De la specialiști

Cum să alegi mobila din living – sfaturi de la cinci arhitecți români

publicat pe 09 iun. 2020

    La cât timp am petrecut cu toții în casă în ultima perioadă, sigur ne privim livingul cu alți ochi. Chiar și denumirea lui a căpătat mai mult sens: dacă înainte foloseam camera ocazional, seara și în weekend, acum a devenit, literalmente, „spațiul în care trăim”.

    Astfel, dacă perioada de izolare te-a făcut să îți reconsideri sufrageria și ai în plan o redecorare, iată de ce trebuie să ții cont înainte să alegi piesele de mobilier din living.

    Pornește de la pasiunile tale

    Arh. Alexandru Bucur de la Interiology te sfătuiește să amenajezi livingul pornind de la pasiunile și activitățile pe care le desfășori aici. Ocupația care e cea mai importantă pentru tine îți va contura zona principală (și implicit piesele de mobilier necesare), iar restul se vor derula în jurul ei.

    Dacă îți place să citești, creează un colț de citit: un fotoliu confortabil alături de un lampadar, preferabil lângă fereastră, pentru a beneficia de lumina zilei.

    Loft Brasov living room dining loc de masa - Interiology arh. Alexandru Bucur
    Dacă ai o fereastră mare către terasă, îți plac spațiile simple și nu ai nevoie de alți stimuli, o canapea confortabilă și o masă pot fi suficiente.

     

    Dacă îți place să asculți muzică, pune sistemul audio într-un colț mai intim, alături de o canapea.

    Dacă îți place să faci sport, poți să îți atârni un sac de box de tavan.

    Living cu sac de box si canapea verde perete caramida - arh. Alexandru Bucur - Interiology
    Dacă îți plac și muzica și boxul, chiar și dintr-un spațiu mic poți obține un astfel de living. Pentru că acest apartament de burlac nu avea spații de depozitare suficiente, arhitectul a amplasat un dulap cu uși de oglindă și în living.

     

     

    „Dacă ești pasionat de filme, jocuri video sau sporturi televizate, amenajează livingul în jurul sistemelor audio-video și ține cont de cum desfășori activitatea – singur sau cu prietenii? Câți prieteni? Rămân de obicei și la cină?”

    Dacă îți place să ai invitați la masă, acordă cea mai mare importanță mesei cu scaune în detrimentul celorlalte (TV, lectură, sport). Livingul va avea așadar și funcție de dining.
    Dacă îți place să privești focul, toată atenția (și implicit mobilarea) se concentrează în jurul unui șemineu.

    Living cu semineu canapea masa de dining - Interiology arh. Alexandru Bucur
    Dacă spațiul îți permite, poți face combinații între zone: bibliotecă-șemineu, canapea-TV, masă dining.

    „Atunci când ai un living mic, asigură-te că acoperi funcțiunile de strictă necesitate: șezutul (canapea/fotolii) cu măsuță lângă ele, depozitare pentru lucruri mici și minim un element de entertainment”, te sfătuiește Alexandru.

    Pe primul loc într-o amenajare de living: funcționalitatea

    Și arh. Cristina Caradim de la Studio 2.1 ne sfătuiește să ținem cont în primul rând de activitățile pe care vrem să le desfășurăm în living, atunci când alegem mobilierul.

    „Fiind locul în care ne relaxăm acasă, indiferent de stilul arhitectural abordat, primele aspecte de care trebuie să ținem cont ar fi cele de natură funcțională: poate ne dorim un colț dedicat lecturii cu un fotoliu generos, o canapea comodă pentru a viziona filmele preferate, o zonă de joacă pentru cei mici.”

    Amenajare open space duplex modern_Studio2.1 Bucuresti (1)
    Open space cu șemineu încastrat în mobilier, amenajat de Studio 2.1 în București.
    Foto: Sabin Prodan.

    După ce ai o imagine de ansamblu despre ce se va petrece în acest spațiu, începe să amplasezi strategic diversele obiecte de mobilier, astfel încât să compui zonele dorite. În funcție de spațiu și de prioritățile funcționale, alege obiecte cu dimensiuni proporționale.

    Mobilier de living scandinav - Studio 2.1 Bucuresti

    Pentru un impact estetic deosebit, echipa Studio 2.1 recomandă obiecte-cheie. „Într-un design inspirat din arhitectura scandinavă, propunem obiecte ridicate pe piciorușe de lemn natur (canapea, fotoliu), obiecte din lemn brut (o măsuță din trunchi de copac) sau diverse textile hand-made care să dea acel celebru sentiment hygge (un covor împletit, un lampadar cu abajur textil). În schimb, pentru un living minimalist, alegem obiecte monobloc, din volume cât mai simple, corpuri de depozitare ascunse, cât mai puține rafturi cu obiecte la vedere”, detaliază Cristina.

