Despre dor de țară, fiorduri și amenajări scandinave. Povestea unei românce stabilite în Norvegia
publicat pe 03 mai 2020Nume: Oana Sandu, NLP Coach
Oraș: Molde, Norvegia
Tip de locuință: casă cu două camere
Suprafață: 80 metri pătrați
Stă aici: din 2017, chiriașă
Împarte casa cu: Joy, pisica
”M-am născut în București, în cartierul Colentina. Acolo mi-am trăit copilăria și adolescența, acolo mi-au fost puse bazele unei învățături solide”, poveștește Oana Sandu, o româncă stabilită în Norvegia de mai mult de un deceniu.
În 2009, când efectele crizei economice mondiale au început să se simtă și-n România, Oana adecis să se mute în Norvegia.
Câțiva ani și câteva case mai târziu, Oana stă cu chirie în Molde, un orășel norvegian cu 24.254 de locuitori, numit și ‘’Orașul trandafirilor’’. Aici cresc mulți trandafiri deoarece clima e ceva mai blândă decât în alte zone nordice.
Chiria și utilitățile pentru cele două camere ajung la 800 de euro, iar încă 300 de euro se mai duc în fiecare lună pe mâncare.‘’La început, în sufletul meu, s-a dat o luptă între Norvegia și România, între aici și acolo, între rădăcini și un drum nou. O vreme am pendulat între aceste două lumi, nu mă simțeam de aici, însă nici în România nu mă mai regăseam complet’, spune ea’.
În primul său an în Norvegia, a mers la cursuri intensive de norvegiană. După ce a învățat limba s-a angajat educatoare la o grădiniță și s-a mutat cu chirie într-o altă casă. Apoi a fost bibliotecară la un colegiu universitar, iar acum lucrează la arhiva Instituției Prefectului, iar în paralel practică și meseria de NLP coach.
Soba este un element pitoresc al amenajării.
Bucătăria, diningul și livingul formează un open space luminos.
Soba este un element pitoresc al amenajării.
Bucătăria, diningul și livingul formează un open space luminos.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Este o casă în care mă simt acasă, acasă în Norvegia. 🙂 Îmi place stilul de amenajare nordic, este unul aerisit, în culori deschise, majoritatea preluate din natură. Nordicii sunt mari iubitori de natură, așa că este firesc ca aceasta să fie adusă și la interior.
Casa era complet mobilată, dar am înlocuit scaunele din dining, corpul de bibliotecă din living și măsuța de machiaj din dormitor. Am cumpărat și decorațiunile interioare.
Colțul preferat: Este cel din apropierea bibliotecii. Îmi place să stau pe canapea și să citesc, să lucrez la laptop și să fac postări pe pagina mea de NLP coach.
Ultimul lucru cumpărat pentru casa ta: Lucrarea România, a pictorului Ștefan Păun. Pe măsură ce răsfoiam paginile catalogului lui și îi descopeream tablourile, sufletul meu simțea că ajunsese acasă. Alegerea lucrării România a venit așadar firesc, în acord cu ceea ce simțeam.
Cea mai mare provocare: Toată experiența mutatului în Norvegia a fost o provocare din: clima, izolarea, limba, lipsa prietenilor, diferențele culturale. Aveam așteptări de la ceilalți, nu-mi găseam locul. După patru ani de stat în Norvegia, mi-am dat seama că singura soluție este să mă deschid mai mult spre norvegieni, să fiu mai comunicativă și să nu îi mai privesc cu atâta criticism. În urma socializării, mi-am găsit joburi mai bune, pentru că am primit informații care m-au ajutat enorm. Am aflat mai multe lucruri despre legislație, despre sistemul lor, informații care m-au ajutat în anumite contexte.
Cel mai bun lucru vara: Vara aproape că nu se face noapte în Norvegia, așa că lumina este fără doar și poate lucrul care mă bucură cel mai mult. Au fost foarte dese zilele în care lumina de la miezul nopții mă prindea afară, pe terasă.
Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la tine acasă: Harry Potter.
Pe cine ai chema la un party de vis la tine acasă: În primul rând, Regina Letizia a Spaniei. Este un model vestimentar pentru mine și un etalon de frumusețe. Plus că, înainte de a se căsători, a fost jurnalistă, deci avem un numitor comun. Apoi ar fi Regina Victoria a Suediei, născută în aceeași zi și același an cu mine. Mi-aș dori tare mult să o cunosc. În lista de invitați s-ar număra și Anthony Robbins, antrenor motivațional, și Esther Perel, un renumit psihoterapeut belgian. Să nu uit de tenorul Jonas Kaufmann și de inconfundabila Angela Gheorghiu, două personalități pe care le admir mult.
O zi din viața ta în Norvegia: Contextul actual prin care trece lumea nu a adus cu el o fractură puternică în viața mea. Ceea ce s-a schimbat este că lucrez de acasă acum, iar ieșirile sunt limitate doar în orașul în care am domiciliul. Cea mai mare provocare este faptul că nu știu când voi putea călători din nou în afara Norvegiei. De Paște aveam planificat să vin în România, ceea ce nu s-a mai întâmplat, din motive lesne de înțeles. Trăim vremuri în care lucrurile sunt într-o continuă schimbare și este important să ne conștientizăm și activăm resursele, pentru a rămâne în echilibru. Cu acest scop, am creat și lansat de curând un produs care se numește “Cardurile schimbării”. Este vorba despre 42 de carduri care conțin tehnici, sugestii și exerciții testate care te ajută să pui în practică noțiuni din programarea neurolingvistică și să obții ceea ce ți-ai propus.
În rest, îmi ocup timpul făcând yoga, gătind, citind foarte mult despre NLP și organizând ședințe de coaching.
Acasă înseamnă: Nu neapărat o locuință. Poate fi un loc cu care sufletul meu rezonează, pot fi oameni pe care îi simt aproape, poate fi un miros, un gust, ceva ce aud sau văd. Acasă este acolo unde duce inima. România e acasă prin prisma rădăcinilor, a oamenilor pe care îi iubesc și a locurilor de care mă leagă amintiri.
Îmi e dor de casă. Am acolo părinții, fratele, nepoții. Au fost ani în care am venit în țară de câte două ori pe an, vreme de două săptămâni. Îmi este greu să vin mai des din cauza distanței. Trebuie să schimb trei avioane. Probabil la un moment dat mă voi întoarce definitv în România.
Cinci cuvinte care descriu casa ta: Luminoasă, primitoare, veselă, spațioasă, reconfortantă
Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Cel mai important este să îți identifici stilul care te reprezintă. Pinterest și revistele de profil sunt la îndemâna oricui și te ajută în acest sens. Apoi, este bine să te înconjori de elemente decorative care au o semnificație aparte pentru tine. De exemplu, suveniruri din vacanțe sau obiecte moștenite de la bunici.
Care sunt magazinele de mobilier & accesorii preferate de nordici: Bineînțeles că IKEA este printre favorite, dar din păcate eu nu mă pot bucura de el. Cel mai apropiat magazin IKEA este la 100 km de Molde. Ar mai fi și JYSK, plus alte câteva brand-uri mai mici, necunoscute în țară.
Ce nu e de ratat dacă ajungi în Norvegia: Fiordurile, printre care Geiranger – supranumit cel mai frumos fiord al Norvegiei. Apoi ar fi aurora boreală, Trollstigen, un drum motan cu serpentine, gen Transfăgărășan, și o croazieră pe fiorduri. De neratat este și capitala Oslo, locul de decernare a premiilor Nobel.
Recomand să vizitați Norvegia vara, iar pentru aurora boreală – iarna. Iar ca experiențe culinare, merită să încercați carnea de vânat (elan, căprioară).
Foto: Ștefan Paun
Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!
-
TURURI DE CASE
Și-au amenajat apartamentul pe măsură ce au locuit în el și au descoperit nevoile familiei
-
TURURI DE CASE
Doi români și-au amenajat apartamentul din Bruxelles cu influențe japandi și mult alb
-
TURURI DE CASE
Doi fotografi și-au amenajat singuri apartamentul ideal pentru poze de revistă
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.