LIFE

A renovat singur casa părintească și a mai construit una de vacanță lângă ea, pe malul Someșului

  Îndrăgostit de viața la țară, dar și de copilăria frumoasă și plină de aventuri pe care a trăit-o în comuna Braniștea, județul Bistrița-Năsăud, Alin Beudean a considerat firesc să renoveze casa părintească, iar apoi, pe același teren, să-și construiască o casă de vacanță, unde să vină, weekend de weekend, pentru a petrece timp în natură, alături de familie.

  Alin s-a născut în comuna Braniștea, județul Bistrița-Năsăud. A copilărit într-un loc pe care-l considera idilic, în mijlocul naturii, unde s-a bucurat de viața în aer liber și toate lucrurile simple ale acelor vremuri, de la cutreieratul pe dealuri, la bălăceala în Someș.

  Între timp, s-a mutat în Bistrița, s-a căsătorit și a făcut doi copii (Iris, 13 ani, și Alex, 10 ani), cărora și-a dorit să le ofere o parte din bucuria copilăriei la sat. Pentru asta, în 2008 s-a apucat de renovarea casei părintești, deteriorată semnificativ.

  „Casa a fost construită de părinții mei în anii 1960, cu un aspect tipic al acelor ani, la limita funcționalității. Odată cu reamenajarea, am descoperit că am un simț estetic dezvoltat, dar și că-mi place să grădinăresc, motiv pentru care am pus foarte mare accent pe spațiul exterior”, spune Alin.

  Un loc de relaxare pentru familie și prieteni

  Terenul casei are o dimensiune de aproximativ 2000 metri pătrați și, la momentul renovării acesteia, grădina amenajată era delimitată de un gard de partea din spate, unde obișnuia să cultive diferite produse agricole.

  „Rezultatele nu au fost pe măsură, dar adevărul este că principalul motiv a fost lipsa mea de pasiune și preocupare pentru muncile agricole. Apelativul de gospodar, în adevăratul sens al cuvântului, nu mi se potrivește, dar am o mare pasiune pentru grădinărit pur estetic”, adaugă el.

  În 2012 a demolat gardul care despărțea cele două suprafețe, a nivelat terenul, iar apoi s-a hotărât să construiască o căbănuță, un spațiu unde să se relaxeze și să-și petreacă weekend-urile alături de familie și prieteni.

  Planul inițial a fost construcția unui foișor, unde să se adăpostească de soare și ploi, dar lucrurile au avansat spre o mică cabană cu parter și mansardă. Casa are aproximativ 50 metri pătrați, are canalizare, apă și curent, dar lipsește gazul. Încălzirea o face pe electricitate, în timp ce pentru casa părintească apelează la lemne.

  O grădină de povești

  În tot acest proces, Alin a apelat și la meșteri locali pentru diferite lucrări, însă, în mare parte, a făcut totul singur, de la proiectarea casei și modul în care arată la construcția ei. Și-a luat în serios pasiunea pentru grădinărit.

  „Sunt în stare să mă trag prin genunchi și să muncesc toată ziua cu drag, în timp ce uit să mănânc sau să beau apă. Sunt nevoit să lucrez intens, deoarece o fac singur și doar în weekend-uri, dar îmi place foarte mult”, subliniază proprietarul.

  De jur împrejur a plantat cu gard viu de leylandii, un conifer care are cea mai rapidă creștere și le oferă atât intimitatea necesară, cât și aspectul estetic de care aveau nevoie. Alin a plantat și zeci de flori spectaculoase, iar în anotimpurile calde, când înfloresc, locul se transformă într-o adevărată explozie de culoare.

  „N-am făcut investiții costisitoare, dar sunt mulțumit de cum a ieșit, dar și bucuros că-mi văd copiii în timp ce aleagă în aer liber. Zona în sine este foarte frumoasă, iar satul este poziționat în valea Someșului Mare, printre dealuri pitorești și bogate din apropiere”, adaugă el.

  În 2021, pentru că mare parte din timp cabana era liberă, Alin a hotărât s-o închirieze în scop turistic. A luat în calcul și aspectul financiar, dar cel mai mult și-a dorit să împartă cu oaspeții un loc care-i este drag și unde a investit mult suflet și pasiune.

  „Casa de vacanță înseamnă natură, bucurie, relaxare, împlinire, satisfacție, verdeață, prieteni, copii vesele, ciripit de păsărele, echilibrul minții, optimism, calm, firesc, frumusețe”, simte Alin. Unele dintre cele mai fericite clipe din viața lui au fost în nopțile de vară, unde unica sursă de lumină erau luna și stelele, în timp ce stăteam pe terasa cabanei până dimineață.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  5 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Daniela
  Daniela
  4 months ago

  Bravo! Absolut superb loc ati creat! Felicitari!

  Ana
  Ana
  4 months ago

  Felicitari!!! Este superb 👌!

  Andra
  Andra
  4 months ago

  Este minunat, felicitari pentru ce ati realizat.Dar…am si eu o intrebare…v-a cerut cineva autorizatii pentru ce ati construit/consolidat?Si eu am demarat o astfel de actiune insa sunt terorizata de cate avize mi se solicita…

  Neli
  Neli
  4 months ago

  Un loc deosebit! Da, are ochi pentru frumos, stil si confort!

  Oana
  Oana
  3 months ago

  Mi-ar fi plăcut sa vad si interioarele casei principale. Sunt convinsa ca arata la fel de bine ca gradina. Superb loc! Felicitări gospodarilor!

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  A renovat singur casa părintească și a mai construit una de vacanță lângă...