Începutul școlii poate fi provocator și pentru adulți, și pentru cei mici, mai ales dacă vacanța de vară a fost una fără rutină și fără un program bine stabilit. Dar, cu puțin efort din ambele părți, cu discuții și multă joacă, reintrarea în rutina școlară poate fi un proces de succes.
Trebuie să recunoaștem că schimbarea poate fi incomodă pentru oricine, indiferent de vârstă. Cu atât mai mult pentru un copil. Tocmai de aceea, e important, după cum susține și psihologul Adina Mesaros, ca părinții să fi început deja niște obiceiuri încă dinainte de începerea școlii, tocmai ca să fie tranziția mai ușoară.
- Vorbește cu copilul despre întoarcerea la școală
Încet, încet, în discuțiile zilnice, ar trebui strecurate întrebări legate de începerea școlii. Pornește de la întrebările uzuale: „Cum crezi că va fi noul an școlar?” „De ce sau de cine ți-a fost cel mai dor în această vacanță?” sau ”Te sperie ceva, ești îngrijorat de cum va fi nou an?”, iar mai apoi, continua cu cele precum: „Oare ce au făcut colegii tăi în vacanță?” ”Oare doamnei învățătoare i s-a făcut dor de voi?” „Cât de mare o fi crescut colegul tău de bancă?”. ”Toate acestea sunt menite să-i amintească copilului de mediul școlar, dar și să-l pregătească mental pentru reîntoarcerea la școală”. În plus, pozele din timpul anului școlar sau revederea cu câțiva prieteni din clasă pot fi de mare ajutor. „Este important să existe discuții pregătitoare cu copilul, din care acesta să-și amintească lucrurile pozitive și plăcute de la școală,” susține psihologul Adina Mesaroș.
2. Schimbă-i programul de somn
Cea mai arzătoare problemă cu care s-ar putea confrunta copilul odată cu începerea școlii ar fi trezitul. Tocmai de aceea, psihologul Adina Mesaroș îndeamnă părinții să înceapă să stabilească împreună cu copilul, evident, cu câteva zile înainte de începerea școlii, un program de somn. „Știm că în vacanță, adorm mai târziu și se trezesc mai târziu. Tocmai de aceea, programul ar fi trebuit schimbat încă dinainte de începerea anului școlar. Este o rutină importantă pentru copil, pentru bunăstarea lui emoțională. În plus, cei mici iubesc rutina și se simt în siguranță când o cunosc. Adică știu exact ce urmează sa facă, când și ce etape au de parcurs”, spune psihologul.
3. Răsfoiți împreună manualele primite la începutul vacanței
O altă modalitate prin care se poate intra treptat în atmosfera școlară este răsfoirea manualelor primate la începutul vacanței. Ajută și mai mult dacă părintele se implică cu entuziam și positivism în această activitate. Elena, mama Sofiei, o fetiță de nouă ani, a încercat și anul trecut această activitate și, spune ea, a fost o experiență chiar interesantă. „Anul trecut i-am propus Sofiei să răsfoim manualele pentru a vedea ce ne așteaptă. Și, surprinzător pentru mine a fost faptul că fetiței i-a plăcut foarte mult această activitate. Am discutat mult pe baza a ceea ce am descoperit și am făcut planuri despre cum o să învețe. Așa că și anul acesta am repetat activitatea”.
4. Mergeți împreună la cumpărături
O altă activitate pregătitoare și introductivă în rutina școlară este și shoppingul. Alegerea hainelor și a rechizitelor este o activitate distractivă pentru copil, dar, în același timp și una prin care îi pot fi testate abilitățile de decizie, echilibru și independență. Unii psihologi recomandă chiar stabilirea unui buget pentru aceste cumpărături care să fie mai apoi administrat de copil. Andreea, mama a trei băieți școlari(12 ani, 10 ani și 6 ani) a testat această metodă pe cei doi băieți mai mari. „În primul an în care am experimentat această metodă a fost puțin haos, recunosc, însă în următorul an s-au descurcat exceptional, aș putea spune. E adevărat că aproape toate cumpărăturile le-au făcut on-line și eram și noi în preajma lor. Însă au avut libertatea de a alege singuri și de a-și calcula fiecare bănuț”.
5. Aranjați camera împreună
Consilierul școlar Adina Man recomandă părinților să pregătească cu câteva săptămâni înainte camera copilului sau locul în care își va face temele. Această activitate, susține psihologul îl pregătește pe copil pentru rutina școlară și îl determină, totodată, să-și redescopere rechizitele și de ce nu să le și testeze. În plus, mai spune Adina Man, o astfel de activitate este și un bun prilej de conectare părinte-copil și de dialogare cu privire la emoțiile resimțite de micuț pentru începerea școlii.
Nu uitați nici de importanța mobilierului folosit de copil la efectuarea temelor. Biroul să fie adecvat vârstei și înălțimii, scaunul să fie neapărat unul ergonomic, și să fie și el în concordanță cu înălțimea copilului, iar materiale să fie unele pe cât posibil naturale și confortabile. Lumina ce cade pe birou ar trebuie să fie și ea una naturală, motiv pentru care este indicat să fie plasat biroul cât mai aproape de fereastră.
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.