Before&After

Before&after: jumătate din livingul unui apartament de 53 metri pătrați e și dormitor matrimonial

publicat pe 23 mart. 2023

    După 20 de ani în care a fost închiriat și nu i s-a adus nicio îmbunătățire, un apartament cu două camere a trecut nu doar prin numeroase transformări estetice, ci și practice: în loc de un dormitor, are acum două, dintre care un dormitor matrimonial chiar în living. Renovarea și reamenajarea au costat 55.000 euro.

    După ce ani de zile au locuit cu părinții, proprietarii, doi tineri care lucrează în domeniul medical, împreună cu băiețelul lor de șapte ani, s-au mutat în apartamentul acesta. Au luat decizia din dorința de a se muta mai aproape de școală și de serviciu, pentru a nu mai petrece mult timp în trafic.

    Situat în cartierul Gorjului, din București, apartamentul (53 metri pătrați utili) se afla în stare avansată de degradare. Erau infiltrații de apă și igrasie, pereții de compartimentare erau șubrezi, iar tâmplăria, ușile de interior și finisajele – deteriorate. Situația a impus o renovare și reamenajare de la zero, lucrări efectuate cu ajutorul designerului de interior Roxana Chirea, de la Bârlog Design.

    amenajare before and after dormitor
    Pe locul unuia dintre balcoane a fost amenajat un loc de relaxare, ce comunică liber cu dormitorul matrimonial.

    Renovare de la zero

    Roxana a început prin consolidarea pereților șubrezi, repararea celor două balcoane erodate, înlocuirea tâmplăriei și schimbarea instalației electrice și sanitare. La pasul următor a făcut o serie de recompartimentări: a inclus balcoanele în suprafața locuibilă, a transformat debaralele de pe hol în dressing și, poate cel mai important, a împărțit zona de zi în două spații: living și dormitor.

    „Am pornit amenajarea de la un aspect foarte practic: adaptarea spațiului restrâns la o familie cu trei membri. Cu alte cuvinte, a trebuit să improvizez un al doilea dormitor, fără a da impresia de spațiu restrâns. Prin înglobarea balcoanelor în suprafața locuibilă, am câștigat șapte metri pătrați“, spune Roxana.

    Într-un spațiu relativ mic, a creat astfel nu doar două zone de dormit, ci și un loc de socializare (livingul), o zonă de luat masa (în bucătărie), multe spații de depozitare și o zonă de relaxare cu leagăn.

    Modern cu accente scandinave

    Direcția de amenajare din partea proprietarilor a fost minimă: un spațiu cald, relaxant, care să nu se demodeze ușor. Roxana a mers pe mâna stilului modern și a accentelor nordice, punctate pe alocuri de elemente care aduc spiritul de joacă al familiei în fiecare cameră (cum este cazul lavoarului). Lemnul este omniprezent, el dând căldură și un aer primitor amenajării.

    Paravanul dintre living și zona de dormit (dormitorul matrimonial, lucrat din lemn masiv de fag, are un design inspirat din natură, ce duce cu gândul la copaci și nervurile frunzelor. „Deși paravanul a avut un impact mare în economia bugetului, nu am dorit să îl facem din PAL. La un riflaj de asemenea dimensiuni este nevoie de o rezistență sporită, pe care PAL-ul nu o oferă“, explică Roxana.

    Livingul este simplu și practic, mobilat cu o canapea, un taburet, o vitrină și o comodă. Spate în spate cu el se află zona de dormit destinată celor doi soți, marcată cu ajutorul unui tapet cu forme geometrice. Patul tapițat este încadrat de două măsuțe pe post de noptieră. Corpul de iluminat este gândit să proiecteze un joc de lumini și umbre pe tavan, ajutând astfel la creionarea unei atmosfere intime.

    În completarea camerei se află un spațiu de relaxare, cu un leagăn în rol principal, amenajat pe locul fostului balcon. „Am ales un leagăn cu prindere din tavan, și nu unul cu suport pe podea pentru a nu incomoda aspiratorul-robot“, adaugă designerul.

    Accente de veselie

    Bucătăria are un look modern, cu linii drepte. În dreptul frontului de lucru, peretele este placat cu sticlă verde, pentru o întreținere ușoară. Culorile folosite sunt deschise, pentru a da senzația de spațiu mai amplu, iar accentele de verde animă decorul. Lemnul folosit la corpurile suspendate este un element contrastant, a cărui prezență dă căldură spațiului. Această senzație este accentuată de mânerele de alamă ale dulapurilor.

    Tot în bucătărie e și locul de luat masa, marcat de un corp de iluminat colorat, cu lumină caldă, plăcută ochiului. La capitolul electrocasnice, atenția ne este atrasă de frigiderul Bespoke de la Samsung, preferat în locul unui model încorporabil datorită spațiului interior mai mare.

    Mobilier la comandă

    Dormitorul principal, mărit în urma înglobării celuilalt balcon, îi revine mezinului. Dorința părinților a fost să îi ofere copilului un mediu plăcut pentru somn, studiu și joacă, iar amenajarea să nu se demodeze rapid. Mobilierul este lucrat la comandă în culori vii, temperate cu ajutorul unui tapet cu harta lumii, în culori neutre.

    „Am optat pentru mobilă la comanda versus a cumpăra din comerț pentru a eficientiza spațiul de depozitare, dar și pentru a avea diversitate și flexibilitate în alegerea culorilor“, spune Roxana.

    În baie, faianța ce imită lemnul și decorațiunile din bambus dau un sentiment de relaxare, în timp ce lavoarul colorat, asortat cu tavanul, aduce cu el spiritul ludic al casei.

    Proiectul, pas cu pas

    Întregul proces de renovare și amenajare a fost gata în aproape șapte luni. Șantierul a durat trei luni și jumătate, iar din echipa de renovare au făcut parte doi muncitori. Au urmat două luni de amenajare. Durata a fost mai mare decât cea estimată din cauza problemelor logistice din ultima perioadă, dar și pentru că în România se găsesc foarte puține produse în stoc, în special atunci când dorești produse deosebite, spune Roxana.

    Bugetul final a fost de 55.000 euro, distribuiți astfel:  20.000 euro – renovarea (manopera și materialele de construcții), 30.000 euro – amenajarea (cu electrocasnice incluse) și costurile conexe (livrare, transport, manipulare, montaj, curățenie).

    Magazine și prețuri

    O parte a mobilierului a fost lucrat la comandă de către firma Kubik Design&Furniture, iar o parte este cumpărat de la www.thehome.ro, www.feydom.ro, www.nordashop.com, www.mobexpert.ro, www.ikea.ro.

    Finisajele ceramice sunt de la Delta Studio și au costat între 95 lei/metru pătrat/faianța tip terazzo din bucătărie și 300 lei/metru pătrat/faianța ce imită lemnul, din baie. Toate ușile au costat 12.300 lei, la Pinum.

    Tips&tricks de la Bârlog Design

    • În zona de dormit, lumina trebuie să ne pregătească de somn. Alegeți corpuri de iluminat cu lumină difuză și fără prea multe becuri.
    • Atunci când un spațiu cuprinde mai multe zone, delimitați vizual funcțiile cu un paravan din lemn. Lemnul este de preferat PAL-ului,  pentru că are mai multă stabilitate, dar este și mai calitativ.
    • Dacă simțiți nevoia să împrospătați o amenajare, folosiți tapet. Este simplu să îl aplicați și chiar să îl reaplicați peste unul deja existent. Multe branduri de tapet suportă până la cinci – șase straturi suprapuse.
    • În cazul renovării unui apartament vechi, înlocuiți de la zero toate instalațiile. Din cauza trecerii timpului acestea se degradează, iar siguranța noastră este cea mai importantă.
    • Sporiți nivelul de luminozitate din cameră prin utilizarea unei oglinzi decorative. Aceasta poate fi folosită în loc de tablou, dar mare atenție ce elemente se vor reflecta în ea.

    Foto: prin Bârlog Design

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de designerul de interior Roxana Chirea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments