Case

S-au mutat din casa de 400 metri pătrați de lângă București, în 25 de metri pătrați pe o insulă fără iarnă

publicat pe 26 mai 2022

    Nume: Radu
    Unde: Chania, insula Creta, Grecia
    Tip de locuință: Casă P+1
    Suprafață: 25+25 metri pătrați
    Stă aici: din 2020
    Împarte casa cu: Simona și Ravi, copilul lor de șapte ani

    De câte ori, în vacanță, te-a furat un gândul, „cum ar fi ca fiecare zi din viața mea să arate așa?”. Pentru Simona, Radu și Ravi, acest gând îndrăzneț s-a materializat în 2020, în Creta. La început, nici unul nu și-ar fi imaginat că urmau să rămână aici atât de mult.

    În 2022, aproape fiecare zi de vară se desfășoară așa: se trezesc, merg două minute până la plajă, se întorc acasă, mănâncă, apoi mai fac o baie după prânz. Primăvara, Ravi e la școală, Radu meșterește prin casă (îi place să lucreze cu lemnul, ca hobby), iar Simona lucrează.

    De la București la insula în care nu există iarnă

    Simona lucrează online, în gestionarea unei firme de proiectare, iar Radu e de profesie inginer. Ideea cu mutatul în Grecia a venit, cumva, treptat, după aproximativ zece vacanțe petrecute acolo. La început, era doar visul Simonei, Radu era reticent, se gândea că i-ar fi greu să se separe de familie și de prieteni. Dar, cum ea se tot uita după proprietăți, în 2018 au decis să își ia totuși o vacanță mai lungă pentru căutare.

    Munte Creta
    Una dintre case are balcon cu vedere la White Mountains (munții înzăpeziți până în mai).

    Vizitaseră de-a lungul timpului o mare parte din Grecia, și au ales Creta după ce au aflat că are cea mai lungă vară din toată Europa. Este cea mai mare insulă a Greciei și e situată la 35 kilometri de cel mai sudic punct din Europa, insula Gavdos.

    În Creta, sezonul turistic e de opt luni și nu există iarnă: au trei luni primăvară, trei luni toamnă, așa că niciodată nu cad frunzele. „E verde aproape mereu, mai puțin vara, când e uscată, șase luni nu plouă. Și ai chiar și zăpadă, dar în munți”, explică Radu. Cam două treimi din Creta e acoperită de munți, iar cel mai înalt are peste 2500 de metri.

    Cum au cumpărat prima casă în Creta

    „Planul inițial era să cumpărăm o casă în Creta și să o închiriem prin AirBnb sau direct. În aprilie 2018 am venit în Creta să vedem mai multe proprietăți, am revenit apoi să vedem altele, în total cred că am văzut în jur de o sută. Am făcut un top zece, un top trei, și apoi am ajuns la numărul unu”, își amintește Radu.

    În urma experienței, Simona a devenit expertă în imobiliare pe zona Chania, știe pe de rost tot ce mișcă și mai face din când în când pe agenta imobiliară pentru români în căutare de investiții sau case de vacanță. De multe ori, face vizionările inițiale în locul lor, iar Radu se implică apoi în renovare și gestionare în vederea închirierii.

    Deși inițial voiau să ia doar o casă și să vadă cum va merge închirierea, a apărut curând oportunitatea de a lua încă una, ca investiție pentru părinții Simonei, care să fie folosită și pe post de casă de vacanță pentru toată familia. Așa că au avut de ales două case.

    Aphrodite Villa Creta - before and after dormitor grecesc
    Înainte și după în casa părinților.

    Actele pentru prima casă au ieșit foarte greu, după un an și trei luni, iar în paralel au demarat actele și pentru a doua proprietate. Radu se pricepe să meșterească, are sute de scule, așa că de îndată ce au primit actele, a plecat să o renoveze de unul singur, împreună cu doi meșteri din România. Au mers cu Caravana și dormeau în fața casei. Le-a luat aproape trei luni, iar pentru design s-au consultat și cu sora Simonei, Ioana, care se mai ocupase de design interior ocazional și îi ajutase și la casa din România.

    Cum s-a transformat o casă posacă în „Vila Afroditei”

    În Creta, majoritatea caselor vechi sunt din piatră și au o arhitectură specifică. Radu își amintește că locuința părea bătrânească: „nu era ruină, dar era așa, căzută, posacă, a trebuit să refac complet băile, zugrăveala interioară-exterioară, toată tocăria, și bucătăria am refăcut-o aproape complet.
    Au început șantierul cu decopertările: dat jos faianță, tencuială. Obloanele casei erau putrezite, le-au curățat timp de vreo trei săptămâni și le-au vopsit bleu.

    Au refăcut complet zugrăveala, la interior și exterior, și au recondiționat și revopsit tâmplăria din lemn – au cumpărat totul local.

