LIFE

Un cuplu a recondiționat două căsuțe cu aspect rural și mexican, într-un loc secret din județul Cluj

publicat pe 16 mai 2022

    În inima Munților Apuseni, undeva în Valea Drăganului, doi tineri îndrăgostiți de natură au recondiționat două căsuțe pe care le-au făcut să pară scoase din povești. Iar tu, admirând imaginile, te întrebi dacă sunt chiar reale…

    În 2013, Florin și Dina au plecat în Marea Britanie, unde Florin a muncit ca inginer, iar Dina în achiziții. Însă după o perioadă de opt ani de zile, din dorința de a ieși din rutina zilnică a traseului muncă – acasă, au hotărât să se întoarcă în țară și să găsească un loc departe de agitația urbană, în care să se stabilească.

    „Am căutat un loc care să fie în mijlocul naturii, aproape de pădure, neapărat să fie un râu în apropiere, dar care să fie ușor accesibil cu orice mijloc de transport și în orice anotimp. După mai multe căutări am ajuns în Valea Drăganului, unde am găsit acest loc minunat de care ne-am îndrăgostit pe loc. Avea tot ceea ce căutăm și chiar mai mult: în loc de un râu am găsit trei, plus un lac, o curte mare de aproximativ un hectar, o mulțime de copaci și pădurea în spatele terenului, însă ceea ce ne-a marcat a fost liniștea și energia pozitivă pe care locul ți-o dă încă din prima clipă”, povestește Dina.

    Căsuța Albastră, Valea Drăganului
    Căsuța Albastră, cu un acoperiș unic în țară

    Satul Valea Drăganului este situat in inima Munților Apuseni, la limita masivului Vlădeasa, munților Meseș și depresiunii Huedin, „Aici, timpul primește o altă valență, cele trei râuri care ne străbat curtea creează o energie aparte, sunetul lor te liniștește aproape instantaneu și simți dintr-o dată sentimentul de libertate”, spune Florin.

    Pe teren erau deja construite căsuțele care formează azi „Viewtopia-Tărâmul Secret” din Apuseni, dar necesitau renovări considerabile, nefiind locuite o perioadă lungă de timp. Au început cu renovarea așa-numitelor Căsuța Albastră și Căsuța Mexicană și cu amenajarea curții. Procesul de renovare a durat aproximativ un an și două luni.

    „Căsuțele sunt amenajate în stil rustic, dar nu tradițional. Căsuța Mexicană, după cum îi și spune numele, are influențe mexicane, iar Căsuța Albastră are o compartimentare aparte și un acoperiș rar întâlnit la noi în țară. Cele două căsuțe au fost renovate aproape complet, am vrut să le aducem la nivelul anilor 2020, dar cu un decor rustic, folosind ca materiale elemente naturale care se găsesc în plan local: lemn, lut, stuf”, continuă Dina.

    Mobilierul pentru bucătărie a fost creat din lemn masiv de nuc și cireș, într-un atelier local. Pardoseala e tot din lemn masiv de brad Douglas și arin. Cei doi soți au vrut să îmbine cât mai armonios elementele naturale în decor și să evite pe cât posibil produsele din comerț.

    Căsuța Mexicană, Valea Drăganului
    Căsuța Mexicană, exotica satului de vacanță

    În Căsuța Mexicană, tavanul a fost recondiționat folosind un amestec neaoș de lut și bălegar de cal cu care au înlocuit o mulțime de piese afectate de trecerea timpului. Galeriile de la ferestre au fost create din crengi de copac, iar perdelele sunt confecționate din iută naturală. La exterior, terasa de la intrare și o parte din acoperișul căsuței au fost acoperite cu stuf adus din apropiere.

    În plus, pereții din livingul Căsuței Albastre au fost pictați cu forme de munți pentru a crea o atmosferă cât mai naturală și relaxantă. „Candelabrele” sunt și ele confecționate din crengi de copac, crengi care se găsesc și în interiorul băilor, drept suport pentru prosoape sau ca simple elemente de design.

    Căsuțele au o vechime de aproximativ 20 de ani, așa că nu aveau în ele piese de mobilier sau decorațiuni foarte vechi, însă proprietarii, fiind pasionați de obiecte vechi de decor, au achiziționat numeroase lucruri de prin târguri sau de la oamenii din satele vecine.

    „Avem un jug pe care l-am pus în foișor, care are o vechime considerabilă (undeva la 80 de ani), o meliță și o lopată de scos pâinea cam de aceeași vârstă. Recent am găsit o lampă de petrol în casa unei mătuși de-a mamei, pe care am adus-o aici și am pus-o de asemenea în foișor. Am încercat să păstrăm tot ceea ce se putea salva, după ce am cumpărat, însă din păcate la Căsuța Albastră a trebuit să înlocuim aproape tot, rămânând doar pereții și geamurile din construcția inițială. La Căsuța Mexicană am păstrat scara din interior, soba, o parte din acoperiș și pereții inițiali ai băii, restul fiind reconstruit din nou”, spune Florin.

    Din cauza faptului că aceste construcții au un design deosebit și necesită o muncă la care răbdarea este factorul principal, le-a fost aproape imposibil să găsească meșteri care să se ocupe de renovarea lor. De aceea, au decis să facă aproape totul în regim propriu, apelând când a fost necesar la ajutorul familiei și al unor prieteni.

    Proprietatea dispune de aproape toate utilitățile moderne: electricitate, apă curentă adusă de la un izvor din zonă, semnal la telefonie pe orice rețea, Internet și Wi-Fi. Încălzirea se face cu o centrală pe peleți la Căsuța Albastră și cu soba de teracotă pe lemne la cea mexicană.

    Florin și Dina denumesc locul sat de vacanță și spun că este „secret”, căci mulți localnici nici nu știu de existența lui. Cu toate acestea, accesul la ei este facil și se poate face cu orice tip de autoturism pe un drum complet asfaltat: locația se află la aproximativ 5 kilometri depărtare de drumul european E 60.

    Foto: Viewtopia, Travlocals

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments