea pe care o aleg și atât o saturație, cât și o luminozitate scăzute, e cea mai importantă.

  Tipul ăsta de ritual și atmosferă m-a ajutat să-mi schimb relația cu filmele și serialele. Am de aproape trei ani proiector și pe parcursul lor am ajuns să nu mai stau pe telefon cât mă uit la ceva, să nu mai pun pauze, să fiu mai atentă și mai concentrată. Clișeu, dar mă simt ca la cinema și mă comport ca atare.

  Îmi obosește mai puțin ochii și mi-a schimbat rutina de seară

  Apoi, îmi lasă ochii să se relaxeze mai mult decât orice tip de ecran. Nu e complet inofensiv față de televizor. Dar televizorul emite direct lumina albastră, oricât de performant ar fi ecranul, în timp ce proiectorul aruncă lumina în perete sau ecran și ochii mei o captează mai blând. Nu am găsit studii care să spună precis că proiectorul e mai bun pentru ochi, dar eu, personal, o simt.

  Dincolo de aruncarea luminii încolo și încoa’, e posibil ca ochii mei să fie mai puțin obosiți și pentru că petrec mai puțin timp binging. Poate sună ca un contraagrument la ați cumpăra orice dispozitiv de genul, dar pe mine mă bucură. De când am proiector, petrec mai puțin timp consumând conținut. Asta și pentru că îmi place atât de mult să am atmosferă de cinema cu beneficii extra, încât nu mai vreau să exagerez și să stau cu ochii în perete. Mă uit la un film seara sau maximum două episoade dintr-un serial, apoi închid proiectorul și odată cu el, închid și laptopul. În felul ăsta, la maximum 23:00 sau 23:30 mă pun la somn. Și uite cum dorm, în sfârșit, alea opt ore.

  Ocupă puțin spațiu, e mobil și mi-a transformat casa într-un loc mai sociabil

  Un alt lucru pe care îl ador la video proiector e că îl mut ușor de colo-colo, nu ocupă un spațiu semnificativ în casă și nici nu-mi fac griji că mi-ar fi greu să mă mut cu el în altă casă. Pentru că e atât de mobil, l-am și luat cu mine la întâlnirile cu prietenii, ne-am uitat la meciuri sau filme pe pereții caselor sau în aer liber, pe cearșaf. O experiență minunată, recomand.

  Iar efectul lui în casa mea a fost acela că m-a făcut mai sociabilă. Un om retras din fire, de când am proiector mi-am invitat prietenii și am făcut seri de filme, am aranjat camera pe măsură și am proiectat pe tot peretele, ca să simțim experiența până la capăt.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Toate modurile în care mi-a schimbat viața un proiector video (dramatic, dar a...