    Și bucătăria au refăcut-o aproape complet: au recondiționat și revopsit corpurile de mobilier din PAL și au folosit un blat din lemn masiv de stejar. Ca să profite mai mult de lumină și de exterior, au adăugat o ușă (desigur, tot bleu) în bucătărie.

    În dormitoare, au păstrat pardoseala existentă, dar în noul decor, interiorul e mult mai luminos și pare chiar mai mare. Și aici, au recondiționat în mare parte mobilierul existent. Au ales nuanțe deschise, și au adăugat mici piese decorative: un fotoliu de ratan, o pictură.

    „Cu proiectul acesta, am mai câștigat experiență de meștereală și am fost mai pregătit atunci când ne-au ieșit actele pentru casa noastră”, continuă Radu.

    Casa a costat 110.000 euro, iar amenajarea aproximativ 30.000 euro. A fost gata complet în octombrie 2019, au denumit-o Aphrodite Villa după numele mamei Simonei (Afrodita), iar de atunci poate fi închiriată direct de pe siteul dedicat.

    Părinții Simonei vin aici o dată pe an, iar în rest locuiește sora Simonei sau o închiriază.

    Renovare în pandemie, la 1500 km de casă

    După ce casa părinților a fost gata, Radu și Simona nu mai aveau răbdare să se apuce și de a lor. Căsuța lor are două niveluri, 25 metri pătrați la parter și 25 la etaj. E construită din piatră și se află chiar în centrul pietonal al orășelului Kalyves, la 20 kilometri de orașul Chania, printre case, are și o curte frumoasă.

    Cum avea deja experiență cu renovarea, Radu a hotărât să pornească lucrul cu un prieten bun și o remorcă încărcată cu de toate. Totul în dublu exemplar, pentru că hotărâseră să facă două studiouri independente: două saltele, două televizoare, două cuptoare, două chiuvete, două plite, și așa mai departe.

    Radu a plecat spre Creta la sfârșit de februarie 2020, în plin început de pandemie. În mașină tușea, se temea că are Covid, toată lumea era în panică, se vorbea doar despre asta în Grecia. După două săptămâni, prietenul lui s-a speriat de situație și a decis să se întoarcă în România, așa că Radu s-a trezit singur, în Creta, cu o casă de renovat.

    În martie, Simona s-a hotărât să vină și ea cu copilul, pentru că se închideau granițele. Nu condusese niciodată singură la drum așa lung, dar s-a mobilizat și, odată ajunsă pe insulă, au decis să nu se mai teamă și să continue ce au început. Planurile erau să termine amenajarea și să se întoarcă acasă de Paști – Simona și Ravi aveau strictul necesar pentru a sta o lună.

    Deși căsuța li se păruse la început funcțională, când au început să dărâme au constatat că era foarte mult de lucru. Radu a găsit meșteri locali pe electrică și alte lucrări pe care nu le putea face singur. Au curățat-o până la piatră, au tencuit din nou, au scos instalații electrice, sanitare, au pus sus parchet cu gresie, iar jos gresie, au construit de la zero băile, „în stil Santorini”, cum îi place lui să spună.

    Ravi Studios Creta - before and after baie cu piatra
    Era o nedreptate ca acești pereți din piatră naturală să rămână acoperiți cu tencuială și faianță.

    Căsuța e pe un teren în pantă, iar studioul de jos e semi-îngropat, de aceea unul din pereți era complet sub pământ și avea igrasie. Rigipsul era mucegăit, așa că a demolat tot și a ajuns la o piatră frumoasă, care se vede acum în băi, bucătării și pe un perete al fiecărui studio.

    Una dintre marile peripeții a fost cu sistemul de canalizare, care era inexistent. Țevile de evacuare din vecini duceau în pământ. Așa că Radu a hotărât să îl construiască pe cont propriu, pentru că primăria nu voia, ba chiar au vrut să îl amendeze pentru lucrări pe domeniu public, dar până la urmă au preluat ei lucrarea.

    În băi, Radu a lucrat blaturile din lemn de măslin și rășină, o combinație pe care o mai folosise la câteva obiecte lucrate în România. Blaturile nu sunt drepte, ci păstrează curbura naturală a copacului. Rafturile, sertarele, sunt lucrate tot de el.

    Prin lavoarul transparent, vezi fibra măslinului.
    Prin lavoarul transparent, vezi fibra măslinului.

    Ca finisaje, au mers pe lemn, piatră, iar cromatica e una neutră: alb, negru, lemn, culori naturale. Pentru mobilier, gresie, parchet, a umblat mult pe insulă.

    Tot șantierul a durat cam patru luni, apoi Radu a continuat să meșterească diferite detalii, ca rafturile de măslin. Între timp, s-a împrietenit cu un localnic, în munți, și îl vizitează din când în când, beau rachiu, nu se înțeleg decât prin semne, și cumpără de la el lemn de măslin.

    Investiția a ajuns la 70.000 euro (casa) + aproximativ 30.000 euro – renovarea.

    După renovare, cei trei au rămas acolo, pentru că era pandemie. Pe 1 ianuarie 2021, au sărbătorit noul an cu o baie în mare. L-au înscris pe băiețel la grădiniță, însă nu știu dacă vor rămâne definitiv acolo, sunt și momente în care le e dor de prietenii din România.

    Locuința e micuță, dar are acum două studiouri independente, unul sus și unul jos, cu vedere spre mare. Poartă numele copilului, Ravi Studios, și au creat un site unde pot fi închiriate împreună sau separat. Cât timp locuiesc în ea și nu e închiriată, sus dorm și lucrează Simona, iar jos își petrec restul timpului.

    „Când nu avem oaspeți, locuim în ambele. Când se închiriază ambele, ne mutăm prin vecini sau plecăm în vacanță pe insulă. De când stăm aici, nu am reușit să explorăm toată Creta, mai ales că în perioada pandemiei nu aveai voie să te plimbi dintr-o regiune în alta”, spune Radu.

    În Grecia, în zonele pietonale, terasele din dreptul caselor sunt spații publice, dar legea nescrisă spune că ce e în dreptul tău e al tău. „Până să venim aici, nu cunoșteam mirosul lămâilor, este incredibil cum pot să miroasă după ce le culegi din copac”, spune Radu.

    Cum e să treci de la 400 metri pătrați la 50 sau 25 metri pătrați

    În România, Radu, Simona și Ravi locuiau într-o casă spațioasă, cu etaj și mansardă, de aproape 400 metri pătrați, la jumătate de oră de București. Și ea e de închiriat acum, pentru evenimente, filmări sau ședere îndelungată.

    „Trecerea la 50 metri pătrați a fost grea. Fiecare tânjește după spațiul lui, iar partea proastă este că cele două spații sunt complet separate și cu acces exterior”, precizează Radu. Dacă ar fi lăsat scara interioară existentă la început, le-ar fi fost mult mai ușor, însă inițial au avut în vedere investiția, nu își imaginau că urmau să locuiască aici atâta timp. Dar s-au obișnuit, chiar dacă au trecut de la o bucătărie cu insulă, în stil Provence, la o plită de turiști, cu două ochiuri, de la două frigidere mari, la două frigidere de minibar, de la baie cu două lavoare la băi în care, dacă intră a doua persoană, nu se închide ușa. „Dar e interesant!”, adaugă el.

    Casa Bucuresti 2
    Așa arată bucătăria casei lor de lângă București.

     

    Acum, când ajung în România li se pare că livingul are ecou.

    Chestionar cu idei bune

    De unde v-ați luat inspirația pentru cele două case: din imaginația noastră, din călătoriile în Grecia, văzând și făcând.

    Cum vă înțelegeți cu oamenii: Nu am avut probleme, ne-am împrietenit, avem vecini care tocmai au obținut cetățenia, locuiesc de 30 ani aici, sunt din Macedonia. Ne bazăm foarte mult unii pe ceilalți, avem o vecină profesoară de engleză, are căsuța chiar lângă a noastră (ea l-a învățat pe Ravi engleză), ne-am împrietenit de un an cu un cuplu de englezi cu doi copii, care și-au închiriat o casă după ce au călătorit prin toată lumea. Am un prieten tâmplar, un electrician, un instalator.

    Ce vă place cel mai mult aici:

    Radu: VREMEA! Doar anul ăsta a fost ciudat, a fost cea mai grea iarnă din ultimii 15 ani. A plouat cam tot timpul, au fost cicloane și multă zăpadă în munți. E extrem de ciudat pentru ei. Dar anul trecut a fost o iarnă de vis, e de vis să îți petreci iarna la căldură. Îmi place localitatea. Casa. Mâncarea!! E foarte sus, nivelul de calitate al produselor e incredibil, totul e proaspăt tot timpul, ai măcelării, piețe de legume și pește, iar uleiul de măsline proaspăt este senzațional. Avem lămâi în curte, tot anul, arborele de lămâi nu e sezonier. Și vin mereu în vizită prieteni, familie, bunici, frați, surori.

    Simona: Frumusețea insulei (plaje, orașe), căldură, mâncare bună la îndemână.

    Cea mai mare provocare: Adaptarea lui Ravi la o nouă țară, casă, limbă, școală, prieteni (valabil și pentru noi).

    Ce înseamnă acasă pentru voi: Unde locuim la momentul întrebării și unde am investit suflet, NU bani.

    Foto: arhivă proprietari

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments