DIY

Cum să faci căsuțe de turtă dulce precum cele din filmele de Crăciun la care te uiți an de an

publicat pe 08 dec. 2023

    Probabil că prima dată când am văzut căsuțe de turtă dulce a fost în desenele animate, când eram copil. Le-am tot văzut apoi și prin filmele americane de Crăciun, însă fiindcă nu sunt tocmai un desert tradițional românesc, nu au fost prezente în realitatea sărbătorilor mele din copilărie. Însă am fost întotdeauna curioasă cum se fac. Acum că am aflat, îți explic și ție.

    Ce să știi înainte să te apuci de preparat aluatul de turtă

    Dacă vrei musai să faci o căsuță de turtă dulce, să nu te aștepți la un proces rapid. Așa cum am spus, este un proces, deci ia în seamă să cumperi ingredientele și ustensilele necesare cu patru zile înainte de termenul la care vrei să ai căsuța gata.

    Vei avea nevoie de:

    • hârtie de copt;
    • făcăleț;
    • un cuțit ascuțit;
    • poș;
    • Mixer (preferabil unul fix).

    Reține că aluatul pentru căsuțe de turtă dulce se prepară cu trei zile înainte și se coace cu două zile până la data la care vrei să fie gata căsuța. Cu o zi înainte, trebuie ca el să fie răcit, astfel încât să îl poți asambla în forma dorită, iar în ziua Z poți decora căsuța.

    Vei avea nevoie și de un model pe care să îl printezi, cum sunt cele din imaginile de mai sus. Modelele de căsuțe de turtă dulce le găsești online pe site-uri precum acesta, acesta ori acesta. Ai grijă să printezi modelul la dimensiunile reale, astfel 1 centimetru pe hârtie să fie un centimetru real.

    Rețeta în sine

    Pentru aluat:

    • 830 grame făină;
    • Jumătate de linguriță de praf de copt
    • 4 lingurițe ghimbir măcinat;
    • 4 lingurițe scorțișoară măcinată;
    • Jumătate de linguriță cuișoare măcinate;
    • Jumătate de linguriță sare;
    • 170 grame unt (moale, la temperatura camerei);
    • 285 grame zahăr brun;
    • 2 ouă mari;
    • 280 grame melasă;
    • O lingură de apă.

    Pentru glazură:

    • 2 albușuri de la ouă mari
    • 150 grame zahăr pudră, împărțit în două vase separate

    Mod de preparare:

    aluat turta dulce
    Aluatul de turtă dulce trebuie să fie moale, dar omogen

    Într-un bol adânc, amestecă cu un tel ingredientele uscate – făina, praful de copt, ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele și sarea. Apoi pune bolul deoparte. În bolul de la mixer sau un bol separat, pune împreună untul și zahărul brun și mixează-le împreună până obții o consistență uniformă și pufoasă. Apoi adaugă treptat și ouăle, molasa și apa și continuă mixarea până toate ingredientele sunt bine încorporate.

    Apoi este momentul să amesteci ingredientele uscate cu cele umede. Adaugă-le treptat în amestecul cu molasa pe măsură ce continui să mixezi. Nu pune toată făina deodată, altfel riști să creezi cocoloașe în aluat. Rezultatul final trebuie să fie un aluat moale și uniform. Presară făină pe blatul de lucru și apoi scoate aluatul din bol și plasează-l pe blat. Urmează să îl frămânți cu mâinile de cinci-șase ori, până când se omogenizează complet și îl poți aduna într-o bucată. Dacă ți se pare totuși prea moale, mai poți adăuga puțină făină.

    Când ai terminat, împarte aluatul în două jumătăți egale pe care le vei aplatiza individual până când capătă formă de disc. Apoi împachetează-le pe amândouă cu folie alimentară și lasă-le la frigider cel puțin două ore – ideal este să le lași peste noapte. Când le scoți din frigider, lasă-le la temperatura camerei cel puțin 10 minute înainte să le despachetezi.

    Înainte de coacere

    modele casute turta dulce decupaj
    Decupează aluatul pentru căsuțe de turtă dulce cu un cuțit ascuțit

    Înainte să pregătești aluatul pentru copt, preîncălzește cuptorul la 175/180 grade Celsius. Apoi, întinde pe masă o foaie de copt pe care să întinzi aluatul cu un făcăleț. Trebuie să ajungi la o grosime uniformă de 4-5 milimetri, aproximativ jumătate de centimetru.

    Pentru asamblare va trebui să decupezi aluatul conform modelului. Cel mai simplu este să decupezi o foaie de carton conform modelului și apoi să amplasezi cartonul peste aluat. Apoi poți doar să tai în jurul cartonului cu un cuțit ascuțit. Fiindcă aluatul este crud, e posibil să se lipească, deci cel mai bine îl presari cu puțină făină sau ideal pui o foaie de hârtie de copt între carton și aluat.

    Formele obținute se pun la copt într-o tavă unsă cu unt și se lasă până când marginile se rumenesc ușor. Ai grijă să scoți bucățile mai mici mai devreme, ca să nu se ardă. În general, acestea se fac în 6-8 minute, iar cele mari în 11-15 minute. Cât sunt calde încă, pune din nou bucățile de carton pe aluat și taie posibilele imperfecțiuni apărute în timpul coacerii. Apoi, lasă turta dulce la răcit.

    Cum să asamblezi o căsuță de turtă dulce

    asamblare casute de turta dulce
    Folosește glazura pentru a lipi între ele laturile din turtă dulce

    Când sunt complet reci, poți asambla bucățile obținute în căsuțe de turtă dulce. Pentru asta, va trebui să faci glazura. Rețeta este simplămixează împreună albușurile de ou cu prima jumătate din cantitatea de zahăr pudră până se omogenizează. Dacă îți faci griji cu privință la posibilitatea de a mânca albuș de ou crud, găsești în comerț albuș de ou pasteurizat pe care îl poți folosi. Apoi, adaugă și cealaltă jumătate a cantității de zahăr și mixează până când amestecul obținut are o structură rezistentă – adică ia forma telului și se ridică în turnulețe atunci când scoți mixerul din el.

    Apoi te poți apuca de asamblat. Umple un poș cu glazura obținută și cu un capăt mic de poș, așterne linii albe pe marginile căsuței pe care urmează să le lipești între ele. Asigură-te să construiești căsuța pe un suport plat și solid, precum o tavă sau un platou mai mare. Când vrei să lipești două laturi între ele, presează-le și ține-le așa câteva minute până când glazura se fixează parțial. Dacă e nevoie, sprijină laturile căsuței cu un pahar sau conserve, să nu cadă cât timp te ocupi de o altă bucată de aluat. Așteaptă cel puțin o oră înainte să aplici piesa finală – acoperișul. Ține vasul cu glazură acoperit cu un prosop umed cât timp aștepți, ca să nu se usuce.

    Decorațiuni pentru căsuțe de turtă dulce

    Ziua următoare poți trece la partea cea mai disractivă – decoratul. Poți folosi orice îți place pentru a decora căsuțe de turtă dulce – bomboane, M&M, dropsuri, fulgi de ciocolată, acadele, jeleuri, trufe de ciocolată și așa mai departe. Poți folosi dulciuri colorate pentru a replica luminițele de Crăciun. Le vei lipi pe căsuță cu glazura rămasă după asamblare și tot pe ea o vei folosi pentru a crea dungi de zăpadă pe acoperiș.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments