Cum să-ți faci o comodă fancy acasă, de la cap la coadă
Ideile bune merită puse în practică – da, chiar și când vine vorba de piese de mobilier. Iată cum am transformat o schiță într-o comodă fancy, perfectă pentru living sau chiar pentru hol.
Faci câteva măsurători, te uiți la celelalte elemente din încăpere și cam știi ce fel de piesă de mobilier ar merge în locul acela gol. Uneori, ceea ce îți imaginezi pare de negăsit la magazinele de profil, așa că soluția este să faci o schiță și să treci la treabă. Așa cum am făcut și noi, cu ajutorul celor de la MAM Bricolaj, unde am găsit materialele și accesoriile potrivite, dar și ajutor pentru aspectele mai tehnice din procesul de a crea un corp de mobilă. Iată cum a decurs totul și cum poți face și tu același lucru.
De ce ai nevoie
Comoda DIY făcută în redacția Lovedeco este din PAL alb, pe care l-am ales din magazinul MAM Bricolaj, magazin în atelierul căreia panoul a fost tăiat la dimensiunile alese de noi și căntuit. Poți beneficia de aceste servicii contra-cost, pentru ca atunci când primești materialul acasă, el să fie gata de asamblare.
Pentru fronturi am ales un panou decorativ din MDF, care a fost vopsit tot în atelierul MAM Bricolaj în nuanța bronzului, pentru continuitate cromatică cu feroneria. Adică butonii și picioarele care ridică piesa de la sol și îi dau un accent vintage.
Pentru partea de îmbinări, am primit ajutor tot din atelier. Acolo, panoul din PAL nu a fost numai debitat conform schiței și dimensiunilor trimise, ci a fost și găurit și pregătit pentru instalare.
La livrare, a venit cu un pachet de șuruburi și cepi din lemn pentru montare, împreună cu balamale pentru uși și șuruburi demontabile, pentru ca piesa de mobilier să poată fi dezasamblată ușor și refăcută oricând este nevoie. Așa că singura unealtă de care vei avea nevoie este o autofiletantă.
Asamblare
Când ai toate piesele laolaltă, răsfiră-le pe jos și organizează-le în ordine, astfel încât să îți fie la îndemână când începi să le montezi.
Pasul 1: începe cu partea de bază a comodei, pe care o pui pe jos cât timp montezi în ea cepii de lemn și șuruburile demontabile.
Pasul 2: montează rafturile verticale – în cazul acestei comode, au fost trei – cele exterioare și cel interior, de mijloc.
Pasul 3: montează cepii de lemn și șuruburile demontabile la capetele fiecăruia dintre cele trei rafturi verticale, iar apoi atașează raftul superior (capacul).
Pasul 4: montează placajul subțire pe spatele comodei.
Pasul 5: montează balamalele atât pe interiorul comodei, cât și pe interiorul fronturilor, iar apoi atașează ușile de corpul de mobilier.
Pasul 6: montează accesoriile, adică butonii, care vin cu propriile lor șuruburi, și picioarele.
Timp de lucru: ]n cazul nostru, întregul proces a durat aproximativ o oră și jumătate. Poți vedea cum a decurs în video-ul publicat pe pagina de Instagram Lovedeco. Poți vedea și alte proiecte DIY făcute de noi în redacție, precum măsuța de cafea în stil industrial, ori biblioteca din sfoară și PAL.