![](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2021/06/casa-faina-breb-6-870x555-1.x61813.jpg)
Turul Maramureșului: locurile pe care e musai să le vezi și casele tradiționale în care te poți caza
publicat pe 25 iun. 2021Știi genul de om care a zburat până-n cele mai îndepărtate locuri ale lumii, dar n-a ajuns niciodată să vadă cu ochii lui minunățiile din nord-vestul României, din colțul de țară numit Maramureș? Înțelegem, ajungi mai repede-n America cu avionul decât acolo unde se agață harta-n cui, cu mașina, iar un zbor intern până la Baia Mare te costă cât unul în Tenerife. Dar ademenim pe toată lumea cu cele mai faine locuri de vizitat în Maramureș și cazările tradiționale din jurul lor.
Insistăm și-ți recomandăm pentru următoarele zile toride de vară un road trip prin această zonă uitată de vreme, cu peisaje naturale amețitoare, mâncare bună și musai bio, biserici de lemn şi tradiții de când lumea.
În prima vară liberă de după pandemie, tot mai mulți oameni spun că își doresc să redescopere România și plănuiesc să pornească într-un tur cu mașina într-o regiune din țară mai puțin accesibilă. Noi te ajutăm cu ponturi despre locurile în care să te oprești și cazările neaoșe la care să tragi, într-o experiență pentru care trebuie să-ți rezervi minimum o săptămână de concediu.
De ce Maramureş? Pentru impresia de întoarcere la existența simplă și arhaică, pentru gazdele vesele, generoase și roșii-n obraji, mesele cu bucate tradiţionale, adierea de iarbă proaspăt cosită, plimbările cu căruţa și senzația că ești departe de lume. Și că e bine.
Începe cu Cimitirul Vesel din Săpânța
Ce-ar fi fost comuna Săpânța fără acel cimitir despre care au auzit toți, dar pe care puțini l-au văzut pe viu? Ar fi fost doar o altă superbă localitate maramureșeană, lângă granița cu Ucraina. Dar datorită lui e și cunoscută în toată lumea. E păcat să ajungi în zona asta și să nu vizitezi Cimitirul Vesel, vei descoperi cruci pictate în culori vii, printre care un albastru special, denumit chiar așa… Albastru de Săpânța.
![locuri de vizitat in Maramures](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2021/06/cimitirul-vesel.x61813.jpg)
Prima cruce veselă a fost cioplită în anul 1935, de către creatorul cimitirului, meșterul popular Stan Ioan Pătraș. Din anul 1960, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 de astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar. Fiecare cruce este diferită și este pictată în mod naiv cu scene din viața și ocupația decedaților. Nu lipsesc epitafurile comice, scrise la persoana întâi, ca o spovedanie a răposatului. Vrei un exemplu? „Sub această cruce grea, zace biata soacră-mea, trei zile de mai trăia, zăceam eu și cetea ea.”
Unde te cazezi?
Din Săpânța coboară, după o oră și 15 minute de mers cu mașina, până în localitatea Baia Sprie, unde poți înnopta la una dintre cazările ce mizează pe tradiționalul maramureșean. Am găsit pe Airbnb o casă de oaspeți veche din lemn, cu o gospodărie care-ți amintește de tot ce aveau mai frumos vacanțele de la țară din copilărie. Casa cu aspect tradițional și interior cât se poate de rustic poate găzdui cinci oaspeți în două dormitoare cu trei paturi și este amplasată pe un deal izolat din Baia Sprie, cu o priveliște încântătoare.
Preț: 555 lei/integral
Breb, un fel de muzeul al satului locuit
Cei de la Aventurescu.ro au o recomandare fermă pentru turiștii care vor să descopere viața rurală din zonă. Satul Breb, din comuna Ocna Șugatag, unul dintre cele mai instagramabile locuri moroșene, ce face parte din zona ecoturistică Mara – Cosău – Creasta Cocoșului.
Breb este un sat maramureșean autentic, înconjurat de o natură idilică, cu biserici vechi din lemn și căsuțe așijderea, încă locuite, cu ulițe neasfaltate și oameni care încă mai îmbracă costumul popular, mai ales duminica și în zilele de sărbătoare. Situat la poalele Munților Gutâi, satul este foarte bine păstrat și recomandat chiar și de către cei de la National Geographic Traveler, în lista lor cu 20 de destinații de vizitat. Am găsit și cazare mișto chiar în acest sat.
Unde te cazezi?
I se mai zice și Casa Faină. Și aspectul de căsuță pictată al acestei cabane din lemn, construite în mod tradițional și veche de 80 de ani, dar recondiționată ca la carte, justifică acest compliment. Este aproape izolată, ca în orice sat tipic maramureșean, unde nu se întâlnește om cu om: doar natura îți ține de urât. Căsuța este destul de încăpătoare, cu două dormitoare la etaj, bucătărie și toaletă la parter și un pridvor amenajat semi tradițional. Decorațiunile sunt tipic maramureșene, intens colorate, iar curtea are dimensiuni generoase.
