LIFE

De la oraș la sat: după 20 de ani la Madrid, o familie și-a construit o casă-pensiune, într-un sătuc uitat din România

publicat pe 27 sept. 2023

    Traiul urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața.

    Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea unei familii care s-a mutat la țară, după 20 ani în care a locuit în Spania, la Madrid. Gelu Vlașin, soția lui Cristina, și cei doi copii ai lor și-au construit o casă-pensiune la Tranzbordare, un cătun ce nu figurează pe nicio hartă din lume, situat la poalele munților Țibleș. Au o plantație de mure bio și fac dulceață, dar sunt și implicați în diferite proiecte destinate comunității rurale. Au investit aproape 100.000 de euro în noua lor viață, dar și în business, iar asta este povestea lor.

    De la oraș la sat: cum a început totul

    Gelu Vlașin este scriitor, promotor cultural și, mai nou, agricultor. S-a născut și a copilărit la țară, dar de la vârsta de 15 ani s-a îndepărtat de casă, a fost la facultate în București și apoi a plecat singur în străinătate. În urmă cu 16 ani, în Spania, a cunoscut-o pe Cristina, cea care i-a devenit parteneră și mama a doi copii, David (11 ani) și Darius (14 ani).

    Au trăit împreună în Madrid, unde a publicat cărți, a făcut proiecte culturale și a avut un bussines de community management, în timp ce soția lui era profesoară de muzică la o Academie privată din oraș.

    Cu banii din Spania, au cumpărat un teren suficient de generos, în România, pentru o construcție cu o curte mare, în spatele căreia au plantat butași de mur, pe o suprafață de aproximativ 3500 metri pătrați.

    „Casa este exact în satul în care m-am născut, Tranzbordare, un cătun care nu figurează pe nicio hartă din lume, situat la poalele munților Țibleș, în comuna Telciu, aproape de granița dintre Bistrița-Năsăud și Maramureș. Suntem vreo 50 familii răsfirate de-a lungul răului Sălăuța și pe dealurile din împrejurimi”, adaugă proprietarul.

    Gelu și familia s-au mutat la țară în urmă cu trei ani
    Gelu și familia s-au mutat la țară în urmă cu trei ani

    O locuință rustică, construită cu meșteri din sat

    Tatăl lui Gelu i-a ajutat și s-a ocupat de coordonarea tuturor lucrărilor de construcție și amenajare a casei „Bineînțeles după intense și aproape zilnice consultări telefonice cu mine”, zice el. Au lucrat exclusiv cu meșterii din sat, de la zidari și până la tâmplari.

    „Munca a durat câțiva ani și, putem spune, că încă mai găsim câte ceva de făcut și modificat la ea”, adaugă el. Casa are două niveluri (cu tot cu mansardă), demisol (locul unde Cristina are o sală unde predă clase particulare de pian, vioară și canto), un beci un păstrează produsele procesate și un spațiu în care au centrala termică și depozitul pentru lemne. În total sunt în jur de 250 metri pătrați cu o sală de muzică la demisol, unde Cristina predă clase particulare de pian, vioară și canto. Apoi un beci pentru păstrarea produselor procesate și un spațiu în care sunt centrala termică și depozitul pentru lemne.

    La parter sunt salonul, cu bucătăria integrată și o baie. La etaj, trei dormitoare și două băi, iar la mansardă au două camere (cu o baie comună), și fiecare înglobează câte o bibliotecă (camera de poezie și camera de proză).

    O investiție de 100.000 euro

    Casa are un teren de aproximativ 5000 metri pătrați, care include și plantația de mure, dar și coacăze, iar din primăvară și vreo 50 meri. Mai există un cuptor pentru pâine și un grătar, dar și un mic bazin/iaz, în care vor să pună păstrăv. Nu lipsește nici un foișor, unde încape toată familia, dar și musafirii, nici un mini teren de fotbal și de joacă pentru copii.

    Familia are o fântâna proprie, cu distribuție automatizată atât pentru încălzire cât și pentru apă curentă, și electricitate de la sistemul național de distribuție, dar încearcă, în viitor, să studieze posibilitatea utilizării de panouri solare pentru consumul propriu de electricitate, dar și pentru încălzirea apei. Canalizarea este proprie, cu fosă septică, în timp ce gaze nu au, iar încălzirea se face exclusiv cu centrală termică (pe lemne).

    Întreaga investiție s-a ridicat la 100.000 euro, iar toți banii au venit din economii personale și resurse propii, adica banii pe care el și Cristina i-au făcut în cei 20 de ani trăiți în străinătate.

    Un business de drag pentru oameni

    Încă de la început, Gelu și Cristina au gândit locuința și ca un business, deoarece și-au dorit să îmbine utilul cu plăcutul și să poată trăi și să-și câștige existența într-un mediu rural, în mijlocul naturii.

    „Avem păstrăvărie la 3 km distanță, restaurant rustic la câteva sute de metri, muzee importante (muzeul George Coșbuc la 7 km și muzeul Liviu Rebreanu la 22 km). În plus, peisajul este superb! Iar energiile pozitive plutesc pretutindeni!”, adaugă el.

    O noapte la Casa Vlașinilor (care include și masa pentru 2 persoane) costă 100 de euro/cameră, iar de închiriat sunt cele două camere din mansardă (pentru 4 sau 6 persoane / 2+1 / 2+1). „Practic, Casa Vlașinilor este deschisă încă de când ne-am întors în țară, în 2020, dar funcționalitatea ei este evidentă abia din 2023, de când a intrat în producție și plantația Mure Casa Vlașinilor”, precizează Gelu.

    A fost o mare provocare să se întoarcă în România și tot contină să fie, deoarece mereu au idei noi sau amenajează sau transformă ceva, dar Gelu subliniază că viața la țară este splendidă, cu aer curat, peisaje minunate și produse naturale.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments