Before&After

Before&after: a renovat casa moștenită de la bunici și a transformat-o într-un business ce păstrează vii tradițiile locale

    Nu-i ușor, dar nici imposibil să îmbini vechiul cu noul sau, mai bine spus, să integrezi tradiționalul în zilele noastre. Drept dovadă stă această casă de vacanță veche de 30 de ani, care până în 2022 nu trecuse prin niciun proces de renovare. Odată cu restaurarea ei completă,  dispune de facilități moderne și integrează elemente ce amintesc de tradițiile și meșteșugurile locale.

    Cu o suprafață de 120 metri pătrați și un teren de 1000 metri pătrați, Heritage Villa este situată în Predeluț, Bran și este destinată închirierii în regim hotelier. Camerele sunt dispuse pe două niveluri: la parter se află bucătăria, diningul, livingul și o baie, iar la etaj – trei dormitoare și două băi.

    amenajare casa veche munte
    Cabana a fost restaurată atât la exterior, cât și la interior.

    Construită acum 30 de ani cu destinație de casă de vacanță, cabana a fost moștenită recent de nepoata proprietarilor. Ea a dorit sa păstreze amintirea valoroasă a familiei și a decis restaurarea integrală a construcției atât la interior, cât și la exterior. Proiectul i-a fost înmânat echipei Anterior Design, în frunte cu arhitecta Alexandra Năstase.

    Renovare de amploare

    Lucrările au început cu izolarea fațadei și a podului cu vată bazaltică, pentru a rezista cât mai bine condițiilor meteorologice din timpul iernii. Au urmat recompartimentarea și refacerea pereților interiori, refacerea șapei de la parter și montarea unui sistem de încălzire în pardoseală, refacerea instalației sanitare și electrice. Alexandra a decis păstrarea sistemului de încălzire prin radiatoare de la etaj, transformarea sobei vechi de la parter într-un șemineu cu sticlă și a unei debarale de la etaj în baie.

     

    „Am urmărit un stil modern, dar am păstrat amprenta trecutului prin integrarea elementelor tradiționale: boluri și oale ceramice, fuse și fuioare, blănuri, obiecte restaurate din lemn. Imaginea țăranului român se face și ea remarcată la nivelul tablourilor“, spune Alexandra.

    Dormitoare cu propria tematică

    Parterul este un open-space definit de nuanțe de bej, texturi de lemn și fibre naturale. Excepție face bucătăria, unde fronturile albastre ale corpurilor de mobilier, lucrate pe comandă din MDF, dau energie spațiului. La capitolul finisaje, în living și dining regăsim parchet stratificat compatibil cu încălzirea în pardoseală proaspăt montată, iar în bucătărie și baie – plăci ceramice cu modele tradiționale. Un punct forte, ce adaugă căldură spațiului, este tavanul decorat cu grinzi și bârne din lemn, elemente forte într-un decor montan. Mobilierul este compus din strictul necesar: o canapea, un fotoliu și o comodă TV în living, iar în dining – o masă cu șase scaune.

    Aceleași culori deschise și texturi naturale le regăsim și la etaj, unde ideea de ansamblu este o atmosferă caldă, destinată relaxării. Aici, atrag atenția tematicile diferite ale celor trei dormitoare: camera blănăriei, camera țesătoriei și camera olăritului. Dacă în camera blănăriei predomină accesoriile textile din blană, în cea a țesătoriei regăsim un covor țesut din bumbac, pernuțe brodate manual și un tablou ce susține perfect tema camerei. Amenajarea celui de-al treilea dormitor, inspirat de arta olăritului, este marcată de un tablou tematic, de vase din lut și de pereți finisați texturat, ce imită finisajele cu var de odinioară.

    Cele mai mari provocări

    Cea mai dificilă parte a proiectului a fost procesul de renovare și restaurare. Această etapă a durat aproape opt luni și a adus mai multe peripeții. Din cauza distanței, echipa de arhitecți a lucrat cu muncitori locali. În lipsa unui șef de șantier, procesul a fost unul mult greoi.

    Proiectul de arhitectură a fost gata în circa două luni, partea de construcții – în opt luni, iar cea de mobilare și decorare – în două luni și jumătate.

    Buget de 70.000 euro

    Bugetul total se învârte în jurul sumei de 70.000 euro, fără electrocasnice, saltele, amenajarea curții și proiectul de arhitectură. Partea de construcții și de finisaje a consumat cea mai mare sumă din proiect, în jur 45.000 euro. De reținut că materialele de construcție au fost cumpărate înaintea scumpirilor majore din ultima perioadă. Partea de mobilier, corpurile de iluminat, decorațiunile și storurile au fost în jur de 20.000 euro.

    Multe dintre obiectele de decor, piese restaurate de meșteri locali, au fost cumpărate de la Muzeul Satului. Mobilierul și corpurile de iluminat au fost luate de pe diverse site-uri:  www.thehome.ro, www.nordashop.ro și www.somproduct.ro.

    Tips&tricks de la Anterior Design

    • Dacă îți dorești refacerea integrală a unei case, trebuie să te înhami la drum cu foarte multă răbdare, mai ales atunci când locația nu coincide cu reședința ta.
    • Câteodată procesul de restaurare poate fi mai costisitor și mai greu decât ți-ai imaginat, de aceea este foarte important să vezi ce este cu adevărat important pentru tine și să ai răbdare până ajungi la rezultatul dorit.
    • În cazul în care costurile sunt mai mari decât cele prevăzute inițial, încearcă să nu faci rabat de la calitatea lucrărilor de construcții, a finisajelor sau a instalațiilor electrice și sanitare.

    Foto: prin Anterior Design

    Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Alexandra Năstase. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți vă răspunde cât de curând.  

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Before&after: a renovat casa moștenită de la bunici și a transformat-o �...