CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce am reușit să curăț petele de marker permanent de pe mobilierul din lemn și pereți, dar și ce să faci în cazul altor suprafețe

  M-am gândit să caut cu ce se șterge markerul permanent de pe diferite suprafețe după ce am ratat tăblia și am scris cu marker direct pe peretele pe care era. E o poveste lungă și nu-mi face cinste, așa că voi trece la ce soluții am găsit pentru curățare.

  Pe lângă petele de pe perete, o bună parte din mobilierul din casă vine din surse second-hand, fie e de pe stradă. Mai ies din când în când la plimbare prin cartier și dacă găsesc piese lăsate de oameni în fața blocului sau a casei, piese care să-mi și placă, le iau. Multe dintre ele vin cu pete și defecte pe care caut să le rezolv apoi.

  Cu ce se șterge markerul permanent de pe diferite tipuri de suprafețe și textile

  Și pentru că am avut de-a face de curând cu o comodă din lemn desenată cu marker permanent, am căutat și mai sârguincios soluții de curățare. Mai jos detaliez despre diferite metode pentru suprafețe din sticlă, plastic, lemn, țesături sau tapet.

  Cu ce se șterge markerul permanent de pe mobilier din lemn sau mobilier vopsit

  cu ce se șterge markerul permanent
  E posibil să ștergi markerul permanent de pe lemn.

  Amestec de bicarbonat de sodiu și apă: Pregătește o pastă din bicarbonat de sodiu și apă și aplic-o pe pata de marker și las-o să acționeze timp de câteva minute. Apoi, șterge ușor cu o cârpă moale.

  Dacă petele persistă, poți utiliza un solvent non-abraziv, cum ar fi alcoolul denaturat sau uleiul de lămâie. Aplică-l pe o cârpă și șterge delicat pata, fără să freci prea apăsat.

  Alcool izopropilic: începe prin a aplica o mică cantitate de alcool izopropilic pe o cârpă curată și moale. Tamponează ușor pata de marker cu cârpa umedă, fără să freci prea apăsat și să riști deteriorarea lemnului. Repetă operațiunea până când pata dispare complet.

  Ulei de lămâie: Aplică puțin ulei de lămâie pe o cârpă curată și moale. Șterge ușor în mișcări circulare. Uleiul de lămâie va ajuta la dizolvarea markerului permanent. După ce pata dispare, șterge excesul de ulei cu o cârpă umedă.

  Amestec de apă și oțet: combină cantități egale de apă și oțet alb într-un recipient. Înmoaie o cârpă curată în amestec și stoarce ușor excesul de lichid. Tamponează pata de marker cu cârpa umedă și șterge în direcția fibrelor lemnului. După ce pata dispare, șterge suprafața cu o cârpă umedă.

  Este important să testezi întotdeauna metoda pe o zonă mică și ascunsă a mobilierului înainte de a o aplica pe întreaga suprafață, să te asiguri că nu decolorează sau deteriorează lemnul. Iar dacă pata de marker persistă sau mobilierul este prețios și necesită o intervenție mai profesională, consultă un specialist în întreținerea lemnului.

  Cum scoți markerul permanent din textilele sintetice

  Începe prin a aplica o cantitate mică de alcool izopropilic pe o cârpă curată și tamponează ușor zona pătată. Șterge cu mișcări scurte și circulare, ca să nu mărești pata. După ce pata dispare, spală imediat materialul cu detergent și clătește bine.

  Cum scoți markerul permanent din textilele sensibile

  Pentru textilele sensibile, precum mătasea sau lâna, acționează cu precauție pentru a evita deteriorarea materialului. Tamponează ușor pata cu o cârpă curată, îmbibată în apă caldă. Nu freca și nu stoarce materialul. După ce ai îndepărtat cât mai mult marker, aplică o cantitate mică de săpun lichid delicat și tamponează ușor pata. Apoi, clătește materialul cu grijă și lasă-l să se usuce natural.
  Cu ce se curăță markerul permanent de pe pereți

  Alcool izopropilic: toarnă puțin alcool izopropilic pe o cârpă curată și moale și tamponează ușor pata de marker cu cârpa umedă, fără să apeși. Repetă procesul până când pata dispare complet. Aerisește bine camera în timpul procesului și nu aprinde niciun fel de flacără, căci alcoolul izopropilic este inflamabil.

