
Before&after: un spațiu de lucru anost a fost reinventat doar prin culoare, cu vopseaua Spor TotALL
Pentru că unul dintre birourile din redacția Lovedeco avea un aspect anost, cu pereți complet albi și câteva piese de mobilier cu aer corporatist, am lansat arhitecților Alina Vîlcu, fondatoare Piano:terra, și Omid Ghannadi, fondator IOG Arhitectura, provocarea de a-l reinventa. Nu oricum, ci doar prin culoare – mai precis, doar prin vopsea. Ne doream un spațiu care să insufle creativitate și să ne infuzeze cu energie pozitivă prin fiecare minut petrecut în el. Hai să-ți arătăm ce a ieșit și care a fost procesul din spatele acestei transformări.
Oranj plin de energie, verde optimist și gri relaxant
Primul pas al redecorării a fost stabilirea unei palete de culori potrivite. Pentru a le selecta, Alina și Omid au ales nuanțele astfel încât îndeplinească un scop anume. „Să te umple de energie, ăsta mi se pare că este rolul culorii. E foarte important. Biroul oamenilor înseamnă un loc unde ei se duc în fiecare zi”, explică Omid.
Arhitecții au optat pentru o combinație neașteptată, dar armonioasă. Pentru a obține efectul de energizare și a stimula creativitatea, au ales o nuanță caldă de lut-oranj. Apoi, au mers pe un verde stins, care să aducă natura înăuntru, iar pentru a lega armonios cele două culori și pentru a înlătura complet efectul steril al pereților albi, au ales un gri subtil, relaxant pentru privire.
Vopsea pe toate suprafețele, de la pereți, la tâmplărie
Elementul-surpriză al amenajării a constat din posibilitatea de a aplica vopseaua și pe alte suprafețe în afară de pereți. Alina și Omid au folosit noua vopsea SPOR TotALL, special concepută pentru a putea fi aplicată pe orice. Arhitecții au putut, deci, să dea un suflu nou și tâmplăriei de PVC a ferestrelor, și caloriferului, și ușilor vechi din lemn și chiar și unei etajere metalice.
Asta le-a oferit mult mai multă creativitate în procesul de creație. Pentru a da dinamică vizuală biroului, au ales să folosească vopseaua oranj doar în partea de jos a pereților. Apoi, au integrat verdele ales printr-un brâu îngust, astfel încât să marcheze zona de trecere de la oranj la gri. Tot verde au folosit și pentru o nișă cu fereastră, care face legătura interiorului cu natura vizibilă de la geam. Nu au omis nici caloriferul și nici canal-cablul aparatului de aer condiționat, pe care le-au vopsit penru a le camufla complet în fundal și pentru a elimina orice element care ar fi putut „strica” armonia vizuală a zonei. La final, nișa a căpătat aspectul unei vitrine către exterior, ca o invitație la o pauză de la lucru, la un moment de respiro și de meditație.
Accentele finale
Odată ce încăperea a primit o reîmprospătare estetică, au putut fi integrate și elementele de mobilier în amenajare. Alina și Omid au văzut potențialul unei etajere metalice deja existente în spațiu, pe care au vopsit-o în gri astfel încât să evite un contrast puternic între noile culori ale biroului și culoarea originală de alb pur a piesei de mobilier. Au obținut un spațiu colorat, cu multă personalitate și cu dublu efect – de stimulare a creativității și, la nevoie, de relaxare.