Apartamente cu 3 camere

Într-un apartament din Iași, familia poate controla totul de pe telefonul mobil

    O baie albă care poate căpăta orice culoare, în funcție de nuanța pe care o alegi pe telefon pentru benzile de LED. O șină metalică pe care poți glisa corpurile de iluminat, în funcție de nevoile momentului. Draperii acționabile din pat sau de pe canapea, de pe mobil. Sunt doar câteva dintre dotările smart dintr-un apartament cu trei camere din Iași.

    O tânără familie din Iași, care lucrează în domeniul imobiliar, și-a cumpărat în 2020 un apartament de trei camere într-un imobil nou. Locuința are 110 metri pătrați, o terasă de 60 de metri pătrați și se află în zona Bucium, o zonă foarte verde, liniștită, cu aer curat. Știau că își doresc un cămin smart, care să integreze cât mai bine noile tehnologii, de care sunt pasionați, dar voiau să aibă și cât mai multe spații intime.

    Arhitectul Sorin Stanciu de la Pure Ambiance Design a intervenit când pereții încă nu erau construiți, așa că a avut mână liberă să proiecteze totul de la zero, după nevoile și necesitățile familiei: atât instalațiile electrice și sanitare, cât și compartimentările – a construit de exemplu o baie în plus, pentru dormitorul celui mic, și a propus o bucătărie open space. În proiectul propus de dezvoltator, toate camerele erau închise cu uși.

    Ce sunt tehnologiile smart-home

    Sorin a folosit în amenajarea de interior tehnologii de control smart-home: de pe telefon poți controla absolut tot. Poți modifica intensitatea și culoarea corpurilor de iluminat, poți acționa draperiile prin wireless, poți regla temperatura din fiecare cameră, inclusiv din baie.

    „Controlul wireless presupune montarea mai multor dispozitive (calculatoare) KNX și toată instalația electrică trebuie gândită diferit de cea standard, pentru că are alt principiu de funcționare. De asemenea, trebuie alese întrerupătoare dedicate sistemului KNX de control. În cazul de față, noi am montat sistemul smart pe hol – ocupă un spațiu de aproximativ un metru lățime pe 2,6 metri înălțime. Costurile diferă în funcție de cât de smart vrei să îți faci locuința. Prețurile pot pleca de la 4-5 mii de euro până la 20 de mii de euro sau chiar mai mult”, explică Sorin.

    Întreaga amenajare cuprinde nuanțe naturale și elemente puternice pentru contrast, ca sticla neagră lucioasă. Elementul cheie din living este corpul metalic din inox ce incorporează două televizoare, două sisteme de sunet, un șemineu cu bioetanol, un playstation și alte accesorii, toate în numai zece centimetri grosime. Proprietarii au vrut să aibă vizibilitate la televizor și din locul de luat masa, și din living, chiar și în același timp din ambele.

    Ca să nu micșoreze încăperea prin împărțirea ei cu un perete, Sorin a venit cu ideea acestui corp multifuncțional care rezolvă toate necesitățile și e și o piesă centrală de impact pentru spațiu. Este un element proiectat și executat de Pure Ambiance Design, la fel ca toate piesele de mobilier mari, și micul mobilier (masa de cafea, noptierele). Zona de luat masa e marcată printr-o lampă suspendată cu design futurist. Pe tavan, Sorin a montat două șine magnetice negre, în care se pot introduce diverse corpuri de iluminat care pot fi mutate și poziționate în funcție de momentul zilei.

    Au lăsat bucătăria deschisă, conectată la dining și living. Chiar și din zona insulei, te poți uita la televizor. Designul este unul liniar și curat, foarte modern.

    Elemente smart și în dormitoare și băi

    Dormitorul părinților e compus din trei zone: cea de dormit, dressing și baia matrimonială. Sorin a folosit foarte multe elemente naturale, inclusiv parchetul triplu stratificat ce se reia în toată casa și oferă confort și căldură.

     

    Baia matrimonială mizează pe un joc de culori și texturi. Pardoseala e gresie tip parchet, cu model Chevron (montaj în V) și urcă pe stâlpul care inițial incomoda în crearea designului și acum a devenit piesa de rezistență a băii. Benzile LED din baie pot fi controlate individual, culoarea poate fi schimbată în zona oglinzii, căzii, dușului.

    Totul poate fi controlat de pe telefon sau din întrerupătoare. Cele două lavoare montate pe un blat de cuarț sporesc eleganța și atmosfera de hotel. Plăcile ceramice și sanitarele sunt de la Delta Studio, Novambient și Da Vinci Deco Studio.

     

    Au montat televizorul pe… ușa de dulap

    Pentru camera copilului, Sorin a folosit nuanțe mai vii, mai colorate, pentru ca încăperea să prindă viață. Patul e din catifea, la fel ca draperiile. Toate ușile dulapului se deschid, în afară de cea pe care este montat televizorul.

    Deși nu era prevăzută în proiectul inițial, a decis să creeze o baie și pentru camera copilului. A mers pe o paletă cromatică bazată pe alb, în două texturi diferite.

    Camera tehnică incorporează un mobilier cu spații de depozitare și blat de lucru, o mașină de spălat rufe, uscătorul de rufe și centrala termică.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Sorin Stanciu

    Cum să mărești baia mică

    Baia de serviciu are doar trei metri pătrați, și aici se află și toaletele celor trei animăluțe (două pisici și un cățel). Pentru a lărgi vizual spațiul, am folosit un duș cu pereți de sticlă, oglindă până în tavan, plăci ceramice într-o nuanță caldă și plăcută. În partea stângă a lavoarului, am montat o faianță de dimensiuni mari cu textură plăcută de lemn. Lavoarul cu bateria le-am pus pe un blat de cuarț, care cuprinde și un sertar pentru depozitare.

    Folosește impactul luminii artificiale

    În toată amenajarea, luminile au rolul de a pune în evidență diferitele detalii și de a face camerele mai plăcute, mai intime și cu un aspect luxos.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de arhitectul Sorin Stanciu.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Într-un apartament din Iași, familia poate controla totul de pe telefonul mobi...