Au renunțat la casă pentru un penthouse în centrul Iașiului, pe care l-au amenajat cu 300.000 euro
publicat pe 23 aug. 2024Când și-au dat seama că stilul lor de viață nu se mai potrivește cu traiul la periferie, au decis să se mute înapoi în oraș. Au optat pentru un apartament spațios, aproape de centrul Iașiului, planul fiind să locuiască aici cel mult cinci ani. Nu au făcut însă compromisuri când a venit vorba de amenajarea interiorului, așa că au apelat la cei de la aPunct Studio ca să-i ajute cu personalizarea și organizarea spațiului. Este povestea unei familii de antreprenori din Iași care a transformat un fost sediu de firmă, într-un „acasă” modern și primitor.
Apartamentul este, de fapt, un penthouse poziționat la etajul 11, într-un ansamblu rezidențial nou. O locuință cu priveliște peste oraș, complexul fiind construit pe una dintre colinele Iașiului, foarte aproape de centru. Cu o suprafață de 200 metri pătrați utili, la care se adaugă două terase ce însumează 140 metri pătrați, penthouse-ul e împărțit într-o zonă de zi care cuprinde living, dining și bucătărie și o zonă de noapte, compusă din dormitorul matrimonial, dressing și două băi.
Într-un capăt al holului, aproape de intrare, se află un grup sanitar de serviciu și camera copilului. La intersecția dintre zona de zi și zona de noapte se află un reading corner și un birou, deschis spre circulație.
Înainte ca cei doi să cumpere locuința, era un sediu de firmă amenajat minimal, cu o compartimentare care să satisfacă nevoile echipei. Proprietarii au hotărât să păstreze integral compartimentarea și să adapteze spațiul la nevoile lor prin mobilier la comandă, axe de lumină, cromatică și texturi.
„Partea de brief am conturat-o împreună cu proprietarii, pentru un spațiu cu vibe aerisit, echilibrat din punct de vedere cromatic, cu accente realizate prin texturi, confortabil. Beneficiarii și-au dorit și multe spații de depozitare, dar care să nu devină intruzive din punct de vedere vizual, ci să se confunde cu pereții”, spune arhitectul Claudiu Aldin Spătaru de la aPunct.
Amenajarea penthouse-ului a costat 300.000 euro
Proiectul a durat puțin peste un an și jumătate, de la primele măsurători și schițe până la predarea apartamentului. Investiția finală a ajuns undeva la 300.000 euro, în care a intrat, printre altele, costul mobilierului custom made din întreaga locuință, peretele cu aspect de rocă din zona de living, realizat de Alexandru Mustafa, un artist din Republica Moldova.
„Cred că produsul cel mai scump din amenajare este canapaua din living, ca valoare intrinsecă”, spune arhitectul Claudiu Aldin Spătaru. „Pe de altă parte însă mă gândesc și la blaturile din bucătărie care au în spate o întreagă poveste. Și noi, și proprietarii, ne-am dorit ca ele să fie realizate dintr-o singură bucată, fără îmbinare. Au avut un gabarit notabil, așa că am fost nevoiți să le urcăm cu o macara până la etajul al 11-lea. Transportul, livrarea, manipularea lor, toate s-au transpus în costuri. S-ar putea ca aceasta să fie cea mai mare cheltuială a proiectului”.
Organizarea spațiului, un element care a cântărit mult în proiect
Menit să fie un loc în care se strâng laolaltă familie și prieteni, penthouse-ul avea nevoie de o amenajare aerisită, dar foarte eficientă. Toate spațiile de depozitare, multe la număr, sunt ascunse și se confundă cu pereții. Sunt puține spațiile cu rafturi la vedere, cum ar fi dressingul, unde ele ajută ca lucrurile să fie la îndemână.
Resurse:
Canapeaua din living este de la Domkapa. La fel și scaunele din dining. Masa este de la Urban Woods, iar mobilierul custom este realizat de Lemnartis. Finisajele cermaice sunt de la Delta Studio și Novambient, iar parchetul din lemn de stejar albit este de la Mafi. Varurile și vopselurile sunt gama Marmorino Fine de la San Marco.
Sfaturi pentru amenajare de la Claudiu Aldin Spătaru
- Asigură-te din etapa de concept că tot ce propui se poate realiza și poate arăta așa cum ți-ai imaginat, de la găsirea materialalelor și produselor dorite, până la asigurarea posibilității de transport, manipulare și montaj într-un contex specific.
- Gândește spațiul unitar, de la macro, la micro. Pleacă de la definirea unei continuități geometrice și cromatice a întreg spațiului (de exemplu, în Apartamentul N4, placarea peretelui din hol se continuă în living și bucătărie).
- Inserează texturi curajoase, elemente accent.
Terasa amplă, pe două laturi, cu acces atât din zona de zi, cât și din cea de noapte, se deschide către oraș și s-a dorit a fi o oază verde, cu spații diverse – zonă de relaxare, de stat sau de luat masa, saună exterioară, zonă pentru yoga și alte activități sportive.
Foto: Sabin Prodan – Trying to do art
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
-
Sponsored
Muzeu, galerie sau showroom: PIATRAONLINE lansează un nou flagship store ce redefinește designul de retail
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.
Ati mai dat share la inca 3 proiecte de renovare cu costuri aberante. Chiar daca vreti sa va plasati in zona premium cu publicul tinta, astfel de articole dau doar dovada de ce tzara bananiera suntem. Pe deoparte pentru ca sumele sunt astronomice pentru 99,90% din populatia tarii (reclama pe site cu trafic general- Hotnews), iar al doilea motiv este pentru ca, in ciuda sumelor (la suprapret de Romania), arata modest, impersonal si „hotel lobby like’ E clar impractica si doar de „imagine”. Sunt curios daca o sa fie acceptat comentariul
Bună ziua,
Nu ne poziționăm ca publicație pentru public premium, iar asta se vede ușor dintr-un scroll pe site. Avem mai multe povești despre oameni mutați la țară, de exemplu, decât despre locuințe și amenajări foarte scumpe. Avem nenumărate articole utilitare despre țevi/soluții de curățare etc.
Vă respectăm părerea despre amenajare în sine, dar nu ne pronunțăm. Primim poveștile de amenajare de la cititori sau de la arhitecții care s-au ocupat de proiecte, ele reflectă gusturi și nevoi specifice. Există un portofoliu divers de amenajări și bugete, povestim despre toate cât de bine putem.