
Cum alegi obiectele de decor pentru living
Livingul este încăperea care are cele mai multe funcții și e complicat de amenajat. Dacă este open space, cuprinde adesea și zona de dining sau un birou. Iar dacă este simplu, reprezintă locul în care te relaxezi, la sfârșitul zilei sau iți întâmpini prietenii, în weekend. Iată care sunt principalele lucruri de care trebuie să ții cont, înainte să dai iama în magazine și să pierzi ore întregi la raionul cu decorațiuni interioare.
Alege obiecte de decor pentru living practice, dar care îi vor da și un aspect cozy. Respectă cele trei criterii de mai jos și poți crea rapid un cadru armonios în această cameră.
Cum alegi corect obiecte de decor pentru living
1. Dimensiunile
Unul dintre cele mai simple trucuri este să amplasezi o oglindă de dimensiuni mari, pe peretele din fața ferestrei. Oglinda va reflecta lumina naturală, iar rezultatul va fi o încăpere spațioasă și luminoasă.
Dacă iubești plantele în ghiveci, dar spațiul nu este prea generos, alege una sau două, de dimensiuni medii sau mari, pe care să le amplasezi într-un colț al livingului. O altă variantă este să montezi polițe, pentru a decora încăperea cu plante, pe verticală. În final, poți apela la ghivece suspendate, dacă livingul este îngust, dar tavanul înalt. La Dedeman sau Ikea găsești o multitudine de plante pentru apartament, care pot fi amplasate atât lângă o fereastră, cât și în colțuri mai întunecate ale livingului.

Dacă preferi vazele decorative, modelele din imaginea de mai sus sunt potrivite pentru un living modern, minimalist sau decorat în stil scandinav. Le găsești la Zara pe amândouă – cea medie (33 x 50 x 33 cm) costă 279 lei, iar cea mare (40 x 60 x 40 cm), 359 lei.
2. Funcțiile încăperii
Înainte de a compune o listă lungă cu decorațiunile de care crezi că ai nevoie, trebuie să stabilești ce rol îți dorești să aibă această încăpere și cât timp îți dorești să petreci aici. Dacă în casă locuiesc și copii, poți să amenajezi un spațiu de joacă pentru ei.
Dacă ești freelancer sau ai un job care îți permite să lucrezi de acasă câteva zile pe săptămână, poți să amplasezi un birou în living și să montezi câteva rafturi sau polițe, unde să depozitezi materialele de lucru. La fel, dacă livingul cuprinde și zona de dining, poți așeza pe masă suporturi de lumânări sau vaze decorative. Astfel de obiecte de decor pot fi puse și pe măsuța de cafea, alături de un suport pentru reviste, de exemplu.

Produsul din imaginea de mai sus este un suport pentru lumânări, disponibil pe thehome.ro. Pentru alte decorațiuni asemănătoare, aruncă un ochi și pe site-urile Zara, H&M sau Meli Melo – și încearcă să nu pui prea multe lucruri în coșul de cumpărături.
3. Stilul de amenajare
În final, alege obiecte de decor care să se potrivească stilului în care vrei să amenajezi încăperea, pentru ca rezultatul să fie unul armonios.
Pentru un living decorat în stil scandinav, alege câteva piese de rezistență care să fie în contrast cu mobilierul. Dacă ai ales alb pentru culoarea pereților și piese de mobilier în nuanțe de gri, optează pentru un covor galben, de exemplu.
La polul opus, pentru un living decorat în stil vintage sau shabby chic, alege perne decorative cu imprimeu floral și tablouri cu rame groase, din lemn. Pentru un living decorat în stil boho-chic, înlocuiește tablourile cu decorațiuni pentru perete din material textil cu imprimeuri mari.
Dacă preferi stilul clasic, alege decorațiuni cu detalii sculptate manual, perne decorative din catifea (precum cele din imaginea de mai sus), draperii voluminoase, și pune accent pe corpuri de iluminat de dimensiuni mari.

Pe scurt, alege obiectele de decor atât în funcție de rolul încăperii și dimensiunile ei, dar și în funcție de preferințe. Nu cumpăra o oglindă care să ocupe tot peretele, doar pentru că vrei să dublezi mărimea livingului. Amplasează una de dimensiuni mai mici, care să ocupe jumătate din spațiu, iar pentru cealaltă jumătate alege o plantă în ghiveci, o bibliotecă sau un fotoliu, în culoarea preferată.
Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.
Foto: Shutterstock
-
DIY
Peste 16 moduri creative în care poți folosi lădițele din lemn pentru decorarea casei sau a grădinii
Poți face orice cu ele: e la mici proiecte simple precum o noptieră, până la ceva grandios precum o bibliotecă mare cât peretele.
-
DESIGN INTERIOR
7 întrebări și răspunsuri despre microciment, finisajul care nu pare ca se va demoda vreodată
Îl poți turna direct peste gresie, faianță, lemn sau metal.
-
Baie
14 moduri prin care poți amenaja o baie ca pe Pinterest cu un buget mic
Câteodată, stilul stă în culoarea chitului.