
Cum funcționează interiorul unui apartament în care predomină bejul, iar negrul este folosit pentru contrast
publicat pe 11 iun. 2025Arhitecții de la Raum Visuals Studio, Loredana Bumbăcea și Eduard Ene, au transformat un apartament din complexul Amber Forest Tunari într-o locuință minimalistă, cu o paletă cromatică neutră, mobilier realizat pe comandă și soluții de depozitare integrate discret.
Cei doi arhitecți au preluat apartamentul de 77,5 metri pătrați deja finisat, cu pereți vopsiți în alb, parchet din lemn masiv montat și toate instalațiile electrice și sanitare finalizate. Proprietarii le-au cerut ajutorul pentru că simțeau că lipsește caracterul personal și un concept coerent care să reflecte nu doar nevoile lor de la spațiu, dar și preferințele lor estetice. Brief-ul a fost: design minimalist, cu influențe scandinave și Japandi, accente de lemn și o atmosferă cozy. Proprietarii au vrut o bucătărie cu spații de depozitare eficiente și mobilier customizat, fără pereți goi, iar pentru asta au optat pentru placări din panouri furniruite.
Unul dintre avantajele apartamentului a fost compartimentarea, care a permis un design clar, fără schimbări majore.
Apartament definit de texturi naturale, nuanțe calde de bej și lemn
Bucătăria și livingul formează un open-space. Bucătăria este realizată integral din panouri furniruite de stejar, cu fronturi simple și mânere ascunse. Insula din bucătărie include o extensie care servește ca loc de luat masa, fără să mai fie nevoie de un dining separat.
În living, o canapea modulară, într-o nuanță caldă de bej, definește spațiul fără să-l încarce vizual. Mobilierul suspendat și bibliotecile integrate ascund spații de depozitare subtile. Pentru a evita senzația de “pereți goi”, echipa de arhitecți a folosit panouri din lemn furniruit și profile decorative, care au adăugat profunzime și textură camerei.
Bucătăria open-space se integrează perfect în ambient, având mobilier din lemn și fronturi mate, într-o nuanță neutră, ce accentuează senzația de continuitate vizuală. Iluminatul joacă un rol esențial în definirea spațiului. Un detaliu distinctiv este integrarea inteligentă a spațiilor de depozitare, cu fronturi minimaliste care maschează electrocasnicele și păstrează un aspect ordonat.
În dormitorul matrimonial, corpurile de iluminat Maytoni, din zona patului, creează o atmosferă intimă și plăcută. Mai mult decât atât, cele două veioze negre, așezate simetric pe noptiere, adaugă un accent grafic și contribuie la atmosfera intimă a încăperii. Peretele din spatele patului este îmbrăcat în panouri din lemn, un detaliu ce adaugă textură și căldură spațiului. au integrat un dul în mod discret pe perete, fără mânere la vedere.
Dormitorul secundar funcționează ca încăpere multifuncțională, birou pentru beneficiari și cameră de oaspeți, când vin în vizită. Pentru a profita pe deplin de spațiul din încăpere, biblioteca și biroul sunt integrate într-un ansamblu unitar, iar patul este mai mic și așezat în colț.
În baie, echipa a acoperit plăcile ceramice deja existente cu microciment, pentru un efect uniform. Și aici, accentul a picat pe nuanțe de bej și alb, cu mobilier din lemn fără mânere.
Bugetul proiectului și resurse
Bugetul alocat inițial a fost de 40.000 euro, însă în urma unor alegeri premium și optimizări suplimentare, investiția finală a ajuns la 45.000 euro. Aproape 60% din buget a mers către mobilierul realizat pe comandă. Cel mai costisitor element, pe lângă mobila din bucătărie realizată pe comandă, a fost canapeaua modulară din living, care reprezintă un punct central în amenajare.
Resurse: corpurile de iluminat din dormitorul matrimonial sunt Maytoni, covoarele sunt de la Ikea și Rugvista, iar piesele de mobilier tapițat sunt făcute pe comandă la „MaFurniture”.
Tips&tricks pentru amenajare de la Raum Visuals Studio
- Niciodată nu este prea mult bej! Culorile neutre sunt elegante, nu plictisitoare.
- În zonele unde spațiul pentru trecere este mai îngust, optează pentru mobilier cu detaliu de muchie curb pentru a direcționa și facilita circulația într-un mod mai fluid.
- Este esențial să acorzi o atenție deosebită atât designului corpurilor de iluminat, cât și cantității de lumină pe care acestea o oferă încăperii. Iluminatul nu doar că influențează atmosfera unei camere, dar joacă și un rol crucial în crearea unei ambianțe confortabile și funcționale.
- Alege să pui covoare în living și dormitor, deoarece oferă intimitate, confort și o atmosferă mai caldă și primitoare.
-
Apartamente cu 4 camere
Amenajarea unui apartament din București integrează în contemporan arcadele din rigips ale anilor 2000, fără ca spațiul să pară învechit
-
Case
O avocată a renovat casa celei mai bune prietene cu 40.000 de euro, într-un stil de inspirație Wabi-Sabi
-
Apartamente cu 4 camere
Amenajare de peste 60.000 euro într-un apartament din nordul Capitalei, cu mobilier făcut pe comandă și materiale de calitate
-
UTILE
Zugrăvit cu var: avantajele și dezavantajele acestei metode
Metoda încă este folosită, dar mai este de actualitate?
-
UTILE
Ce trebuie să faci imediat dacă mașina de spălat nu evacuează apa. Sfaturi utile și soluții
Va trebui ca, până la urmă, tu să scoți apa.
-
UTILE
Ce urmează pentru piața de energie: cât costă curentul și cum alegi cea mai bună ofertă
Trebuie să faci o alegere ca să nu ai facturi mari.