Case

O familie și-a construit casă de 195 metri pătrați cu priveliște spre munții Apuseni și râul Crișul Negru

    Tot mai multe familii aleg să se mute de la oraș la sat, pentru a-și crește copiii într-o atmosferă liniștită și sănătoasă. Iar asta nu înseamnă că trebuie să renunțe vreun pic la confort sau la eleganță – această casă din munții Apuseni o dovedește pe deplin.

    După mulți ani de locuit în Cluj-Napoca, o familie cu doi copii a decis să se mute într-o comună din municipiul Beiuș, județul Bihor, la casa părintească a soțului. Și-au dezvoltat o afacere aici, iar în 2018 au început să ridice peste drum o casă nouă, mai spațioasă, care să le ofere tot confortul necesar.

    Pentru că erau deciși să rămână mulți ani aici, au construit de la zero o casă cu etaj și mansardă și au acordat atenție maximă personalizării interiorului.

    Bucatarie gri si alb - Casa Bihor - amenajare luxury Launtric Design - ADAS and More (1)
    Zona de living și cea de bucătărie sunt delimitate prin pardoseala diferită.

    Casa are o suprafață utilă de 195 metri pătrați și se află într-o zonă retrasă, iar livingul și unul din dormitoare oferă o priveliște splendidă spre un masiv din munții Apuseni și râul Crișul Negru. Din acest motiv, au ales ferestre generoase pe colț, care să sporească sentimentul de comuniune cu natura.

    De amenajarea de interior, care a durat doi ani, s-au ocupat arhitecta Luisa Roxana Drăjan de la Lăuntric Design Studio și arhitecta Andreea Roxana Şusman de la ADAS & More. Au preluat construcția la gri.

    Un interior cu accente luxury

    Stilul ales pentru amenajarea interioară este unul luxury, cu diferite influențe: japoneze în zona de living, glamour și clasice în dormitorul matrimonial și bucătărie, minimaliste și scandinave în celelalte două dormitoare și băi. Piesele de mobilier sunt fie moderne, cu linii curate și accente de culoare (zona de living, biroul și două dormitoare), fie cu ușoare influențe clasice pentru un accent glamour și o notă feminină în dormitorul matrimonial și bucătărie.

    Living Casa Bihor
    Spațiile reușesc să rămână aerisite, datorită suprafețelor și pieselor de mobilier generoase.

    Parterul conține o cameră de zi spațioasă, cu diferite zone: bucătărie, dining, living, zonă de citit, plus o baie de serviciu, o cameră tehnică și un birou cu baie proprie. Din living se iese într-o terasă amplă, cu vedere spre munți.

    Cum separă finisajele diferitele zone din open space

    Livingul integrează și zona de luat masa și relaționează cu bucătăria deschisă, holul și scările. Ca în interioarele japoneze, fiindcă nu există uși interioare, fluxul spațiului devine mai fluid și mai aerisit. Delimitarea dintre zone se face numai la nivel vizual, prin diferențele dintre materialele folosite pentru pardoseli, tavane și mobilier.

    Elementul de la care a pornit amenajarea de la parter este casa scării, situată la limita dintre zona de living și cea de bucătărie, zone delimitate vizual prin pardoseala diferită: parchet în nuanță închisă, de nuc, versus plăci ceramice tip marmură Calacatta. Și tavanul diferă: este puternic riflat în zona de living față de restul spațiului.

    Camera de zi este aerisită, cu piese de mobilier generoase: canapea de la Divanissimi, măsuțe de cafea, fotolii și bibliotecă. Toate piesele de mobilier tapițate reprezintă pete de culoare puternice, care împreună cu placajul de pe pereți creează un spațiu cu ușoare accente japoneze în abordare.

    Mobilierul de bucătărie e din MDF și a fost lucrat pe comandă cu Hatos Mob. Fereastra generoasă, backsplash-ul alb, continuat de albul pereților, hota minimalistă Falmec și aplicele Nova Luce de pe perete oferă un accent glamour. Nuanța galbenă a scaunelor din jurul mesei unește vizual spațiul bucătăriei cu zona livingului.

    Locul de luat masa este delimitat de zona de trecere printr-un mobilier din care cresc plante vii. În hol, un element remarcabil este radiatorul tip oglindă.

    Camera de studiu de la parter, dedicată copiilor, e amenajată în nuanțe calde, cu mici accente de culoare și un mobilier alb, cu linii simple. Baia e un spațiu animat, dar ordonat, datorită texturii repetitive. „Pentru că ideile bune și rezolvările unor teme pentru școală apar de obicei în spații neconvenționale, pe lângă culoare și grafică, plăcile ceramice prezintă un format de trapez, creându-se astfel o textură vălurită, atipică.”, explică Luisa.

    Trei dormitoare la etaj, fiecare cu baia lui

    Etajul cuprinde cele trei dormitoare, fiecare cu baie și dressing propriu, amenajate diferit, în funcție de destinatar. Dormitoarele reprezintă trei „enclave” cu palete cromatice variate: nuanțe de verde și accente glamour aurii în dormitorul matrimonal; o paletă de negru și gri, cu un puternic accent violet în cel de-al doilea dormitor, apoi „universul copilăriei” alcătuit din nuanțe de albastru (baby blue), roz și polka dots în dormitorul fetitei.

    În dormitorul matrimonial, amenajarea a pornit de la nuanțele de verde-oliv și verde-brăduț, simboluri ale eternității și fericirii. Spațiul reflectă cadrul natural din fara camerei.

    Verdele e o nuanță relaxantă și tonică în același timp, de aceea ajută în diminețile energice. Griul „prăfuit” oferă o stare de liniște și confort, iar accentele aurii aduc prețiozitate spațiului. Auriul se regăsește atât la corpurile de iluminat, cât și la accesorii și oglinzi. Dressingul și baia vin în completarea spațiului de dormit și urmăresc aceeași abordare stilistică.

    Baia este feminină, cu ușoare accente luxury aurii, cu o cromatică predominant albă și venaturi pronunțate de gri ce imprimă și acestui spațiu un accent glamour. Lustra generoasă, accentele aurii și simetria poziționării obiectelor sanitare completează aspectul glamour.

    Dormitorul al doilea este amenajat în stil masculin, cu o linie modernă, ușor minimalistă. Predomină culorile închise: accesoriile decorative și culoarea puternică a fotoliului sunt elementele de accent.

    Baia și dressingul completează dormitorul, reluând aceleași linii curate și finisaje moderne prin lavoarul din compozit și striațiile ce creează peretele din zona de duș. Tonurile închise alese din baie sunt nuanțele pământii și plăcile carbon.

    Cum arată dormitorul fetiței

    În camera de dormit a fetiței, atmosfera e comodă, jucăușă, primitoare, pentru a inspira vise și a forma un caracter frumos. Interiorul conține mai multe tipuri de spații: zona de dormit, cu baldachin, spațiu de cinema pentru serile de film/ desene animate. Pasiunea pentru limba engleză a inspirat un perete-scrabble, dar și un spațiu pentru citit și relaxare, în zona cu băncuță.

    Baia cu accente girly energizează fiecare dimineață, iar accesoriile negre contrastează și o fac să fie și pe gustul adolescenților.

    Tips&tricks pentru amenjare de la Luisa Drăjan și Andreea Şușman

    Camuflarea unei scări din living în întregul camerei și transformarea ei într-un punct de interes estetic poate conferi o notă personală amenajării.

    Delimitarea la nivel vizual a spațiilor de tip open space ajută la o mai bună marcare a zonelor distincte și la o mai bună întrebuințare a lor.

    Împărțirea în zone distincte este recomandată și în camerele copiilor („zonă citit”, „zonă dormit”, „zonă de joacă”), deoarece ajută la formarea unor rutine și la varietate în alegerea activităților.

    Foto: Ionuț Mocan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    O familie și-a construit casă de 195 metri pătrați cu priveliște spre munț...