  Pastă de dinți: aplică o cantitate mică de pastă de dinți pe o perie de dinți moale sau pe un burete și masează ușor pata în mișcări circulare. Clătește zona cu apă curată și usuc-o cu grijă. Nu folosi pastă de dinți abrazivă, căci poate zgâria vopseaua.

  Detergent de vase: amestecă o cantitate mică de detergent delicat de vase cu apă caldă. Înmoaie o cârpă curată în soluția rezultată și șterge ușor pata de marker. Nu freca apăsat, iar după ce pata dispare, clătește bine zona cu apă curată.

  Este important să testezi metoda pe o zonă ascunsă sau mai puțin vizibilă a pereților vopsiți înainte de a o aplica pe întreaga zonă afectată. Astfel, vei verifica dacă soluția nu afectează vopseaua și culorile pereților.

  Dacă petele persistă sau vopseaua este sensibilă, este recomandat să consulți un profesionist în vopsitorie sau să apelezi la serviciile unui specialist în curățarea pereților.

  Cu ce se șterge markerul permanent de pe tapet

  Tapetul e sensibil și e foarte posibil să nu poți șterge markerul permanent. Înainte de a aplica orice produs sau metodă, testează pe o zonă ascunsă și minusculă a tapetului, pentru a verifica reacția și pentru a evita deteriorarea suplimentară.

  Apă și săpun: pregătește o soluție din apă caldă și câteva picături de săpun lichid delicat sau detergent de vase non-abraziv. Înmoaie o cârpă curată în soluție și tamponează ușor pata de marker. Nu freca apăsat, căci asta ar deteriora tapetul. Apoi, clătește cârpa cu apă curată și șterge zona pentru a îndepărta reziduurile de săpun.

  Solvent specific pentru tapet: există și solvenți special creați pentru îndepărtarea petelor de pe tapet. Acestea pot fi găsite în magazine specializate pentru amenajarea interioară sau în magazinele de bricolaj.

  Cu ce se șterge markerul permanent de pe piele

  Alcool izopropilic: toarnă puțin alcool izopropilic pe o cârpă curată și moale, apoi tamponează ușor pata de marker cu cârpa umedă, fără să freci apăsat. Repetă acest proces până când pata dispare complet. După îndepărtarea markerului, clătește cârpa cu apă curată și șterge pielea pentru a elimina reziduurile. Lasă pielea să se usuce natural și aplică apoi un produs de hidratare pentru a menține suplețea pielii.

  Lapte demachiant: aplică o cantitate mică de lapte demachiant pe o cârpă curată și moale. Tamponează ușor pata de marker cu cârpa umedă. Continuă până când pata dispare complet, apoi șterge pielea cu o cârpă curată și umedă pentru a îndepărta reziduurile.

  Solutie de curățare cu detergent delicat: amestecă puțin detergent de vase delicat cu apă caldă. Înmoaie o cârpă curată în soluția rezultată și șterge ușor pata de marker. Nu freca excesiv și nu apăsa foarte tare. După îndepărtarea markerului, clătește bine cârpa și șterge pielea pentru a îndepărta reziduurile. Lasă pielea să se usuce natural și aplică un produs de hidratare.

  Cu ce se șterge markerul permanent de pe sticlă, ceramică sau plastic

  Cea mai simplă metodă este să folosești tot alcool izopropilic sau acetonă. Imediat ce observi pata de marker, înmoaie o dischetă din bumbac în alcool sau acetonă și tamponează ușor pata. Evită să freci prea tare pentru a nu zgâria suprafața. Repetă procesul până când pata dispare complet.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cu ce am reușit să curăț petele de marker permanent de pe mobilierul din lem...