LIFE

De la oraș la sat: au renunțat la bloc și s-au mutat într-o casă modulară, pe pământul străbunicilor

publicat pe 14 mart. 2024

    Traiul urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața.

    Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea lui Adrian Neagu, un fost economist care împreună cu soția lui, odată ieșiți la pensie, s-au hotărât să renunțe la viața de la bloc și să se mute la sat, într-o căsuță modulară pe care au gândit-o după dorințele lor.

    Printre primele amintiri ale lui Adrian sunt de la țară, la bunicii părinților săi, într-un cătun aflat lângă Brăila, satul Cazasu. „Aici aveam libertate totală, pentru că străbunicii locuiau pe străzi diferite, și le dădeam impresia că sunt la ceilalți dintre bunici să mă joc, când de fapt fugeam la marginea satului, într-o pădure, unde ne întâlneam mai mulți copii și ne jucam toată ziua”, spune el, nu fără a menționa și canalul de irigații din zonă, unde obișnuiau să se scalde în zilele toride de vară.

    A terminat Facultatea de Mecanică în 1989 și împreună cu soția lui s-au angajat ca ingineri tehnologi la Fabrica de Automobile ARO din Câmpulung Muscel, județul Argeș. Odată cu Revoluția, declinul industriei și falimentul fabricii, s-a reconvertit și a devenit economist. S-a angajat la Poliție în Brăila, în domeniul de combatere a fraudelor economice, iar în 2016 a ieșit la pensie.

    În toată această perioadă a locuit la bloc, dar odată cu timpul liber, s-a gândit să meargă pe terenul lăsat de străbunicii lui părinților, unde era plantată o vie de viță hibridă.

    „Mi-am propus să lucrez grădina, să îngrijesc și să culeg via, dar pentru că-mi doream și un loc unde să mă odihnesc, în 2018 mi-a venit ideea să de a căuta un container (sau o construcție monolit tip garaj), pe care să-l amplasez pe teren și să-l amenajez”, explică el primii pași către mutarea la sat.

    O căsuță cu ferestre mari

    Odată ce s-a pus pe căutat online, a descoperit firma AG Business Containere și Acoperișuri SRL din Galați, care construia și furniza astfel de module metalice. S-a prezentat fizic la firmă, unde a fost impresionat de o casă modulară pe structură tip container, expusă drept model.

    La acea vreme, adaugă el, firma accepta modelul de casă modulară pe care și-l dorea clientul, așa că împreună cu soția au ales unul de căsuță de vacanță, cu compartimentare interioară pe o suprafață de 54 metri pătrați. Practic, asta implica alipirea a trei module tip container, fiecare cu lungime de șase metri și lățime de trei metri.

    „După ceva timp, ne-am prezentat fiecare schița și, surprinzător, am avut aceleași dorințe. Ferestre mari spre zona de grădină, cu un dormitor, o cămară, o baie, iar bucătăria și living-ul să fie open space. Pe zona unde doream ferestrele mari aveam soare toată după-amiaza, așa că am gândit și construirea unei terase care să ofere umbră”, spune Adrian.

    Administratorul firmei a promis că de la momentul în care va aduce cele trei module tip containere pe teren, va amenaja căsuța în cinci-șapte zile. Proprietarul a contractat lucrarea în noiembrie 2018, timp în care a turnat o platformă de beton pe care urmau să fie amplasate containerele, dar a demarat și actele pentru obținerea autorizației de construcție, cât și a autorizațiilor pentru utilități (apă, energie electrică, gaze). Pe 30 martie 2019 au fost aduse modulele pe teren, iar pe 8 aprilie 2019 i-a fost predată casa la cheie.

    De la oraș la sat: mutarea din pandemie

    În sat nu e canalizare, așa că au cumpărat și o fosă septică, pe care au montat-o cu ajutorul unui instalator sanitar, iar ulterior au apelat la un meșter tâmplar, pentru a construi un foișor, pe care l-au amenajat ca bucătărie de vară. Ultima investiție a fost montajul și racordarea instalației electrice la panouri fotovoltaice.

    S-au chinuit destul de mult și cu autorizațiile. „În martie 2019 mi s-a emis autorizația de construcție, în mai m-am racordat la rețeaua de apă, în octombrie la cea electrică și abia în ianuarie 2020 la cea de gaze. Abia după asta, am putut spune că stăm aici”, adaugă el. Mutarea definitivă a venit la scurt timp, odată cu începutul pandemiei.

    „Am renunțat la bloc și până în prezent, ne trăim viața în căsuța de la țară. Îmi place să muncesc și să-mi întrețin gradina, îmi place răsăritul și apusul soarelui, mirosul florilor, gustul fructelor și legumele proaspete din gradină, beculețele și stegulețele cu care ne înfrumusețăm căsuța și curtea, atât vara, cât și iarna, și nu în ultimul rând pisicuțele care se alintă în jurul nostru”, mărturisește proprietarul.

    În ceea ce privește prețurile, Adrian spune că nu mai corespund cu cele din 2019, când a dat pe casă, cu toate finisajele aferente, aer condiționat, instalații electrice și sanitare, cabină de duș, chiuvetă baie, toaletă, gresie și faianță în baie, scară rabatabilă pentru pod, uși, ferestre, parchet, terasă și acoperiș cu țiglă metalică, 27.000 de euro; bani pe care îi aveau puși deoparte.

    Casa lui a ajuns să fie model de serie pentru firma de unde a cumpărat-o, iar la ora actuală, o locuință ca a lui, dar cu mai multe îmbunătățiri tehnologice, costă 47.000 euro.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    popescu
    popescu
    10 months ago

    Felicitări , mai un pas pe perfecțiune , pământul luat în Spania , Portugalia cât mai aproape de mare . Asta e visul meu.