
De la oraș la sat: un tată și fiica lui au renovat o casă șubredă și o șură veche de 100 ani
publicat pe 22 apr. 2024Traiul urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața.
Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea lui Attila Pușcaș, un bărbat care în plină pandemie s-a mutat la țară alături de fiica lui, după ce a renovat o casă dărăpănată din zona Valea Trotușului.

„Văzut, plăcut, luat” – povestea casei din Ghimeș
În vacanța de iarnă dintre 2019 și 2020, Atilla și fiica lui au mers la ski pe lângă Valea Trotușului, la granița dintre Moldova și Transilvania, unde și-ar fi dorit să cumpere teren. Un instructor de schi i-a sfătuit să se uite după o casă în județul Bacău, în zona comunei Ghimeș-Făget și bine a făcut, căci au găsit acolo o locuință, în satul Ghimeș.
„Totul a fost spontan, văzut, plăcut, luat. Am cumpărat casa pe 17 februarie 2020 și ne-am apucat de renovat, Pe 30 noiembrie, de Sf. Andrei, ne mutam”, adaugă el.
Casa este poziționată la 800 metri altitudine, pe valea Trotușului, între județul Harghita și Bacău. „La 300 metri de noi este mormântul lui Rebreanu și Pădurea Spânzuraților, vechea graniță a Imperiului Austro-Ungar, dar și Cetatea Rákóczi care va fi refăcută. E un loc plin de istorie”, spune Atilla.
Construită în 1958, dar nelocuită de mulți ani în momentul în care au cumpărat-o, casa avea potențial. A ajutat și faptul că oameni din comunitate i-au ajutat la renovare.
Au acum o casă de 80 metri pătrați, cu trei camere încăpătoare, două băi și o bucătărie, poziționată pe un teren de 4000 metri pătrați. Attila are căței și pisici, dar nu plănuiește să crească și alte animale, așa că iarba din curte i-o dă vecinei pentru animale. „Nu știu ce înseamnă să dai bani pe lapte, cartofi, ouă sau carne, că-mi dau vecinii. E altă lume aici, unde am redescoperit gustul mâncării adevărate”, adaugă el.
Și-au făcut casă și într-o șură veche de 100 ani
Deși suferă de o afecțiune din cauza căreia inima îi funcționează la capacitate de 30% și recomandarea medicului e să stea liniștit, în 2022 a cumpărat o șură veche de 100 ani și a început un nou proiect de renovare. Își dorea de mult să facă așa ceva, așa că a adus șura de la 200 kilometri distanță și în două săptămâni a ridicat-o pe propriul teren, cu ajutorul unor meseriași din sat.
De renovare s-au ocupat în 2023, iar rezultatul îi place atât de mult, încât vrea doar s-o admire, și simte că nu este pregătit să o transforme într-o pensiune. A fost un proiect de suflet și fiecare detaliu are o poveste, de la lemne și grinzile drepte cioplite cu toporul, în urmă cu 100 ani, la toate obiectele care o decorează.
Construcția are în jur de 90 metri pătrați, un living, o bucătărie open space și o baie la parter, un dormitor la etaj, iar la mijloc o parte de spa.
„Partea unde e dormitorul are mai mult de 100 ani, deoarece provine dintr-o altă șură veche care a fost atașată la asta. Fiecare bucată de scândură a fost refolosită și nu am aruncat nimic”, povestește Atilla.
Casa și șura au apă curentă și electricitate, iar pentru canalizare au trei fose septice. Încălzirea e atât pe lemne, cât și pe peleți. Pentru ambele construcții, cu tot ce a intrat în ele, investiția s-a ridicat la aproximativ 100.000 euro, dintre care 60.000 doar pe șură, pentru care Atilla și-a vândut casa din Târgu Mureș, a pus toate economiile la bătaie.
Cât despre cei care vor să-i meargă pe urme, proprietarul el spune, „Nu te lua după poveștile altuia, fă după capul tău. Nu sta prea mult pe gânduri dacă vrei să te muți la țară. Dacă ai deja o casă la oraș, vinde-o și sigur n-o să-ți pară rău. Viața la țară e frumoasă, dar când îți alegi o localitate, ai grijă să fie una unde oamenii sunt calzi.”
-
LIFE
De la oraș la sat: un istoric a renovat o proprietate săsească construită la sfârșitul secolului XIX, unde locuiește cu fiul său
-
hotnews
De la oraș la sat: s-au mutat la casă cu livadă, ca să-și poată hrăni copilul cu fructe crescute de ei
-
LIFE
De la oraș la sat: au renovat o fostă casă de vacanță de lângă Cluj, iar acum trăiesc permanent într-un concediu
-
UTILE
Ce trebuie să știi înainte de a demola un perete intr-un apartament
De la evaluarea structurală și până la obținerea autorizațiilor necesare, uite ce să ai în vedere dacă vrei să spargi un perete din locuință.
-
Sponsored
Amenajarea grupurilor sanitare dintr-o clădire de birouri (P)
Într-o clădire de birouri, grupurile sanitare joacă un rol esențial în asigurarea confortului și igienei angajaților și vizitatorilor. Un design bine gândit al acestora contribuie nu doar la o experiență […]
-
UTILE
3 avantaje majore pentru care ar trebui să alegi încălzirea în pardoseală
Senzația de încălzire uniformă este ceva de dorit.