PROIECTE DE AMENAJARE

Before&after: un apartament din Floreasca, construit în anii ’70, ras până la tencuială pentru o renovare completă

publicat pe 24 aug. 2022

  Un apartament construit pe vremea comunismului a avut nevoie de reparații la instalațiile electrică și sanitară, pereți și tâmplărie, ca să poată apoi fi amenajat într-un stil adaptat nevoilor actuale.

  Acest apartament semidecomandat se află în București, într-un bloc din zona Floreasca ridicat în anii ’70. Suprafața lui e de aproape 50 metri pătrați, dispuși în două camere. Foștii proprietari nu l-au renovat deloc, doar au făcut mici ajustări înainte să îl vândă. Din păcate, unele „îmbunătățiri” s-au dovedit nefaste – au rașchetat parchetul, de exemplu, cu polizorul, și l-au distrus.

  Renovare apartament vechi Bucuresti - arh. Cristiana Zgripcea - foto Vlad Creteanu (5)
  Pardoseala inițială a trebuit scoasă, pentru că fusese distrusă cu polizorul.

  La sfârșitul lui 2021, doi investitori l-au cumpărat și au decis să îl renoveze, ca apoi să îl dea spre închiriere. De renovare s-a ocupat arhitecta Cristiana Zgripcea, care și-a făcut deja o semnătură din transformarea Cenușăreselor imobiliare bucureștene. Nu a păstrat nimic din stadiul inițial, a schimbat inclusiv tâmplăria termopan – cu respect față de fațada blocului, pentru că a păstrat aceeași distribuție a canatelor ferestrelor.

  A păstrat compartimentarea apartamentului, iar pentru a avea o depozitare mai eficientă, a desfăcut zona de deasupra ușii dinspre bucătărie spre cămară. Acolo era o ușiță cu două canate mobile la care a renunțat. Ca să creeze iluzia că spațiul e mai generos, a scos ușa dintre hol și living.

  „Am fost foarte concentrată pe ce este mai bine pentru acest apartament și pentru obiectivul final pe care l-au fixat beneficiarii mei. Am vrut să păstrez lucruri simple și cinstite și l-am îndulcit cu câteva decorațiuni care l-au scos din anonimat și i-au dat un final fericit, o amprentă a lui, o atmosferă care te face să-ți fie drag să locuiești în el, chiar dacă la început nu părea să deschidă prea multe oportunități de design”, povestește Cristiana.

  Holul era îngust, așa că nu era loc pentru un șifonier, doar pentru un pantofar și o oglindă care să ajute și la lărgirea spațiului.

  Renovare apartament vechi Bucuresti - arh. Cristiana Zgripcea - foto Vlad Creteanu (4)
  Pe locul unde era înainte cuierul a pus o mașină de spălat rufe slim, care se potrivește foarte bine acolo.

  Baia are o dimensiune medie, de 1.60 metri pe 1.80 metri, e foarte funcțională și comod de utilizat. Cristiana a transformat-o din baie cu cadă în baie cu duș și a folosit o pardoseală tip patchwork pentru decor.

  Bucătăria „chinuită”, cel mai greu de amenajat

  Bucătăria a fost dificilă, cu multe provocări, pentru că are formă de L și spații înguste. Cristiana a decis să distribuie electrocasnicele pe partea mai largă, astfel încât să poată fi respectat fluxul de gătit. Mobilierul pe comandă a ajutat-o să fructifice la maxim spațiul atipic.

  Livingul e o încăpere luminoasă și foarte plăcută, te îmbie să citești o carte sau să te relaxezi. Cristiana a folosit și aici o cromatică neutră, plăcută, de bejuri și marouri. A ales o masă rotundă cu blat de sticlă, pusă spre fereastră.

  Dormitorul e foarte mare, are în jur de 17 metri pătrați și o geometrie bună, așa că a fost loc pentru un pat generos cu noptiere mari și pentru un dressing pe tot peretele.

  Cât a costat renovarea

  Bugetul a ajuns la aproape 40.000 euro (la începutul anului 2022), din care 40% partea de construcție (materiale și manoperă), 30% mobilier, 15% finisaje și uși, iar restul decorațiuni și electrocasnice. Manopera a fost cea mai costisitoare, și ca timp și ca bani, pentru că renovarea a fost totală, cu schimbarea instalației electrice, rașchetat pereți, schimbat instalații sanitare. Dacă te pregătești să renovezi, găsești la noi multe sfaturi utile și surse de inspirație.

  Tips and Tricks pentru amenajare de la Cristiana Zgripcea:

  Un duș mare e mai bun decât o cadă mică: dacă nu ai loc de cadă, folosește un duș, deschide mult mai bine spațiul, trebuie să trecem de lucrurile cu care suntem obișnuiți și să alegem ce ne oferă spațiul mai bun și mai confortabil.

  Masă din sticlă în living: un blat de sticlă eliberează spațiul și ne ajută să percepem suprafața întreagă a camerei fără a fi sufocată de prea mult mobilier.

  Foto: Vlad Crețeanu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  2 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Szanto Anamaria
  Szanto Anamaria
  1 year ago

  Buna, foarte frumos apartamentul!

  De ce nu s-a ales pastrarea si readucerea la viata a parchetului vechi?Arata extrem de bine si ingrijit.

  Multumesc!

  Aleksandra Zaiț
  Aleksandra Zaiț
  1 year ago

  Știu, a fost prima mea întrebare pentru arhitectă 🙂 Găsiți răspunsul în articol.

  icon

  Before&after: un apartament din Floreasca, construit în anii ’70, ras p�...