Discuție cu 4 arhitecți despre relația domeniului cu Inteligența Artificială, înainte de DIPLOMA Show

  2023 e anul în care discuțiile publice despre AI (Artificial Intelligence) au luat amploare. Înainte de începutul ediției cu numărul zece a festivalului DIPLOMA Show, „Festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri”, chestionăm și noi impactul AI în arhitectură și design interior, împreună cu patru dintre membrii board-ului creativ al festivalului.

  „Este clar ca avansul tehnologiei și revoluția despre care vorbim acum și pe care o propune folosirea inteligenței artificiale vor avea un impact semnificativ și asupra arhitecturii și designului în viitor, atat în procesul de proiectare, cat și în soluțiile pe care le oferă”, spune Elena Oancea, arhitect de interior și membru al board-ului creativ DIPLOMA Show.

  Patru arhitecți din board-ul DIPLOMA Show în relație cu AI

  Conform unui interviu luat de o jurnalistă New York Times unui arhitect din Londra, unele birouri de arhitectură din străinătate folosesc deja AI pentru propuneri de design al spațiilor: în 27 ore, un tool AI poate produce 100.000 propuneri de design pentru interiorul unei clădiri, în timp ce un arhitect ar fi nevoit să desene 40 schițe pe zi pentru un deceniu, ca să atingă același număr.

  „Dacă privim cu optimism, ar trebui ca anumite procese consumatoare de timp să se împuțineze sau dispară și să lase loc (și timp) căutărilor importante, care să își recâștige statutul pe care poate l-au pierdut de la o vreme. Pentru arhitectură, ar fi o șansă ca desenul să redevină esențial”, crede arhitectul Andrei Șerbescu despre relația dintre AI și arhitectură sau design. Ceea ce se și întâmplă deja, pe alocuri. Inclusiv cele 100.000 propuneri ale AI-ului, despre care povesteam mai sus, folosesc, momentan, doar inspirație pentru arhitecți, fără să devină proiecte de sine stătătoare.

  „Mi-ar plăcea să nu dispară, însă, noțiunea de autor și autorat. Este un gând cam neliniștitor”, adaugă Andrei. O chestiune care produce încă mai multe întrebări decât răspunsuri. Etica este importantă și fiecare artist, arhitect sau designer are un glas și o perspectivă unică, iar această diversitate de gândire și exprimare trebuie să fie mereu apreciată, după cum subliniază și Elena Oancea, dar situația e incertă și problematică. În cazul literaturii, de exemplu, o investigație făcută de un jurnalist al The Atlantic relevă că peste 180.000 cărți piratate au fost folosite fără permisiune pentru a antrena sisteme AI, de către Meta, Bloomberg și alții. O parte din scriitorii afectați au dat în judecată OpenAI pentru încălcarea drepturilor de autor.

  Un proces care poate aduce câteva răspunsuri pentru toate domeniile în care AI își face simțită prezența. Dar până atunci, atitudinea asupra relației dintre profesioniștii domeniului și AI e una optimistă. „Ținând cont de faptul că industriile (v. fabricile de plăci ceramice etc.) utilizează din ce în ce mai mult inteligența artificială în procesele tehnologice, cred că și noi (începând cu cadrele didactice și terminând cu cei care activează în domeniu) vom fi nevoiți să integrăm aceste instrumente, cu toate că astăzi este evidentă temerea legată de eventualele dezechilibre care se pot produce în profesie. Arhitectura și restul artelor vizuale au supraviețuit de la apariția fotografiei, a computerului, internetului etc., păstrându-și doza creativă și impunând autenticitatea soluției”, explică Oana Diaconescu, arhitectă și membră, la rândul ei, a boardului creativ DIPLOMA Show.

  Optimism și ediția a 10-a a festivalului DIPLOMA Show

  DIPLOMA Show 2023
  Foto din cadrul DIPLOMA Show 2022.

  Și înainte de a 10-a ediție DIPLOMA Show, care e aniversară, dorim să rămânem cu acest aer optimist. După cum spune și Omid Ghannadi, arhitect, „Arta, de orice fel este ea, arhitectură, sculptură, design, pictură, poate aduce o imensă emoție privitorului și astfel poate transmite realități noi care schimbă mentalități. Cunosc oameni schimbați de la expoziții de pictură sau fotografie, arta ajută umanitatea să evolueze, să nu uite ce a fost și să își imagineze ce va fi, bine sau rău, dar cu speranța că putem mereu modela un viitor mai bun decât prezentul.”

  Pentru a înțelege mai bine cum poate face arta asta, în orice formă a ei, îți propunem să treci între 7 și 15 octombrie pe la Combinatul Fondului Plastic din București, unde DIPLOMA Show expune 131 artiști din noua generație, cu proiecte din la proiecte din arhitectură, arhitectură de interior, peisagistică, urbanism, artă murală, arte grafice, arte textile, ceramică-sticlă-metal, design de produs, design grafic, fashion, foto-video, pedagogie, pictură, scenografie și sculptură.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Discuție cu 4 arhitecți despre relația domeniului cu Inteligența Artificial�...