Before&After

Before&after: de la apartament nerenovat din anii ’80, la bijuterie japandi cu elemente neoclasice

    Situat pe Bulevardul Unirii din București, într-un bloc din anii ’80, apartamentul de față a trecut printr-o transformare completă. Rezultatul? Un spațiu funcțional, cuminte, însă cu o personalitate aparte, amestec de elemente neoclasice și japandi.

    Apartamentul are două camere, trei balcoane și o suprafață utilă de 65 metri pătrați. Nu fusese renovat niciodată și păstra aceleași piese de mobilier și finisaje de la momentul dării în folosință.

    Proprietara locuinței este o doamnă care locuiește în afara țării și care în 2021, a decis să renoveze apartamentul în care a copilărit, din motive sentimentale, dar și pentru a locui atunci când vine în țară și a-l închiria, atunci când nu este aici.

    Pentru că voia pe cineva care să se ocupe 100% de proiect, inclusiv de supravegherea șantierului și project management, livrări, totul până la decorațiuni, a apelat la biroul de design ATẤT Studio. S-au întâlnit față în față abia spre mijlocul lucrării, până atunci au comunicat doar pe e-mail sau WhatsApp.

    Proiectul a durat șase luni, din noiembrie 2021 până în mai 2022, și a presupus relevarea spațiului, propunerea de amenajare (cu randări 3D și desene tehnice), detalii de execuție, proiect de mobilier executat la comandă, întocmirea listei cu propuneri de mobilier și decorațiuni, apoi plasarea comenzilor și controlul de autor la șantier, cu organizarea livrărilor și montajelor.

    În amenajarea de interior, arhitecții Andreea și Caius Pinter-Filimon au pornit de la cromatică: „Am vrut să fie ceva de impact, dar totuși să creeze o atmosferă caldă, plăcută locuirii. Ca laitmotiv avem caramel nude-ul care se regăsește la mobilierul de bucătărie dar și dormitor. Livingul este o idee mai calm din punct de vedere cromatic, dar rămâne în aceeași tonalitate caldă, nude, cu accente cromatice de gri, negru și obiecte decorative cu tentă scenografică.”, explică Andreea.

    Cum arată acum bucătăria

    După renovare, bucătăria e complet schimbată. Cuvântul de ordine este acum „funcționalitate”, dar nu lipsesc elementele estetice, ca zona verticală cu rafturi care se prelungește cu blatul de bar, sau corpul tip box – o poliță de lemn care completează linia corpurilor suspendate și aduce un plus de personalitate interiorului.

    Toate electrocasnicele sunt incorporate, așa că spațiul a căpătat un aer minimalist și foarte bine organizat. Mobilierul e lucrat pe comandă, cu cei de la AVA Design. Corpurile de iluminat sunt de la Domicilio și Dedeman, iar decorațiunile de la IKEA și The Home.

    Schimbări uriașe și în living

    Livingul are ferestre mari, de sus până jos, și primește multă lumină naturală pe parcursul zilei. În stadiul inițial, nu era deloc pus în valoare. După amenajare, este complet transformat. Arhitecții au folosit tonuri calde, nude, cu accente de gri antracit și negru.

    Zona de dining e marcată prin culoarea pereților: masa este amplasată într-un „cub” în nuanța nude format din pereți și draperia adiacentă. Masa este din lemn natur de arbore de cauciuc și contribuie la atmosfera neutră. Singurele elemente de accent sunt scaunele gri antracit.

    Amenajare apartament Unirii Bucuresti (7)
    Corpul de iluminat tip pendul, cu intensitatea luminii reglabilă, veghează ca o lună plină deasupra mesei.

    Și aici, mobilierul pe comandă e lucrat cu AVA Design – o comodă cu fronturi riflate realizate din PAL melaminat, ce aduce o notă modernistă spațiului.

    Un gând despre grinda incomodă din dormitor

    Arhitecții detestă grinzile vizibile care apar prin camere, cu aroganța pe care le-o dă faptul că nimeni nu se poate atinge de ele (deoarece sunt elemente structurale). Nici în cazul de față, nu a fost nimeni fericit de prezența unei grinzi chiar deasupra tăbliei patului. Așa că arhitecții s-au folosit de ea, și au gândit mobilierul de dressing astfel încât să încadreze vizual patul într-o nișă.

    Nuanța de caramel-nude reapare în dormitor, aplicată pe peretele din spatele patului, principalul punct de interes. Profilele decorative îndulcesc această culoare dominantă și aduc un aer prețios. Patul e IKEA, iar noptierele The Home.

    Neajunsurile din baie

    Inițial, ușa se deschidea nefiresc spre partea îngustă a încăperii, blocând astfel accesul spre zona principală a spațiului și conducând orice vizitator direct către vasul de toaletă. Pentru a lărgi spațiul, au mutat poziția lavoarului. El nu mai este acum în fața ghenei de instalații, ci în dreapta ei.

    Baia era dotată inițial cu o cadă, montată de-a lungul peretelui, iar traseul de instalații crea tradiționala nișă, prezentă în majoritatea băilor vechi. Proprietara și-a dorit ca baia să pară mai aerisită și să aibă mai mult spațiu de circulație.

    Am ales așadar să repoziționăm mobilierul, mutându-l neconvențional în dreapta ghenei și alungind polița de la bază, pentru a crea impresia că mobilierul este mai generos și a avea spațiu de depozitare în plus.”, precizează Caius.

    Toată baia folosește același model de gresie, reluată și în vestibul, hol, dressing și bucătărie, pentru a oferi un caracter unitar acestor spații cu suprafață însumată mică.

    Prin unirea celor două mici debarale adiacente zonei de acces, a rezultat o cameră de dressing generoasă, care folosește ca spațiu de depozitare suplimentar și deservește totodată și zona de acces (cuier, pantofar, etc.). Astfel, holul a putut fi păstrat aerisit. Singurele piese de mobilier sunt băncuța și oglinda decorativă cu cuier, ambele The Home. Pentru iluminat, au folosit un șir de spoturi aplicate, care luminează uniform culoarele.

    Cât a costat amenajarea

    Fiind vorba de o transformare totală, lucrările de renovare au acoperit aproape 50% din valoarea lucrării: decopertare finisaje, execuție instalații electrice și instalații sanitare noi, tâmplării interioare/exterioare, etc.

    Renovarea și amenajarea au ajuns la aproximativ 30.000 euro, din care lucrările de construcție (materiale și manoperă), realizate de Vio Construct Design, au ajuns la aproximativ 12.000 euro; tâmplăria a costat 4.300 euro, finisajele și sanitarele 2.500 euro, iar restaurarea parchetului 800 euro. Mobilierul pe comandă (bucătărie, dressing, dormitor, living, baie) a fost în jur de 7.000 euro. Restul detaliilor – mobilier din comerț, corpuri iluminat, decorațiuni – în jur de 4.000 euro.

    Tips&tricks pentru amenajare de la ATẤT Studio

    Profilele decorative pentru perete dau o ritmicitate spațiului și îl organizează. Acestea măresc vizual spațiul, dau o notă aparte amenajării, și sunt cu atât mai spectaculoase atunci când se regăsesc împreună cu mobilier contemporan, în linii moderne.

    Before and After Lovedeco

    Deși bugetul alocat mobilierului a fost unul relativ redus, detaliile amenajării, cromatica folosită și piesele alese creează un impact puternic, plăcut, și sunt cele care dau personalitate spațiului.

    Foto: Stan Sebastian

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Before&after: de la apartament nerenovat din anii ’80, la bijuterie japan...