Proiecte

Acest apartament din Iași – amenajat cu un buget de 75.000 euro – este plin de surprize

publicat pe 30 aug. 2020

  Câte decizii în amenajare, atâtea soluții inedite. Proprietarul unui apartament din Iași a acceptat orice propunere curajoasă din partea echipei de arhitecți: patul e rotund, montat în diagonală; baia e separată de dormitor printr-un panou transparent, livingul are tavanul bleu, iar materialele folosite sunt dintre cele mai diverse: piatră naturală, lemn, piele, sticlă, benzi led.

  Proprietarul, un tânăr inginer din Iași, și-a cumpărat în 2015 prima locuință, un apartament de trei camere dintr-un bloc nou. A vrut să aibă acasă un design modern, care să îl reprezinte, cu finisaje naturale. Amenajarea l-a costat 75.000 de euro, iar cea mai mare investiție a fost canapeaua din living – 8000 de euro.

  De proiect s-au ocupat arhitecții de la High Light. Spațiul era nefinisat, „la roșu”, așa că au putut interveni și în compartimentările interioare: bucătăria era inițial închisă, și poziționată chiar în dreptul intrării, adică diametral opus față de locul actual: au spart pereții care conturau bucătăria și au mutat acolo livingul – astfel, prin deschiderea către hol, au mărit spațiul alocat zonei de zi.

  „Provocarea acestei amenajări a fost găsirea unui echilibru între cumulul de materiale folosite, texturi și culori. Am contrabalansat elementele puternic texturate și cromatica intensă prin inserții neutre, calde. Spațiul rezultat este unul al contrastelor, o combinație între mat și lucios, texturi naturale brute și elemente calde”, explică arhitectul Serghei Musulbas.

  Dormitorul e separat de baie printr-un panou de sticlă

  Abordarea zonei de noapte e complet inedită: piesa-cheie, patul rotund cu tapițerie albastră, e amplasat asimetric, în diagonală, în colțul de nord al dormitorului. Cum dormitorul e destul de mic, forma patului a ajutat la crearea unui spațiu mai ușor de utilizat din punctul de vedere al circulației. Pentru echilibru, restul mobilierului are linii simple, curate, și culori neutre.

  Apartament burlac Iasi - dormitor cu pat rotund - amenajare HighLight Project (2)
  Tavanul fals, cu lumini ambientale, aduce o atmosferă specială în dormitor.

  Un alt element original este peretele de sticlă ce separă baia de dormitor. Pentru mai multă intimitate, e obturat parțial printr-o jaluzea din lemn în zona de duș.

  Proprietarul și-a dorit o baie cu duș tip walk-in, cu scurgere în pardoseală. Zona de duș e placată cu hexagoane de piatră naturală în tonuri de gri, maro și negru. Oglinda de sus până jos face spațiul să pară mai mare și dublează cantitatea de lumină artificială oferită de spoturile din tavan. Obiectele sanitare și bateriile din baie au un design contemporan și sunt serii de lux de la furnizori ca Grohe, Catalano și Geberit.

  Apartament burlac Iasi - dormitor cu pat rotund - amenajare HighLight Project
  Au montat o jaluzea romană de sus până jos și o perdea la fereastră, pentru o atmosferă caldă.

   

  Accente de galben și albastru în open space-ul bucătărie- living

  Livingul a pornit de la canapeaua modulară bleu, de la Ditre Italia, luată prin Delta Studio Iași. A devenit punctul central, în jurul căruia arhitecții au organizat restul spațiului.

  Amenajare apartament burlac Iasi -HighLight Project
  Nuanțele sunt neutre, cu accente galbene și albastre care înviorează decorul.

   

  Open space-ul folosește o combinație inspirată de nuanțe și texturi – finisajele variază de la var lucios pentru pereți la var mat pentru zona de tavan fals cu scafe. Alternanța de mat-lucios personalizează încăperea.

  Bucătăria e open space cu livingul, dar parțial separată prin lamele verticale din MDF furnir stejar natur. Acest truc face ca spațiile să rămână conectate, dar și delimitate vizual.

  Bucatarie open space galben si albastru - amenajare Iasi HighLight Project
  Mobilierul e de la Ferom, cu electrocasnice incorporabile de la Bosch, chiuvetă Franke și baterie Grohe.

  Bucătăria cuprinde locul de luat masa, iluminat printr-un corp suspendat cu led, și o zonă de bar amenajată pe tot peretele dinspre geam, pentru cafeaua de dimineață și mic dejun.

  Living open space canapea albastra tavan bleu - amenajare Iasi HighLight Project (5)
  Lumina naturală a fost combinată cu cea artificială pentru a crea umbre, contraste și reflexii. Corpurile de iluminat din amenajare sunt de la Evoluce.

  Arhitecții au ales materiale naturale, cu o energie puternică și o cromatică dinamică. Paleta de culori din interior este dominată de nuanțe de alb, galben, albastru, verde, maro sau gri.

  Amenajarea apartamentului din Iași a durat șase luni și reflectă din plin atât felul de a fi cât și stilul de viață al beneficiarului.

  Foto: Bogdan Onofrei

  Povestea acestui apartament din Iași ne-a fost trimisă de High Light . Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Nicolae
  Nicolae
  3 years ago

  Imagineaza-ti cum este sa dai 8000 eur pe o canapea fara suport lombar! :))
  Problema clasica a designer-ilor: stil inaintea functionalitatii.

  In rest arata f bine! Felicitari!

  icon

  Acest apartament din Iași – amenajat cu un buget de 75.000 euro – este plin...