Proiecte

Before&after: apartament cu trei camere din zona Unirii, transformat complet cu 15.000 euro

publicat pe 05 aug. 2020

    Bucătăria mutată pe hol și camera de oaspeți în locul unei băi. Sunt două dintre schimbările majore care au transformat acest apartament de trei camere, nerenovat de peste 40 de ani, într-o locuință mult mai practică și încăpătoare. Totul cu doar 15.000 euro.

    bucatarie lunga
    Pentru masă și frontul de lucru a fost folosit același timp de blat.

    Situat în București, pe Bulevardul Unirii, apartamentul de 80 metri pătrați a fost cumpărat în 2016 de un tânăr corporatist și antreprenor, cu scopul de a-l închiria prin platforma Airbnb. La baza deciziei cumpărării a stat zona foarte bună, în inima Capitalei, o atracție pentru orice turist străin.

    terasa bloc
    Terasa apartamentului are vedere directă către Bd. Unirii.

    Apartamentul a venit, însă, și cu dezavantaje: camere mici, slab iluminate, finisaje deteriorate, instalații sanitare și electrice degradate, uși interioare și tâmplărie putrezite. Tot la acest capitol s-a încadrat și bugetul de reamenajare, doar 15.000 euro, care în primă fază părea ușor nerealist, povestește designerul care s-a ocupat de proiect, Georgiana Ursache de la UG Interiors. Ea a reușit să pună cap la cap proiectul de amenajare în patru luni, fără să se abată de la buget.

    Brief-ul Georgianei a fost să dea un nou look apartamentului, având ca principale coordonate obținerea unui amenajări simple, confortabile și eficiente.

    amenajare before and after living
    Caloriferul a fost camuflat cu o mască din lemn.

    Lucrările au fost complexe și au început cu îndreptarea pereților, decopertarea pardoselii finisate cu linoleum și schimbarea ușilor și ferestrelor.
 Următorul pas a fost trasarea pe hol a instalațiilor necesare pentru amenajarea bucătăriei.

    „Cum spațiul era înghesuit, am recurs la relocarea a două spații. Mai exact, pentru a mări livingul, am mutat bucătăria pe holul foarte spațios, iar uneia dintre băi i-am dat destinația de cameră de oaspeți”, spune Georgiana Ursache.

    Natura, muză generoasă

    Ca stil de amenajare, Georgiana a preferat un concept inspirat din natură, pentru a compensa zgomotul urban al bulevardului. Astfel, a creat o amenajare caldă, relaxantă, cu parchet laminat deschis la culoare și vopsea lavabilă albă. Ca accente vesele, a folosit piese de mobilier în nuanțe vii, energizante și elemente decorative tradiționale românești. O parte a mobilierului  (paturi și canapele extensibile) a fost cumpărat de la Mobexpert, iar restul a fost lucrat pe comandă la firma Luxart&Mob din Bacău.

    autocolant brau traditioanl romanesc
    Acest autocolant cu motive tradiționale a fost cumpărat de la Cai Verzi Pe Pereți.

    În bucătărie, amplasată de-a lungul holului, Georgiana a creat un front de lucru echipat cu toate electrocasnicele necesare și o mică zonă de dining cu două scaune și o banchetă. Atât pentru frontul de lucru, cât și pentru locul de luat masa, designerul a folosit același tip de blat, care se continuă și pe doi dintre pereți. Rezultatul este o bucătărie ergonomică și funcțională, care beneficiază de lumină naturală din belșug.

    Mobilierul, cu design minimalist, a fost lucrat din lemn stratificat de fag și personalizat cu motive tradiționale românești executate la firma CNC.  Elementele tradiționale sunt menite să le ofere turiștilor o întâlnire cu moștenirea culturală românească.
 Brâul încrustat în mobilier este în dialog cu autocolantul de pe peretele opus mobilierului. Acesta reprezintă un brâu românesc stilizat și a fost cumpărat de la Cai Verzi Pe Pereți.

    „În locul brâului proprietarul și-a dorit un graffiti, însă bugetul și timpul nu ne-au permis, fapt pentru care am ales varianta mai simplă și mai rapidă. Brâul are nuanțe de verde, la fel ca tapițeria banchetei de la masă”, spune Georgiana.


    În living, spațiu mărit în urma relocării bucătăriei, designerul a ales nuanțe de pământ, o cromatică de toamnă ce invită la visare și odihnă. Peretele cu televizorul a fost placat cu ardezie, iar caloriferul a fost mascat cu un riflaj din lemn. Pe lângă canapea, a mai fost creată o zonă de relaxare cu ajutorul unei băncuțe.

    În camera alăturată, fostă baie de serviciu, Georgiana a gândit un spațiu destinat oaspeților. Cum încăperea este îngustă și lungă, a folosit un truc vizual ce conferă profunzime: fototapetul cu arbori dispus pe peretele cel mai îngust. Inițial, în locul fototapetului era propusă o oglindă din fâșii orizontale, soluție la care s-a renunțat din motive financiare.

    baie dormitor
    În locul fostei băi de serviciu a fost amenajată o cameră de oaspeți.

    Mobilierul din dormitor a fost realizat pe comandă într-o manieră minimalistă. Patul este centrul de atracție al camerei datorită tapițeriei galben-muștar, asortată draperiilor. Tapetul, cumpărat de la Amoart, oferă o notă elegantă amenajării.

    În baie, a fost aleasă faianță albă, pentru a amplifica lumina naturală ce inundă spațiul. Georgiana a ales plăci ceramice hexagonale și o oglindă cu formă atipică, ce îi oferă spațiului un aer modern.  Pentru a profita la maximum de fiecare metru pătrat, s-a optat pentru duș cu scurgere în pardoseală, în locul unei căzi. 
Corpurile de iluminat de la Zaza Lightning punctează plăcut spațiile, cărora le imprimă personalitate.

    Tips&tricks de la Georgiana Ursache

    • Deși trăim într-o lume din ce în ce mai modernizată și tehnologizată, mulți dintre noi simt nevoia să se apropie de tradiție și de trecutul nostru cultural. În acest context, motivele tradiționale românești sunt binevenite într-o amenajare. Le poți aduce fie printr-un autocolant, fie prin veselă veche sau covoare țesute manual.
    • Dacă vrei să dai senzația de amploare unei camere, un tapet sau autocolant cu efect tridimensional este o soluție la îndemână. O variantă mai scumpă ar fi oglinzile. Pe lângă clasicele oglinzi de perete, există și modele XXL de pardoseală, care pot fi folosite cu succes în acest scop.

      autocolant pereti
      Autocolantul cu mesteceni este completat perfect de tablou din mușchi naturali.
    • Într-un spațiu mic și slab iluminat, albul și culorile neutre, deschise sunt de preferat în locul nuanțelor aprinse, care vibrează. Poți aduce culoare prin intermediul accesoriilor, cum ar fi pernuțe decorative, vaze sau corpuri de iluminat.

    Foto: prin Georgiana Ursache

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Georgiana Ursache. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments