Case

Au amenajat 495 metri pătrați cu 65.000 euro, de la finisaje până la mobilier și decorațiuni

    Nuanțe deschise, mult spațiu și multă lumină naturală: această vilă generoasă din Târgu Mureș este ca o zi însorită de primăvară. Casa are o suprafață de 495 metri pătrați și e structurată pe șase semi-niveluri.

    Spațiul generos beneficiază de multă lumină naturală și de o priveliște amplă către orașul Târgu Mureș. Amenajarea interioară a durat peste un an și a avut un buget de aproximativ 65.000 euro (cu prețurile din 2020) – bugetul include mobilier, decoruri, corpuri de iluminat și toate finisajele vizibile (fără gleturi, adezivi etc.).

    Simona Homestyling Casa MaraM dining casa scarii (16)
    Vedere spre diningul aflat la al treilea nivel.

    Familia care locuiește aici a demarat construcția în 2019, și tot atunci au început colaborarea cu designerul de interior Simona Ungurean. Pentru că se află pe un teren în pantă, arhitectul Octavian Lipovan a proiectat o structură cu semi-niveluri, care să optimizeze forma terenului.

    Intrarea este în dreptul străzii de acces, la al patrulea semi-nivel, numărat de jos în sus. Se poate însă ieși afară și din zona de dining, aflată un nivel mai jos, și din cel mai jos nivel, unde se află terasa. La semi-nivelul de jos se află terasa și un birou, la al doilea o pivniță și o spălătorie, la al treilea: bucătăria, livingul și diningul, la al patrulea holul de intrare și un birou, la al cincilea: dormitorul și baia matrimonială, iar la al șaselea – dormitoarele și băile copiilor, o fetiță în clasa a patra și un băiat la facultate.

    Influențe discrete maramureșene

    Familia și-a dorit o amenajare modernă, cu o atmosferă relaxantă și fără nimic strident. Pentru că a preluat amenajarea din stadiul de construcție, Simona a putut propune mici modificări în zona de zi: la început, spațiul era complet deschis, dar a preferat să delimiteze prin pereți zona de acces, care conține cuierul și o banchetă.

    Simona Homestyling Casa MaraM dining casa scarii (8)
    „Poarta maramureșeană” din zona de acces.

    Referitor la sursele de inspirație, atât proprietara, cât și designerul, sunt din Maramureș. Acest lucru a inspirat-o pe Simona să includă câteva motive stilizate cu rădăcini tradiționale: fototapetul din living și de pe casa scării e desenat de ea cu motive geometrice. „Poarta” de intrare din zona de hol e tipic maramureșeană, un element lucrat din lemn cu meșteri locali, iar poarta de acces în curte e lucrată chiar în Maramureș.

    Scara interioară e făcută de cei de la Scari Pro Image, cu baluștri albi și mână curentă și trepte gri-verzui. Pentru golul înalt de deasupra diningului, dispus pe trei semi-niveluri, domnul a dorit o lustră folosită de Simona într-o amenajare anterioară. Au lucrat-o pe comandă cu Jolie Deco: are patru abajururi albe, iar efectul ei de plutire delicată a fost exact ceea ce își doreau.

    Simona Homestyling Casa MaraM dining casa scarii (12)
    Stare de vacanță în zona de luat masa.

    Pasteluri și lumină naturală

    Din living și din dormitorul matrimonial se văd apusurile, atât iarna cât și vara, iar lumina este deosebită pe tot parcursul zilei. Zona de zi cuprinde un pattern albastru, un fototapet pe comandă lipit pe tavanul din living, folosit de Simona pentru a reduce din senzația de spațiu mare și neordonat.

    „Bordura albastră îmbrățișează spațiul și îi dă un efect de adunat (contained). Fiind o nuanță de albastru, nu o percepi ca apăsătoare deoarece este culoarea cerului, suntem obișnuiți să umblăm sub albastrul cerului, ba mai mult, ne dă senzația de infinit, nu de limitare”, explică designerul.

    Albastrul e reluat în nuanța covorului de la Nesting și a draperiilor, contrastând cu paleta cromatică de bejuri regăsită în canapeaua de la Mobila Dalin și fotoliile de la Kare.

    Bucătăria explorează aceeași paletă de nuanțe, cu un mobilier minimalist alb Lube, prin Mobila Vogue, și albastrul folosit pentru scaune și stor. Fototapetul cu păsări de la XT Deco, montat pe unul dintre pereți, subliniază atmosfera ușor romantică din spațiu.

    Un dormitor ca o cameră de hotel

    Duetul bej-albastru este prezent și în dormitorul matrimonial, unde familia și-a dorit o senzație de hotel. Lumina naturală, filtrată prin perdeaua semitransparentă albă, schimbă nuanțele din cameră în funcție de momentul zilei. Veiozele, bancheta și porțiunile de tapet reprezintă inserții pline de eleganță. Patul e de la Rovere.

     

    Baia matrimonială are o atmosferă de vacanță, datorită plăcilor ceramice cu tentă marină de la Tempini, pe care Simona a montat o decorațiune în formă de scoică. Spațiul generos a permis includerea unui dressing pe comandă, a unui duș generos walk-in și a unui mobilier cu două lavoare încastrate, plus un dulap mare pentru prosoape.

    Roz și bleu în camera fetiței

    Pentru camera lui, băiatul a preferat să folosească mobilierul din vechea casă. Pentru dormitorul fetiței, în schimb, Simona a avut mână liberă. A ales o paletă cromatică delicată, cu roz și bleu, și multe elemente delicate inspirate de pasiunile fetiței: tablouri cu balerine, corpuri de iluminat desprinse din povești, un tapet roz în zona de birou.

    Dulapul în L are și rol de loc pentru practicarea baletului: micuța se poate sprijini de mânerele de pe latura lungă în timp ce se privește în oglindă. Tot mobilierul pe comandă din casă e lucrat cu Zigman.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Simona Ungurean

    A doua bucătărie: Bucătăria avea alături o cămară. Exista și un geam aici, care nu a putut fi desființat, așa că am mărit-o puțin și am făcut din ea ceea ce se numește „buttler’s pantry”. Practic e un spațiu de depozitare dar avem și blaturi ca în bucătărie. Există și o chiuvetă mică și tot aici sunt depozitați toți roboții de bucătărie, așa că nu mai e nevoie să îi muți și să încarci blatul din bucătărie. Tot aici sunt depozitate navetele de apă, cutiile de cereale și lădițele cu legume.

    Simona Ungurean Homestyling Casa MaraM camara bucatarie (10)

    Laminat cu încălzire în pardoseală? În zona de zi e parchet stratificat din lemn, dar în dormitoare e laminat (pentru optimizarea bugetului). Încălzirea e prin pardoseală (cu apă, nu electrică). Oamenii se feresc să își pună lemn peste încălzirea în pardoseală, și se feresc și de covoare, nu pun deloc, sau pun prea mici – aici avem un covor de 3×4 metri în living. Dar dacă lemnul e stratificat (de 10 mm de preferință) și covoarele sunt din materiale naturale (vâscoză, lână sau bumbac cu urzeală de bumbac sau iută), atunci nu sunt probleme. Căldura nu stagnează, ci trece prin covor.

    Foto: Simona Ungurean

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Au amenajat 495 metri pătrați cu 65.000 euro, de la finisaje până la mobilie...