Case

O familie de români locuiește într-o casă pe 3 niveluri din vestul Londrei, pe care a amenajat-o într-un stil minimalist și cald

publicat pe 09 ian. 2025

    Cornelia și soțul ei s-au mutat de cinci ori în opt ani: au locuit în București, Copenhaga, New York și Toronto, iar în 2024 s-au mutat în Londra. Locuiesc în Ealing, un cartier vibrant și plin de viață, cunoscut pentru atmosfera sa prietenoasă și mixul de stiluri arhitecturale, dar și pentru spațile verzi și facilitățile culturale pe care le oferă. Cornelia și Bogdan locuiesc în chirie, împreună cu cei doi copii ai lor, Eva și Ian, într-o casă renovată recent. Cornelia a avut grijă să transforme, în timp record, un spațiu lipsit de personalitate într-un loc pe care familia ei să-l poată numi „acasă”.

    Când au început căutările pentru noua lor locuință, Cornelia și Bogdan și-au stabilit câteva criterii de selecție: să aibă trei dormitoare, să fie aproape de metrou și să aibă școli bune în apropiere. Au început prin a verfica online diverse site-uri cu anunțuri, dar au ajuns să colaboreze cu o agenție imobiliară ca să simplifice procesul.

    După mai multe vizionări, au ales o casă pe trei niveluri, în Ealing, un cartier cosmopolit din vestul Londrei. La parter, au living, dining, o bucătărie și o baie mică. La primul etaj, se află două dormitoare și două băi, iar la etajul al doilea, un dormitor și o altă încăpere cu mult spațiu de depozitare, care e spațiul de joacă al copiilor. Locuința fusese renovată recent, însă mobilier exista doar în bucătărie.

    Amenajare interioară pe cont propriu, sub presiunea timpului

    „Casa pe care am ales-o a fost a șasea pe care am văzut-o. Nu era pe lista propusă de agenția imobiliară, dar agentul care ne-a arătat casa numărul cinci, ne-a zis că mai are o locuință proaspăt renovată care nu fusese publicată încă pe site. Imediat ce am văzut-o, am știut că e ce ne dorim”, spune Cornelia.

    Pentru Cornelia, partea de amenajare a casei a fost o misiune în care s-a implicat cu tot sufletul. I-a plăcut, de când se știe, să facă frumos în jur, iar mutările frecvente au învățat-o cum să gestioneze un proiect de amenajare, ținând cont de nevoile fiecărui membru al familiei. Primele lucruri cumpărate pentru casa din Londra au fost paturile și masa din bucătărie.

    Cornelia recunoaște că aici a fost nevoită să ia decizii sub presiunea timpului ca să se poată muta mai repede, dar în rest și-a dat răgaz să găsească obiecte care să funcționeze bine împreună și care să o ajute să obțină atmosfera caldă și primitoare pe care o visa. Spune, râzând, că i-a luat o jumătate de an să se hotărască asupra măsuței de cafea din living.

    „Îmi place mult sufrageria. Acolo sunt câteva piese de mobilier și decorațiuni care sunt foarte pe gustul meu. Mi-am dorit o canapea specială, care să iasă în evidență, dar care să fie și confortabilă. Să încăpem toți patru când ne uităm la un film. Am ales o canapea cu marginile rotunjite și am decis ca mobila de Tv să fie în același stil”, spune Cornelia. „Elementele de decor sunt simple și puține momentan, din motive de buget. Îmi doresc să investesc în niște piese semnate de designeri scandinavi, dar le voi cumpăra pe rând. Unul dintre elementele mele preferate de decor este televizorul Samsung Frame TV. Iubesc funcția sa Art Mode, care transformă televizorul într-o operă de artă când nu este folosit”.

    Interior minimalist, cu influențe japandi

    Amenajarea casei din Londra include elemente naturale, precum lâna și lemnul. Cornelia le-a folosit pentru a crea o atmosferă caldă și autentică, dar și pentru că se potrivesc bine cu stilul minimalist care îi e atât de drag. A mizat pe culori neutre și piese de mobilier cu linii curbate care accentuează ideea de spațiu armonios, dar și pe câteva decorațiuni la care ține mult.

    Vasul alb din ceramică în formă de scoică de la Ferm Living este un astfel de obiect de suflet. E o vază pe care a căutat-o luni de zile în Canada, fără sorți de izbândă și pe care a comandat-o imediat ce a ajuns în Europa. Reminder zilnic, spune ea, că pentru lucrurile bune și frumoase merită să aștepți și să nu te dai bătut.

    „Cred că întotdeauna atunci când am amenajat un spațiu, am ținut cont de realitatea din teren”, spune Cornelia. „Aș vrea să zic că pun mai mult accent pe estetică, dar tocmai mi-am cumpărat un uscător de rufe și l-am instalat într-un mod inestetic în bucătărie, pentru că mașina de spălat (care ar trebui să și usuce) nu usucă suficient de bine. Mereu fac eforturi să obțin un echilibru între estetic și funcțional, mai ales că împărțim casa cu doi copii”.

    Bucătăria și dining-ul sunt spațiile cele mai folosite din casă

    Livingul este camera preferată a Corneliei, dar este o parte a casei pe care o folosește prea puțin. Cel mai mult timp și-l petrece în bucătărie, pregătind mâncare sau în dining, unde copiii își fac temele sau își ocupă timpul cu diverse activități recreative.

    Mulți dintre cunoscuți au întrebat-o de ce a ales să amenajeze în culori neutre, având în vedere că locuiește cu doi copii. Și recunoaște că nu e ușor să mențină curățenia, dar nici imposibil. Secretul ei este decluttering-ul regulat.

    Foto: Cornelia Popescu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments