Before&after: jacuzzi în living, într-un apartament de 44 metri pătrați din centrul Bucureștiului
publicat pe 02 aug. 2023Pentru a fi cât mai atractive, într-o piață tot mai competitivă, apartamentele destinate închirierii ar trebui să aibă cel puțin un element distinctiv. În cazul de față, ceva cu adevărat neobișnuit: o cadă pentru jacuzzi amplasată în living.
Apartamentul are două camere și este situat într-un bloc vechi din zona Piața Unirii, București. Proprietarul actual l-a cumpărat special pentru a-l închiria în regim hotelier.
Și-a dorit o amenajare premium, cu o atmosferă specială, prin urmare a lucrat cu un birou de design interior. Echipa VIM Studio, formată din arh. int. Diana Alexandra Onel (autor) și arh. int. Ștefania Bobaru-Chirleșan (coordonator), își amintește că, la prima vizită, totul era foarte înghesuit. Baia era atât de mică încât era aproape nefuncțională.
Renovare în doar trei luni
Amenajarea a durat aproximativ trei luni și jumătate și a fost finalizată în mai 2023. Apartamentul a trecut printr-o renovare completă: nu au putut păstrat nimic din elementele originare. Pentru a salva timp și a asigura o implementare rapidă, arhitectele au proiectat în timp ce șantierul era deja început.
“Pentru noi, acest mod de lucru a fost o excepție. Nu îl recomandăm, deoarece pune presiune pe toți cei implicații, iar deciziile stilistice luate în grabă pot fi apoi regretate de beneficiari, care nu își dau suficient timp pentru a analiza dacă soluția propusă li se potrivește. În plus, pot apărea tensiuni între echipele de proiectanți, executanți și beneficiari”, explică Ștefania.
Locuința are doar 44 metri pătrați și este nedecomandată. Livingul este punctul central al apartamentului.
Pentru noul decor, arhitectele au ales culori și texturi naturale: lemn, tencuială decorativă, marmură. În toată amenajarea, au folosit pentru pardoseală un finisaj cu aspect de lemn: parchet SPC cu aspect lemn. „SPC” este denumirea pentru Stone Polymer Comosite (compozit din piatră cu polimer) și este un material de nouă generație, foarte rezistent la trafic și la umiditate.
Bucătăria a fost utilată pentru închirierea pe termen scurt, cu plită cu inducție și electrocasnice incorporabile (hotă, mașină spălat vase, mașină spălat rufe, cuptor microunde), plus espressor și răcitor pentru vinuri.
Pentru a nu încărca vizual spațiul, nu au folosit corpuri suspendate închise, ci o singură poliță, marcată de un panou 3D, care se continuă și pe hota mascată.
Jacuzzi în living
Beneficiarii vizați de proprietar sunt în special cuplurile care vin să viziteze Bucureștiul, așa că le-a venit ideea de a crea o zonă de SPA pentru aceștia. Doar că singurul loc în care putea fi integrată era… livingul. Așa că au montat aici un jacuzzi pentru două persoane.
În living, au folosit o alternare de placări: decor din lemn, marmură și sticlă, toate evidențiate prin iluminatul de accent. Placarea de sticlă neagră are și rolul de a mări vizual încăperea.
Canapeaua are un model curbat, cu tapițerie bucle. Formele ei curbe intră în contrast și îndulcesc geometria jacuzzi-ului.
Cum arată dormitorul
Din living se face trecerea către zona privată, cu baie și dormitor. Aceasta este delimitată printr-un hol de dimensiuni reduse, care include zona de lavoar – care nu ar fi încăput în baie.
Pentru că spațiul e mic, au folosit uși filomuro către baie și dormitor. Ele aduc o notă minimalistă și nu încarcă vizual camera.
Aici, au folosit un singur finisaj (tencuială decorativă), iluminat LED în lateralele oglinzii și un lavoar pe blat, într-o nuanță de cărămiziu.
Vopseaua decorativă este o pulbere multiminerală pe bază de marmură naturală, var hidratat și ciment, protejată la final cu ceară naturală. Finisajul se numește Marmorino Cerato și este de la IR Colors.
În baie, au înlocuit cada cu un duș walk-in generos. Au prevăzut o mică nișă în zona curbă a peretelui placat cu mozaic, pentru depozitare. Zona de duș este placată cu mozaic din marmură naturală, iar restul băii e acoperit cu aceeași nuanță de vopsea rezistentă la umiditate de la Benjamin Moore.
Ideea de element curb este prezentă și în dormitor, ca motiv dominant al camerei, printr-o placare tapițată de perete, care servește și pe post de tăblie a patului. Led-ul se continuă pe tapițerie – tavan – perete.
Apartamentul include o logie, accesibilă din living, cu vedere spre bulevard. Ea comunică și cu bucătăria printr-o fereastră, ceea ce o face ideală pentru a fi folosită ca zonă de dining sau pentru a savura cafeaua de dimineață. Aici, au integrat și un spațiu de depozitare pentru echipamente tehnice și mentenanță, mascat printr-o placare.
Tips and Tricks cu arh. int. Ștefania Bobaru-Chirleșan
Pentru spații mici: ajută sa ai un finisaj care sa se continue dintr-un spațiu în altul. Aici, am ales aceeași nuanță de verde pentru zona de intrare: hol – bucătărie – living și aceeași vopsea decorativă pentru zona intimă: living – hol cu lavoar – dormitor matrimonial.
Depozitare: Deși apartamentul are o suprafață redusă, am integrat spații de depozitare atât pentru mentenanță, în logie, cât și pentru chiriași (hol intrare și debara dormitor). Am mizat pe zone de depozitare cât mai neutre, mascate cu o placare de perete.
Iluminat: Pentru dinamism, am folosit benzi LED cu schimbări de plan vertical – orizontal.
Foto: Raluca Bobaru
-
Before&After
Before&after: de la apartament nerenovat din anii ’80, la bijuterie japandi cu elemente neoclasice
-
Before&After
Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de artă moștenite
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Before&after: un apartament de 47 metri pătrați care nu fusese renovat niciodată pare mai mare datorită culorilor închise
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.