Apartamente cu 2 camere

Cum arată un apartament de 48 metri pătrați în amenajarea căruia joacă un rol esențial culorile neutre și lumina naturală

publicat pe 18 dec. 2024

    Pentru proiectul de amenajare al unui apartament de 48 metri pătrați, echipa de arhitecte și-a propus să-l facă să se simtă mai spațios. Spațiile de depozitare ingenioase, dar și folosirea nuanțelor pastelate sunt doar două dintre elementele care ne ajută să obținem o locuință mai spațioasă.

    Apartamentul este situat în blocul The Corner de pe strada Armenească din Capitală, iar proprietarul l-a cumpărat la gri, special pentru a-l oferi spre închiriere pe termen lung. Și-a dorit să devină o locuință primitoare pentru oricine ar urma să îi calce pragul și a cerut ajutorul arhitectelor de la Pianoterra, Alina Vîlcu și Alexa Iancu.

    Amenajare cu mână liberă la experimentare

    „Faceți un spațiu așa cum v-ar plăcea vouă, genul de interior în care te-ai vedea bând cafeaua dimineața, lucrând de acasă sau petrecând momente fun cu partenerul tău. Toate astea, respectând limitele unui buget corect și ținând cont de faptul ca toate soluțiile propuse trebuie să fie durabile și ușor de utilizat”, acesta a fost brief-ul pe care l-a dat proprietarul.

    Alina și Alexa au hotărât să dărâme peretele dintre hol și baie, pentru a crea mai mult spațiu. În locul lui au pus o vitrină din sticlă canelată. „Prin vitrina dintre hol și dormitor am creat un spațiu energic dar care insuflă și sentimentul de locuință, optând pentru sticlă canelată, texturată, ce creează joc de lumină/umbră, de culori și texturi”, explică Alina.

    hol îngust cu spații de depozitare

    Apartamentul are un punct forte esențial și anume – toate camerele primesc lumină naturală. Holul este cel care face legătura dintre zona de intrare și camera de zi. Astfel, mobilierul de pe hol, unde se regăsesc și spațiile de depozitare, se îmbină perfect cu mobilierul din bucătărie acolo unde a fost încorporat și frigiderul.

    Linii curate, lumină naturală și nuanțe neutre

    „Depozitarea poate fi percepută ca un perete și am decis să fie albă, precum și tâmplăria care o oglindește. Pentru pereți am dorit un aspect mai rough, optând pentru microciment într-o nuanță de grej deschis, iar ușa către baie am vrut să fie filomuro pentru a încadra perfect, subtil, tapetul abstractizat care în sine este o prezență scenografică ce individualizează spațiul”, adaugă Alina.

    Dormitorul este un spațiu simplu, curat și aerisit. Patul are un design minimalist și este înconjurat de două noptiere negre, elegante pe care sunt așezate două plante naturale în nuanțe roșiatice. Corpurile de iluminat geometrice sunt suspendate din perete și pun astfel în valoare mici detalii din încăpere. Paleta cromatică este predominant neutră și sunt favorizate nuanțele de alb, gri și bej care conferă un aspect calm și ordonat. Draperiile de un verde olive aduc un strop de vitalitate în încăpere.

    Provocarea cea mare pentru Alina și Alexa, a fost suprafața mică a livingului, unde trebuia integrată și zona de bucătărie. Astfel, au montat o insulă în spatele canapelei pentru a delimita cele două încăperi, care poate fi utilă și pentru servirea mesei.

    Camera de zi combinată cu bucătăria a devenit un spațiu deschis care emană căldură și confort. Mobilierul este aranjat într-un mod funcțional și estetic, cu un colț primitor pentru relaxare format dintr-o canapea confortabilă și două fotolii. Acestea sunt înconjurate de mai multe perne colorate, care adaugă un strop de personalitate.

    Plantele decorative, importante în amenajare, aduc un strop de natură în interior. În ansamblu, acest spațiu combinat oferă un echilibru perfect între funcționalitate și stil.

    În baie pereții sunt acoperiți cu plăci ceramice în tonuri de gri deschis. Mobilierul din lemn cu o finisare naturală conferă un aspect organic și cald. Oglinda mare suspendată pe perete reflectă lumina și creează iluzia de spațiu, iar cele două lustre suspendate din tavan vin cu un design minimalist și linii curate. Ele oferă o lumină caldă, uniformă, care pun în valoare detaliile din baie.

    Cel mai costisitor element din această amenajare a fost tâmplăria interioară din sticlă canelată folosită în holul apartamentului. Tot procesul de renovare a durat în jur de 10 luni, iar atât finisajele, cât și mobilierul au fost alese de la 0.

    Resurse:

    Placări ceramice – DISENO

    Backsplash bucătărie: Taj Mahal

    Lustră baie: Mocca Dark Polished

    Ceramică baie: Indic

    Parchet și ușă filomuro – Topwood

    Tapet hol – Rumors Navy, Vladila

    Perete din lemn cu sticla canelata – https://alexiegv.ro

    Piesele de mobilier și obiectele de decor – The Home, the edit

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitectele Pianoterra

    • Alegeți să colaborați cu un specialist în design interior;
    • Fără iluzii – nu încercați să subestimați costurile, mai ales când discutăm de un termen care poate dura 12 luni, lucrurile se pot schimba semnificativ;
    • Dacă este posibil achiziționați și depozitați piese de speciale în perioade de promoții (baterii, corpuri de iluminat, piese de mobilier, covoare). Se pot face economii semnificative.
    • Atenție la finisaje și culori. Recomand să fiți prezenți când se fac probele în teren.
    • Atenție la corelarea mobilier, instalații pentru că se pot întâmpla neplăceri date de acoperirea unor zone critice (panou genera, prize, tv, net).

    Foto credits: Sabin Prodan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments