Clădirea unui fost transformator de electricitate din Sinaia e cea mai mică locuință de vacanță din România
publicat pe 08 ian. 2024Din dorința de a avea un spațiu care să creeze apropiere, o familie din București a cumpărat și renovat un fost transformator electric din Sinaia. Rezultatul? Cea mai mică locuință de vacanță din România, un loc inedit unde fiecare element a fost atent gândit și implementat, o bijuterie arhitecturală de doar 11 metri pătrați.
Arsena și Dan locuiesc în București, dar pleacă foarte des în vacanțe împreună (alături de cei doi copii și doi câini ai lor), motiv pentru care și-au dorit o casă de vacanță care să-i apropie, unde costurile de întreținere să nu afecteze bugetul familiei.
Dorința a devenit realitate atunci când clădirea unei foste stații de transformare electrice din Sinaia a fost scoasă la vânzare. „Ne-am îndrăgostit iremediabil de această clădire, pe care o știam încă din copilărie, când veneam cu părinții la munte. Într-una dintre vizitele noastre prin Sinaia am văzut anunțul de vânzare, iar la o săptămână după asta era al nostru. Totul s-a întâmplat foarte repede”, spune Dan, de meserie arhitect.
A urmat o perioadă destul de lungă în care s-au gândit cum să abordeze proiectul, iar în 2023 au început să lucreze la el. Renovarea a durat opt luni de zile și a fost gata abia la final de an, deoarece, la momentul cumpărării, familia nu știa multe despre clădire, iar abia apoi a început să-i descopere povestea. „Odată ce am făcut asta, pentru noi clădirea nu a mai fost clădire, ci o bijuterie de care trebuia să avem grijă”, își aduce aminte proprietarul.
Povestea unui transformator electric din Sinaia
Imobilul transformat de Arsena și Dan face parte dintr-o serie de șapte stații de transformare de electricitate, diferite ca proiect, în funcție de amplasament. A fost construit în perioada 1923-1926, după proiectul arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966), cu ocazia dezvoltării electrificării orașului, la solicitarea Societății „Electrica.”
Transformatorul T5, devenit azi tiny-ul T5, este poziționat la intersecția a două străzi din Sinaia, are formă de turn, cu o amprentă în plan de doar 11 metri pătrați și o înălțime la cornișă de șapte metri.
„Renovarea am făcut-o la interior și nu am avut intervenții care să necesite autorizații. Însă toate elementele pe care le-am folosit au fost gândite cu dublă funcțiune, estetic, dar și tehnic, plus cât de eficient este materialul folosit pentru termo/phono/hidro izolație”, mai spune Dan.
În ceea ce privește împărțirea funcțională, lucrurile stau așa – 5.58 metri pătrați înseamnă parterul, zona de acces, camera de zi/ spațiu de dormit secundar + dulapuri încastrate în toate nișele posibile și scară suspendată.
La etaj sunt 4.62 metri pătrați pentru dormitor, dar și spațiu de lucru rezultat prin închiderea saltelei rabatabile cu rol și de canapea + baie, iar la demisor sunt 3.96 metri pătrați pentru bucătărie, 1.35 metri pătrați pentru nișă depozitare și 1 metru pătrat pentru podul de depozitare.
Un proiect gândit în cele mai mici detalii
Dan povestește cum au avut norocul de a găsi pe cineva care să le accepte proiectul, după ce au aflat povestea lui, dar și intențiile familiei. Au lucrat cu LAMA arhitectura și au fost bucuroși de atenția lor la detalii.
„Niciun șurub din casă nu a fost lăsat de capul lui și nimic din ceea ce s-a implementat nu a funcționat pe sistemul „lasă că merge și așa”. Nu a fost un proiect pe care să-l poți calcula la cost pe metru pătrat sau unde să poată lucra mai multe persoane; coordonarea ar fi fost aproape imposibilă”, adaugă proprietarul.
Apropo de buget, arhitectul spune că totalul este destul de mare, calculat la cost/metru pătrat, dar nu vrea să-l menționeze, deoarece crede că vor fi oameni care nu vor înțelege, în timp ce pentru ei nu are nicio importanță, deoarece focusul lor a fost pe rezultat. „Este un exemplu că gândirea la metru pătrat nu se aplică în cazuri în care arhitectura primează”, zice el.
