DESIGN EXTERIOR

Scurt ghid pentru alegerea și îngrijirea corectă a unui gard rustic din lemn

  Găsești nenumărate modele de garduri din lemn rustice, dar nu toate respectă stilul și, mai ales, nu toate sunt de cea mai bună calitate. Atunci cum știi că alegi și materialul cel mai bun, și modelul potrivit, și că îl îngrijești cum trebuie?

  „Stilul rustic este dorit de foarte multă lume și de aceea, din păcate, piața este suprasaturată de kitsch-uri, fiind dificil să detectăm acele obiecte autentice și de bun gust. Când mă gândesc la o amenajare de grădina în stil rustic, se conturează în mintea mea un gard din lemn frumos prin simplitate și naturalețe, dar îmi apar și imagini cu garduri încărcate, vopsite în culori nepotrivite, ori finisate grosolan”, spune inginerul horticultor Liliana Theodoru de la Natural Design.

  Evită modelele încărcate și nuanțele nenaturale de lemn

  A întâlnit des anumite erori, printre care și încărcarea exagerată a decorului și folosirea unor decorațiuni de proveniență îndoielnică. De aceea, când te îndrepți în direcția unor garduri din lemn rustice, ideal e să acorzi atenție elementelor de stil și să eviți lemnul vopsit în nuanțe nenaturale, lemnul tratat grosolan, cu picături uscate de vopsea și pete, materialele care imită lemnul, modelele încărcate.

  Nu știi de unde să te inspiri? O excursie prin zonele rurale cu istorie îndelungată și recunoscute pentru astfel de lucruri. Sau, dacă vrei ceva mai la îndemână, e de-ajuns și o plimbare printr-un muzeu al satului.

  Garduri din lemn rustice: cum le îngrijești ca să reziste

  Gardurile rustice de lemn arată minunat și au un preț bun în comparație cu cele din alte materiale. Dar lemnul trebuie tratat frecvent pentru a rezista în mediul exterior,  „Radiațiile UV, fenomenul de îngheț-dezgheț, umezeală, dăunătorii și mucegaiul afectează lemnul, așa că este nevoie constantă de întreținere și, periodic, chiar de recondiționare”, explică Liliana. 

  E important să alegi tratamentul potrivit pentru exterior: lazura. Conține pigmenți și alte substanțe care protejează lemnul împotriva radiațiilor UV, a intemperiilor, dăunătorilor și a mucegaiului.

  Apoi, e nevoie să inspectezi periodic suprafață și rezistența lemnului, precum și îmbinările metalice. Liliana te sfătuiește să repari din timp părțile afectate și să cureți des gardul cu săpun și apă: resturile vegetale, praful și alte tipuri de murdărie afectează stratul de lazură, dacă nu sunt îndepărtate la timp. E recomandat inclusiv să aplici un strat nou de lazură în fiecare an. 

  Extra tips pentru amenajarea unei grădini rustice

  Continuă montarea gardului din lemn și în interiorul grădinii, și în zona de veranda sau living: aici pui gard ornamental. „O amenajare ideală pentru casele cu geamuri generoase orientate spre grădină, căci se obține o continuitate între spațiul interior și cel exterior”, sugerează Liliana.

  Iar într-o amenajare în stil rustic, gardul din lemn se combină frumos cu pietre de râu și cu obiectele ceramice tradiționale. Și nu exagera cu decorațiunile din lemn!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Scurt ghid pentru alegerea și îngrijirea corectă a unui gard rustic din lemn