Before&After

Before&after: a costat 17.000 euro să renoveze de la zero o garsonieră

publicat pe 31 aug. 2021

    În șase luni și cu 17.000 euro, o echipă de designeri de interior a renovat o garsonieră din centrul Bucureștiului. Au înlocuit tot, de la finisaje până la instalațiile electrice și sanitare, au renivelat pereții și au făcut mobilier pe comandă.

    În 2020, o studentă la Medicină a primit poate cel mai frumos cadou din partea mamei: o garsonieră în zona Unirii din București, pe care s-o împartă cu iubitul ei. Când au cumpărat-o, garsoniera era un spațiu uitat de vreme, într-un bloc construit în 1994, dar avea un potențial mare. Așa că arhitecta de la Simetrica Design, Anca Marinescu, și colaboratorii ei au renovat de la zero.

    Cu tot cu proiectare, amenajarea a fost gata în șase luni, timp în care au înlocuit totul, de la ceramică la instalații. Excepție face parchetul, pe care l-au recondiționat și lăcuit într-o nuanță caldă și luminoasă. Întregul proces a durat în jur de cinci zile, spre deosebire de înlăturarea finisajelor ceramice și montarea celor noi, care s-au desfășurat pe parcursul a două-trei săptămâni.

    „Nu procesul de decopertare durează mult, cât cel de debarasare și interacțiunile cu vecinii curioși sau mânioși de zgomot. Acesta este un aspect real, la care trebuie să vă așteptați”, spune Anca.

    A urmat partea de electrică și cea de îndreptare și nivelare a pereților, cea din urmă jucând un rol extrem de important într-o amenajare. Nu de alta, dar este esențial să ai un perete drept mai ales atunci când lucrezi cu finisaje premium, cum este cazul de față.

    În tot acest timp dedicat șantierului, arhitectele nu au stat degeaba: au dat comandă pentru finisajele ceramice, a căror livrare durează în medie de la zece zile la patru săptămâni dacă nu se află pe stoc. În același timp, au început discuțiile pentru mobilierul la comandă, iar ultimele pe lista de „to do” au fost produsele de serie (piese de mobilier, corpuri de iluminat etc).

    Influențe Memphis

    Stilul amenajării este unul nordic, cu influențe Memphis, regăsite în culorile fresh și liniile geometrice. Principala provocare a fost crearea conceptului în principala cameră, care trebuia să reunească mai multe funcțiuni. „Proprietara avea nevoie de o zonă de dormit, una de birou, una de depozitare și una de media, și totul într-o singură cameră. A fost puțin dificil, dar am încercat mai multe variante de mobilare și în final am ajuns la cea mai potrivită soluție”, completează Anca.

    Mobilierul este o combinație de piese la comandă și mici elemente de serie. Patul e de la Mobexpert, iar noptierele sunt de la Jysk. Tapetul, brand Tecnografica, scoate în evidență zona de dormit și îi dă farmec. Dressing-ul este foarte încăpător, dar totodată nu ocupă vizual foarte mult spațiu datorită PAL-ului alb combinat cu lemn deschis și oglinzile care îl decorează. Zona de birou, compusă din masă de lucru și bibliotecă/zonă media, este în aceleași nuanțe diafane, de data aceasta ecru combinat cu textura PAL-ului din zona de dressing.

    Canapea în bucătărie

    În bucătărie, proprietara și-a dorit foarte mult o canapea, căci îi place să gătească și să petreacă timp aici împreună cu prietenii. Galbenul ei iese în evidență pe fundalul deschis al pereților, parțial finisați cu lavabilă, parțial placați cu faianță cu textură de marmură de Carrara. Mobila, realizată din MDF, este un joc de alb, albastru-gri și textură de lemn.

    În baie, Anca s-a jucat cu imprimeurile și culorile. Știa de ceva vreme de plăcile ceramice din colecția Maori, brand Vives, și tot aștepta un moment oportun să le folosească, care a apărut când a văzut baia din această garsonieră.

    Resurse

    În living sunt piese de la Mobexpert, Jusk și IKEA. Tapetul, brand Tecnografica, este cumpărat prin Zen Deco, iar perdelele și draperiile sunt de la Dalila. Canapeaua din bucătărie este de la Vivre. La capitolul finisaje, ceramica este integral de la SSAB și a costat între 23 și 40 euro/metru pătrat. Vopseaua lavabilă este de la Color Smart, prețul fiind de 40 euro/metru pătrat. Recondiționarea parchetului și schimbarea de nuanță au fost 68 euro/metru pătrat.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Simetrica Design

    • Respectă timpul alocat pentru un proiect de amenajare. Nu te grăbi la niciun capitol și vei ieși mai câștigat pe termen lung.
    • Folosește măcar una-două piese de design chiar dacă ai un buget mic. Ele fac diferența între o amenajare banală și una originală.
    • Susține producția locală și încurajează designerii români de produs. Avem tineri foarte talentați, care merită toată aprecierea și atenția noastră.
    • Mixează texturi și culori. Sunt acele elemente care dau dinamism și energie unui spațiu, fie el living, bucătărie sau baie.

    Foto: prin Simetrica Design

    Povestea procesului de amenajare din această garsonieră ne-a fost trimisă de Anca Ivan. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments