Before&After

Before&after: cu 25.000 euro au renovat complet apartamentul, fără să păstreze nimic din vechea amenajare

publicat pe 21 mart. 2022

    Cumpărat în 2021, acest apartament din centrul Bucureștiului a trecut printr-un amplu proces de renovare, care a presupus înlocuirea finisajelor și a instalațiile, dar și o recompartimentare a spațiului. Totul cu un buget de 25.000 euro.

    Cu o suprafață de 77 metri pătrați, apartamentul are trei camere și o poveste complexă de reamenajare. Proprietarii, o tânără familie cu o fetiță de patru ani, l-au cumpărat mobilat și finisat, dar nu au păstrat nimic din vechea amenajare, căci totul era degradat de trecerea anilor.

    După schimbarea instalațiilor electrice și sanitare și înlăturarea finisajelor, primul gând al celor doi soți a fost mărirea bucătăriei și a băii de oaspeți. Arhitecta Anca Marinescu de la Simetrica Design a renunțat astfel la cele două debarale închise din bucătărie: pe una a integrat-o în suprafața bucătăriei, iar pe cea de-a doua în baia de oaspeți, prin dărâmarea peretelui despărțitor dintre cele două spații. Un alt perete la care arhitecta a renunțat este cel ce separa bucătăria de hol. Deschiderea bucătăriei către hol a ajutat și la o iluminarea naturală mai bună a spațiului, un punct deficitar al apartamentului.

    Pentru a veni în sprijnul creării unui decor luminos, Anca a folosit preponderent finisaje deschise. Monotonia a combătut-o prin finisaje de accent, precum placări ceramice negre sau în culoarea cuprului, texturi de beton aparent sau minerale. Cele din urmă sunt întâlnite în zona contrablatului din bucătărie, fiind un element cheie al încăperii.

      „Pentru a da personalitate amenajării, am folosit finisaje aparte: mozaic hexagonal, tapet și placări ceramice cu model geometric, parchet  laminat cu inserții negre și noduri pronunțate, spune Anca.”

    renovare apartament hol
    Pe hol, gresia i-a luat locul parchetului și carpetei.

    Decor modern-minimalist

    Bucătăria a câștigat foarte mult la capitolul spațiu în urma înglobării debaralei. Acum, spațiile de depozitare sunt mai numeroase, iar decorul mai aerisit. Tocmai în această idee, Anca a renunțat la varianta unei mese în detrimentul unei zone de bar, compusă dintr-un blat și trei scaune.

    Zona de zi a fost împărțită în două spații distincte: living și dining. Tapetul cu pattern geometric a fost dragoste la prima vedere atât pentru arhitectă, cât și pentru proprietari. Este un model subtil, ce dă eleganță amenajării. În completarea lui, arhitecta a folosit o vopsea decorativă cu aspect de beton aparent, într-o variantă mai classy.

    În dining, amplasat la geam, Anca a ales ca elemente centrale o masă cu blat din lemn și patru scaune asortate, ce se potrivesc foarte bine în contextul modern-industrial. Unul dintre pereți a fost placat cu riflaje ce imită nuanța lemnului, pentru un plus de naturalețe.

    Placări ceramice în dormitor

    În cele două dormitoare, matrimonial și al fetiței, Anca a mers pe un stil modern și un look aerisit. Dormitorul soților l-a pus în valoare cu ajutorul unui perete decorativ, finisat cu placări ceramice geometrice. Spațiul liber dintre cele două fâșii ceramice urmează să fie accesorizat cu un tablou.
    În dormitorul fetiței, a ales un decor neutru. Aici a pus mare accent pe funcționalitatea camerei, astfel că a împărțit-o în trei zone distincte: birou, zonă de dormit și una de depozitare.

    Băile au avut de câștigat și pe partea practică, și pe cea estetică. Pe lângă spațiile de depozitare create, mai ales în baia de oaspeți căreia i s-a anexat o debara, acestea au devenit sinonime cu eleganța datorită finisajelor și sanitarelor alese.

    Buget și resurse

    Cu un buget de 25.000 euro ușor depășit, Anca a cumpărat tapetul, brand Inkiostro Bianco, de la Zen Interior, placările ceramice de la SSAB (30-40 euro/metru pătrat) și Ton Beton, parchetul, model Wineo, de la Drag de lemn (30 euro/metru pătrat), vopseaua lavabilă și decorativă de la Benjamin Moore (20 euro, respectiv 40 euro/litru) și Color Smart. Patul, noptierele și canapeaua sunt de la Cioata, scaunele (brand Zuiver) și masa de dining de la The Home, corpurile de iluminat de la Novaluce și Extralighting. Sanitarele, produse de buget mediu spre high, sunt de la Sanoland.

    Tips&tricks de la Simetrica Design

    • Investiți în paturi și canapele de calitate, deoarece confortul primează mai ales acum, când se lucrează în ritm alert și avem nevoie de odihnă.
    • Alegeți cu grijă accesoriile. Acestea sunt elemente care vă reprezintă în totalitate și care aduc o amprentă personală unei amenajări.
    • Nu vă speriați și nu vă dezarmați dacă bugetul nu vă ajunge pentru întreaga amenajare. Trăim vremuri volatile și prețurile sunt greu de controlat. Compozitiile de mobilier se pot face treptat.
    • Vrei centrală termică, dar te dezarmează tot ce presupune procesul de debranșare? Un boiler este o soluție foarte bună, iar pentru bucătărie – o baterie electrică cu încălzire instant.

    Foto: prin Simetrica Design

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestei garsoniere ne-a fost trimisă de Anca Marinescu.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments