Garsoniere

Un designer de interior și-a transformat garsoniera din Chișinău în apartament cu două camere

  Nume: Mihai Tomacinschi, designer de interior şi fondator MDesign 
  Oraș: Chişinău, în cartierul Riscani
  Tip de locuință: apartament cu două camere
  Suprafață: 50 metri pătrați utili
  Stă aici: cu soţia lui, din 2019, proprietar

  Designerul de interior Mihai Tomacinschi a cumpărat o garsonieră în Chişinău şi a transformat-o într-un apartament de două camere, după o recompartimentare cu ajutorul unei structuri metalice cu geam. Acum, spațiul de 50 metri pătrați are și o zonă de zi, dar și un dormitor ce oferă intimitate. 

  Dormitorul este separat printr-o structură metalică de geam

  Trucul simplu prin care designerul a reușit să separe zona de zi de cea de noapte se leagă de o structură metalică cu sticlă securizată care acționează ca niște pereți transparenți în jurul dormitorului. Pentru un plus de intimitate, o draperie opacă poate transforma dormitorul într-un spațiu complet închis. Dormitorul include chiar și un spațiu de depozitare. Nota de căldură vine din pardoseala de lemn, prezentă și în living. Amenajarea din încăpere este minimalistă și în non-culori, așa cum este și restul decorului.

  Chiar dacă e mic, dormitorul include şi o zonă de depozitare

  Livingul beneficiază de o canapea generoasă, iar în fața lui se află zona TV, definită de un televizor și o consolă de mici dimensiuni.

  Canapeaua fusese bugetata la 800 euro, dar în final a cumpărat una de 1200 euro 

  Camera comunică direct cu bucătăria, acolo unde a fost inclusă și zona de dining. Bucătăria are dulapuri albe, cu finisaj lucios, ce contrastează puternic cu contrablatul negru, luminat de o bandă LED. Liniile drepte, în stil minimalist, aproape nefragmentate de sertare sau uși, oferă senzația unui spațiu mai mare, chiar dacă dulapul este în realitate destul de mic, iar zona de blat limitată. Masa rotundă aduce dinamică în spațiul cu o geometrie perfectă, iar laitmotivul petei de culoare galbene reapare sub forma a două scaune.

  Bucătăria păstrează aerul minimalist

  Holul compensează lipsa spațiului de depozitare, dar dulapul este foarte bine camuflat în perete. De altfel, și ușa spre baie este de tip filomuro, cu toc invizibil. Pardoseala din rășină epoxidică a făcut posibilă păstrarea albului și la nivelul podelei, iar lipsa de praguri a contribuit la iluzia optică a unei încăperi mai generoase. 

  Holul are uşi de tip Filimuro, camuflate în perete

  Baia include o zonă de duș, dar și o cadă. Jocul cromatic între alb și negru pune în valoare li aici spațiul, ajutat și de designul simplu, care nu încarcă.

  Baia păstrează paleta de non-culori

  O amenajare în non-culori

  Amenajarea pe care a creat-o Mihai e dominată de non-culori, iar acest aspect îi dă un aer modern, masculin și sofisticat. Singura pată de culoare este galben, prezentă în living și în zona de dining. 

  Totul este alb-negru în această amenajare

  Deși conceptul fusese clarificat de la bun început, Mihai a avut dificultăți de implementare, pentru că o parte din amenajare a coincis și cu primul an al pandemiei de Covid-19. Chiar dacă lucrările s-au prelungit, a reușit să se încadreze în bugetul de 20.000 euro.

  Dormitorul are un aer masculin, dar negrul nu deranjează în acest spaţiu mic

  Pentru întreaga amenajare, el a folosit produse de la Roca, Laufen, Kaldewei, Karelia, Schneider Electric, Montebella şi Select Doors. Motivul pentru care s-a orientat spre ele a fost că-și dorea calitate superioară pentru a garanta o bună funcționalitate și rezistență la uzură pe o perioadă îndelungată. 

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Stilul abordat este unul minimalist.

  Inspirație: Inspirația s-a acumulat mai demult când am fost prezent la multiple expoziții internaționale din domeniul designului şi al producătorilor de mobilier și sanitare precum Bologna Internaţional Exhibition of Ceramic, Tile and Bathroom Furnishings sau Salone del Mobile Milano.

  Garsoniera avea doar 50 de metri pătraţi, dar a fost reamenajată într-un apartament de două camere

  Elementul preferat: Peretele din sticlă care delimitează dormitorul de zona de living.

  Cea mai mare provocare: Implementarea culorii „Graphite Black” într-un spațiu mic, fără să pară întunecat interiorul.

  Cel mai bun lucru iarna: Pardoseala caldă pe întreaga suprafață a apartamentului.

  Cel mai bun lucru vara: Sistemul de aer condiționat care se conectează prin Wi-Fi de la distanță și poate seta temperatura dorită, astfel când ajungi acasă, în apartament este deja răcoare.

  Din dormitor, peretele de sticlă abia se observă

  Cel mai costisitor obiect: Peretele din sticlă care a costat 1500 euro.

  Poți să descrii cum era casa înainte să începi tot proiectul de amenajare? Apartamentul era în  varianta albă precum a fost vândut de către compania de construcții. Avea o planificare nu prea reușită, dispunea doar de un dormitor imens de 20 de metri pătrați și o bucătărie mică de 9 metri pătrați. Îi lipsea zona de living și avea un antreu mare în care majoritatea spațiului era irosit.

  Apartamentul a fost amenajat de la zero, începând cu finisaje şi terminând cu decoraţiuni

  Sfaturi de amenajare pe care le-ai aplicat în acest proiect: În etapa de proiectare doream să măresc zona de sufragerie eliminând balconul deschis. Sfatul unui prieten tot designer de interior m-a convins. L-am micșorat un pic, dar totuși am păstrat o parte din balcon. Sunt mulțumit deoarece acum am plăcerea să ies la aer curat vara.

  O poveste haioasă sau cu peripeții legată de aceasta amenajare: Pe final, când bugetul era deja la limită, suma preconizată pentru canapea era de 800 euro. Dar după vizita la magazin cu o domnișoară consultant și argumente destul de convingătoare, am comandat aceeași canapea, dar cu o stofă mult mai costisitoare, ca în final să mă coste 1200 euro. După, am fost nevoit să renunț la un televizor nou și să îl montez pe cel vechi.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Un designer de interior și-a transformat garsoniera din Chișinău în apartame...