Au pornit la drum cu ideea că nu vor avea restricții de buget pentru a obține ceea ce-și doresc, așa că finalul îi satisface, deși costul le-a depășit așteptările. Meseria lui Dan a fost un real ajutor în toate această aventură și el s-a ocupat de amenajare, ceea ce le-a economisit bani.
„Au fost perioade în care făcea naveta București-Sinaia. Lăsam copilul dimineața la școală, plecam la munte, iar la ora 16:00 reveneam în Capitală și recuperam copilul. Procesul de proiectare a fost laborios, pentru ca la sfârșit toate să funcționeze. A fost multă urmărire pe șantier, dar au fost și etape succesive de proiectare și verificare”, povestește Dan.
„Curtea noastră e toată Sinaia”
Tiny-ul T5 are absolut toate utilitățile, cât și control smart al încălzirii prin pardoseală, iluminat inteligent, dar și ventilație cu recuperare de căldură, iar toate pot fi controlate de la distanță. Locuința este cea mai mică casă de vacanță din România și a primit două nominalizări în cadrul Anualei de Arhitectură București 2023.
Arsena și Dan sunt de părere că, în general, oamenii își fac locuințe de vacanță mari pentru a compensa lipsa de spațiu de care suferă în viața zilnică din oraș.
„Noi locuim la casă, fiecare cu camera lui, și nu avem această problemă. Ne place T5 pentru că ne condiționează să stăm împreună. Cea mică este cea mai fericită când mergem acolo și, efectiv, suntem la o întindere de mână de ea”, adaugă ei. Arhitectul menționează că nu au curte, lucru care nu-i deranjează, în schimb, precizează el, „curtea noastră e toată Sinaia.”
Proprietarul vorbește și despre cum proiectul nu este despre elemente separate, ci despre un întreg, o armonie a acestora, dar menționează că au o slăbiciune pentru grinda de lemn originală, unde este marcat nume arhitectului Duiliu.
În final, familia și-a atins obiectivul de a avea o casă de vacanță cozy, unde costurile de întreținere să nu reprezinte o povară pentru bugetul lor, dar și o opțiune de cazare disponibilă oricând vor să plece din București, alături de copii și cățel. Însă, cel mai important, au dezvoltat un spațiu care-i menține uniți (la propriu!) oricând au nevoie de asta.
-
hotnews
O familie îndrăgostită de folclor a restaurat cu metode tradiționale o casă din lut, veche de 100 ani
-
hotnews
La 70 ani, o femeie a renovat o casă la țară, unde trăiește cât e cald afară și crește o grădină imensă
-
LIFE
Cu 35.000 euro și o mână de meșteri locali, au renovat o casă veche de 100 ani și nelocuită timp de 16
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.
Minunat!Felicitări!Știu locul din copilărie,e locul meu natal Sinaia și e „acasă”in sufletul și mintea mea!Un mare Bravo!
O mică observație, dacă nu este cu supărare. „Transformator” este aparatul care produce acel efect și este, de obicei, un cadru metalic pe laturile căruia sunt înfășurate niște cabluri. Cred că un nume mai potrivit pentru clădire ar fi fost „post de transformare”, sau „trafo” în limbajul celor de specialitate. Cu respect!
Bună ziua și mulțumim pentru observație. Am căutat înainte de a publica și am găsit fie „stație de transformare”, fie „transformator”, pe scurt. Am ales varianta mai scurtă pentru că e mai ușor de urmărit și integrat în text. Dar am adăugat și „stație de transformare”, mulțumim încă o dată.
Incredibila și minunata idee !!!!
Superlativ,…?!, o unitate de măsură infima,… îți trebuie o minte cosmica ca să gândești asa ceva,..sau o dragoste infinita pentru frumos,
..! Și ce bine suna, ” locuiesc la T5″
Felicitări pline de admirație !
„Fara restrictii de buget la renovare” si „costuri de intretinere care sa nu reprezinte o povara pentru buget” sunt doua idei care se cam bat cap in cap, doamna jurnalist.
Un buget nelimitat pentru renovare în sine e una. Faptul că locuința rezultată consumă puțin și, ca atare, presupune un buget mic de întreținere per lună sau per an, e altceva. Ele merg împreună, nu se bat cap în cap.