Proiecte

Open space între dormitor, bucătărie și living, într-un apartament de 3 camere din Grozăvești

publicat pe 30 iun. 2020

  Când călătorești mult, îți îmbogățești bagajul cu multe idei faine, fie ele de business, de stil vestimentar sau de amenajări interioare. Este și cazul celor doi proprietari ai acestui apartament din Grozăvești, care au ales să creeze open space între mai multe încăperi din casă, cu o amenajare în stil industrial. Pentru a încălzi puțin atmosfera, au „colorat” pe ici-colo decorul cu accente de energie.

  Firi creative, nonconformiste și cu un dezvoltat simț artistic, proprietarii, un cuplu cu doi copii școlari, călătoresc mult în afara țării. Această pasiune a lor a dictat și amenajarea interioară a apartamentului de trei camere (86 metri pătrați) în care locuiesc din 2007. Sau, mai bine zis, reamenajarea, căci atunci când s-au mutat aici apartamentul nu ieșea cu nimic în evidență față de majoritatea apartamentelor „de masă”.

  Capul de afiș al reamenajării este deținut de Alexandra Zamfirescu, designerul care a regândit spațiul în termeni industriali, „îmblânziți” de accente de culoare.

  „Ideea de a aduce stilul industrial în zona rezidențială a venit din partea beneficiarilor, un cuplu care lucrează în domeniul financiar, cu doi copii mici. Cei doi au experimentat o astfel de atmosferă în hoteluri din Berlin și Viena și au rezonat perfect cu ea. Cunoscându-le deschiderea pentru inedit, am dus totul într-o sferă mult mai artistică, neconvențională”, povestește Alexandra.

  Open space complet, cu la fel de multă intimitate

  Cum se traduce sfera artistică în acest apartament industrial? Prin graffiti-ul din băi, realizat de artistul Vladimir Tudose. Baia e o expoziție privată de artă urbană contemporană, fără bilet de intrare. Desenele au fost „sigilate” cu microtopping, același finisaj regăsit la pardoseală și pereți.

  Tema designerului a fost nu doar de a intra în tainele stilului industrial, ci și de a întrepătrunde zonele apartamentului. Dacă un open space între living și bucătărie e mai des întâlnit, nu același lucru se poate spune despre deschiderea dormitorului matrimonial către living și bucătărie. Chiar wow, nu? Acest apartament surprinde cu o astfel de deschidere directă, dar în același timp intimă, creată cu ajutorul unui perete-bibliotecă. Un truc folosit pentru ca spațiul modest al dormitorului matrimonial de 12 metri pătrați să fie amplificat.

  „Structura în cadre de beton a clădirii a permis desființarea unor pereți de compartimentare, pentru a crea un spațiu mai amplu. Astfel, peretele ce delimita bucătăria de living a fost dărâmat, iar cămara din imediata vecinătate a bucătăriei a fost inclusă în suprafața acesteia”, explică Alexandra.

  Practic, structura apartamentului a rămas aceeași după reamenajare, doar spațiile comunică diferit în urma renunțării la diverși pereți.

  amenajare industriala dormitor
  Patul matrimonial ascunde dedesubt o generoasă zona de depozitare.

  Industrial fără să fie atmosferă rece

  Revenind la amenajarea propriu-zisă, aducerea industrialului în zona privată, fără a se pierde acel aer primitor pe care îl dorim cu toții de la propria casă, a fost cea mai mare provocare pentru designer. Provocarea a fost depășită prin găsirea unui echilibru între aspectul rece al betonului și căldura lemnului masiv, două elemente ce se succed ca într-un joc de ping-pong.

  „Faptul că am lucrat cu finisaje neconvenționale pentru o casă privată a constituit iarăși o provocare. Microtopping-ul ales ca soluție pentru tratarea întregii pardoseli și a pereților din baie, astfel încât să se obțină suprafețe continue, fără rosturi, decopertarea plafonului pentru expunerea plăcii de beton brute, construirea unei insule de bucătărie din beton masiv, realizarea unui graffiti ca finisaj pentru pereții băilor sunt doar câteva dintre provocările acestei lucrări”, mai povestește designerul.

  Investiție de 45.000 euro

  Reamenajarea apartamentului a fost făcută în 2016, în perioada vacanței de vară a copiilor. Bugetul a fost de 45.000 euro, ce a inclus tot, de la refacerea completă a instalațiilor electrice și sanitare, a finisajelor pereților și pardoselii la decopertarea plafonului și desființarea unor pereți pentru open space.

  amenajare industriala hol
  Corpurile de iluminat din hol sunt cumpărate de pe www.fabricadelitere.com.

  Tips&tricks pentru amenajare de la Alexandra Zamfirescu

  • Folosește iluminatul în sine ca pe un decor grafic. Poți folosi litere volumetrice luminoase pentru a crea un mesaj scris, cum sunt cele realizate de Fabrica de Litere. De asemenea, te poți juca cu profile de bandă led, încastrabile, cu aprindere pe senzor de mișcare, creând un decor interactiv.
  • Creează suprafețe continue, fără rosturi și îmbinări, ușor de întreținut. Alege microtopping-ul atât pentru pereți, cât și pentru pardoseală, dacă îți plac amenajările industriale. În această lucrare eu am folosit microtopping de la Colledani Materia.
  • Mărește spațiul util, iar acolo unde structura clădirii si funcțiunile o permit, lasă spațiile să comunice între ele. Alege stilul industrial pentru aerul lui minimalist, aproape auster, ce dă senzația de interior amplu, lejer, neîncărcat.
  • Adu la interior diferite finisaje ce aparțin sferei urbane, exterioare. De exemplu, poți folosi placaje de cărămidă aparentă sau lemn natural, vopsea lavabilă specială pe care se pot scrie mesaje cu creta, plăcuțe decorative din ciment, cum sunt cele personalizate de la Manolo Manufaktura. Îndrăznește mai mult și folosește chiar tehnica graffiti-ului ca decor pentru pereți.
  • Fii original. Creează, mixează, inovează. Farmecul unei amenajări în stil industrial vine tocmai din lejeritatea cu care poți amesteca vintage-ul cu inovația, pe un fundal nepretențios, dezgolit de perfecțiune, încărcat cu amprenta personală, infuzat cu elemente aparținând altor stiluri.

  Foto: Arthur Țințu

  Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Alexandra Zamfirescu . Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Open space între dormitor, bucătărie și living, într-un apartament de 3 cam...