Preț: 63 euro/noapte/integral
De ce trebuie să faci și o tură cu Mocănița arhaică?
O experiență pe care trebuie să o treci pe lista To Do: explorarea ținutului Maramureșului cu locomotivele și vagoanele istorice ale Căii Ferate Forestiere din Vișeu de Sus. Construită după Primul Război Mondial pentru a transporta lemnul, faimoasa Mocăniță sau locomotiva cu aburi traversează munții Maramureșului prin Valea Vaser, unul dintre cele mai frumoase și mai sălbatice peisaje din România, până aproape de granița cu Ucraina.
![Turmele de oi sunt obișnuite, deja, cu trecerea faimoasei locomotive cu aburi](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2021/06/mocanita-1.x61813.jpg)
Orașul Vișeu de Sus este punctul de pornire pentru traseul cu Mocănița pe una dintre ultimele șine de cale ferată pentru locomotivele cu aburi încă active în Europa. În perioada de vară și până pe 12 septembrie, Mocănița circulă zilnic, inclusiv duminica, iar tu îți poți rezerva biletele pentru o plimbare cu acest tren istoric pe site-ul mocanita-maramures.com. Plecarea se face de la ora 9 dimineața, iar costul unei călătorii este de 75 lei/adult. Pentru a nu rata inedita călătorie, îți recomandăm să te cazezi chiar în orașul din care pleacă locomotiva cu aburi și-avem chiar și-un pont foarte bun pentru tine.
Unde te cazezi?
Este o locuință autentică maramureșeană din Vișeu de Sus, restaurată recent de gazdele Ion și Angelica. Cei doi s-au îndrăgostit, în urmă cu ceva ani, de o casă veche părăsită, au decis să o cumpere și să o restaureze. Au păstrat lemnul original de stejar și fundația de piatră, dar au modernizat interiorul, pentru a le oferi oaspeților de la oraș tot confortul, fără a știrbi farmecul arhaic al casei. Casa lu’ Ion poate găzdui șase persoane în trei camere duble, fiecare cu baie proprie. În plus, are o bucătărie generoasă și perfect utilată, iar curtea e o pădure cu copaci și un izvor în care să te răcorești în diminețile de vară.
Preț: 155 euro/noapte/integral
Continuă cu o drumeție către Cascada cailor
![Debitul cascadei crește primăvara și toamna](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2021/06/cascada-cailor-shutterstock_1680578542.x61813.jpg)
Din Vișeu de Sus fă un drum de 30 de minute până în stațiunea Borșa pentru a te bucura de o altă minune a naturii: Cascada cailor din Munții Rodnei. Cascada se află la altitudinea de 1.300 m și se formează din apa adunată într-un circ glaciar, care se scurge în trepte peste un abrupt calcaros numit Podul Cailor. Așa rezultă cea mai mare cascadă din România, cu o cădere de apă de 90 metri înălțime. Cascada este accesibilă din stațiunea Borșa, fie pe jos, pe un traseu montan de o oră și jumătate, fie cu telescaunul.
Pasul Prislop, locul în care se termină Maramu᾽
Pentru iubitorul de natură din tine, am consultat lista must see de pe pagina visitmaramures.ro pentru a bifa următoarele puncte de oprire pe itinerariul tău: Parcul național Munții Rodnei, în estul județului Maramureș, Parcul natural Munții Maramureșului, pe teritoriile administrative ale orașelor Borșa și Vișeu de Sus, Creasta Cocoșului, Lacul Albastru sau Cheile Lăpușului. Dar ceea ce nu trebuie ratat, spre bucuria simțurilor și curățarea plămânilor, este celebrul Pas Prislop din Munții Rodnei, situat la 1.413 metri altitudine, cea mai înaltă trecătoare din România, care leagă Maramureșul de Moldova.
![locuri de vizitat în Maramures](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2021/06/pasul-prislop-shutterstock_1491242345.x61813.jpg)
Lungimea drumului este de 50 kilometri, iar priveliștea pe care ți-o oferă te face să te întrebi de ce n-ai ajuns aici mai devreme. Șoseaua care traversează trecătoarea leagă localitățile morșene Vișeu, Moisei și Borșa de Câmpulung Moldovenesc, din județul Suceava. Vara, ai aici o priveliște minunată către Obcinele Bucovinei, Munții Rodnei cu vârfurile Ineu și Pietrosu, dar și spre izvoarele Bistriței Aurii.
Foto: Shutterstock, Visitmaramures.ro, Mocanita-maramures.com, Travlocals.com, Airbnb.com
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.