    Mobilier redus la esențial și piese multifuncționale

    Arhitecții de la Hype Project amenajează de obicei zone de zi tip open space (bucătărie, living, dining), total sau parțial (cu sau fără pereți de sticlă glisanți despărțitori).

    „Ne propunem să creăm o experiență de locuire cât mai plăcută, plecând de la nevoia de armonie. Conceptele propuse de noi sunt caracterizate prin spații deschise și echilibrate, mobilier redus la esențial și accent pe funcționalitatea fiecărei piese. Astfel, piesele de mobilier au calitatea de a fi modulare sau multifuncționale și, deși sunt caracterizate prin forme simple, impresionează prin calitate și detalii”, menționează arh. Victor Grosu.

    Printre recomandările Hype Project pentru zona de living open-space se numără:

    • sistemele multifuncționale (de exemplu, o bibliotecă sau un spațiu de depozitare ascuns + suport multimedia);
    • canapelele modulare care oferă avantajul combinațiilor flexibile – pot fi montate ca insule, în aranjamentul clasic în formă de L sau într-o formă nestructurată;
    • măsuțe de cafea, fotolii și pouf-uri confortabile.

    Cum să poziționezi mobila în living

    În livingurile tip open-space, mobilierul are și rolul de a delimita diferite zone cu utilizări specifice, dar flexibile: locul de luat masa, de relaxare sau chiar de lucru.

    Livingul – negociere între public și privat

    Arh. int. Andrei Argeșanu de la Pure-Mess Design consideră livingul un spațiu unde zona publică a casei se întâlnește cu cea privată – e atât locul în care se reunesc locuitorii casei, cât și camera de prezentare și găzduire a oaspeților.

    Accent fototapet Placaj _ Semineu Flacara Rece (stanga jos)_Pure Mess Design Bucuresti
    Pentru a crea atmosferă în acest living, arhitecții au folosit un fototapet inedit. Ca să nu încarce spațiul, au folosit în restul camerei nuanțe neutre și volumetrii simple. Foto: Andrei Tudoran.

    „Fiind vorba de o zonă de primire, gradul de ocupare a spațiului ar trebui să fie mai mic decât sunt tentați beneficiarii să îl imagineze. Acest aspect ajută în momentul în care vizitatorii sau chiar membrii familiei au nevoie de o eventuală desfășurare în spațiu. Stilul de proiectare al biroului nostru este unul cu o linie puțin mai simplă, mai minimalistă, așa că majoritatea pieselor de mobilier pe care le creionăm sau alegem se încadrează în acest tipar”, declară Andrei.

    Pure Mess Design Bucuresti_ Placaj Accent Tapiterie _ Structura Metalica Semineu Flacara rece
    Structura metalică de deasupra insulei, placajul peretelui cu televizorul și tapițeria canapelei sunt accentele vizuale ale spațiului. Foto: Andrei Tudoran.

    Atunci când aleg mobilierul pentru sufragerie, arhitecții de la Pure-Mess Design încep cu strictul necesar: fotolii, canapea, măsuțe de cafea și comodă TV, adăugând apoi elemente în funcție de nevoile beneficiarilor: mobilier pentru servirea mesei (cu posibilitate de extindere) sau depozitări deschise cu rol funcțional și decorativ (structuri tip bibliotecă).

    „Urmând această rețetă, ne este ușor să adăugăm, în funcție de nevoi, mici ajustări (precum închiderea parțială a spațiilor de depozitare). Fiind totuși un spațiu pe care mulți îl văd ca zona de show-off a locuinței, noi folosim mici artificii, precum placarea parțială a pereților cu lemn sau tapet sau șemineul cu flacără rece, care poate fi integrat în corpurile existente de mobilier, pentru a nu ne încărca linia minimalistă a designului.”

    Puterea pieselor custom-made

    Arhitectul Andrei Butușină de la Craftr este adeptul pieselor de mobilier făcute pe comandă:

    „Nu obișnuim să funcționăm după un stil sau altul, ci încercăm să ne formăm noi un ansamblu estetic propriu, iar mobilierul este în general custom-made, cu o mică parte din produse off-the-shelf. Piesele de mobilier ready-made le alegem în general în funcție de bugetul proiectului și funcțiune.”

    Andrei ne recomandă ca, indiferent de stilul folosit în amenajare, să utilizăm piese de mobilier pentru living cu o cromatică neutră, iar accentele de culoare și texturile să fie date de accesorii.

    Apartament finalizat de Craftr în 2019
    Arhitecții Craftr concep piesele pe comandă într-o notă unitară cu întregul proiect, intervenind uneori cu câteva accente, ca biblioteca metalică din acest apartament finalizat în 2019. Foto: Mihai Theodor Sava.

    Sperăm că sfaturile de mai sus te vor ajuta să îți amenajezi un living ca la carte. Nu uita: pornește de la funcționalitate, începe cu mobilierul esențial, completează cu piesele secundare și finalizează cu accentele decorative. Succes!

     

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments