Apartamente cu 4 camere

Terasa de 150 metri pătrați a unui apartament din București arată și se simte ca o grădină de la munte

publicat pe 23 mai 2022

    Printre neplăcerile statului la bloc se află și îndepărtarea de natură (a șoptit cineva „vecini”? da, desigur). Din fericire, primul punct e mai ușor de rezolvat și tot mai multe construcții oferă astăzi terase ce pot fi amenajate ca grădini. Vezi în continuare cum arată acest apartament cu terasă-grădină, care a pornit de la tema „o vacanță continuă”.

    Apartamentul e în București, are 94 de metri pătrați și se află la ultimul nivel al unui bloc nou construit. Terasa de 150 de metri pătrați este motivul pentru care proprietarii, o familie cu doi copii adolescenți, l-au ales. L-au cumpărat înainte ca blocul să fie ridicat, deoarece au înțeles din planurile dezvoltatorului potențialul uriaș al spațiului.

    Bucătăria devenită dormitor

    Familia călătorește mult, de aceea tema pentru amenajare a fost „vacanța continuă”. Au lucrat cu biroul de design interior Interiology, care s-a implicat încă din faza de construcție. „Am putut interveni în toate etapele: de la șape la compartimentare, pozițiile instalațiilor, practic am putut influenta toată configurația apartamentului și a terasei”, precizează arhitectul Alexandru Bucur, coordonatorul lucrării.

    În planul inițial, apartamentul avea doar două dormitoare, așa că una dintre schimbările majore a fost să transforme bucătăria închisă prevăzută în proiect în dormitor pentru unul dintre copii, și să creeze un open space living-bucătărie.

    O terasă care arată și se simte ca o grădină modernă

    Familia și-a dorit o terasă cât mai primitoare și diversă ca vegetație, astfel încât să se bucure de schimbarea anotimpurilor și să îi implice pe copii în îngrijirea plantelor. Designerii de interior au creat diverse forme fluide, organice, care să se integreze natural: jardiniere, un loc de stat la foc, placat cu același deck ca pardoseala, separatoare din corten (metal oxidat), o saună închisă, hot tub, banchete cu spații de depozitare.

    „Toate au fost create de la zero, cu structuri metalice complicate care au fost realizate la Atelierele Bogman. Fiind prea mari, a trebuit să le facem pe segmente, le-am urcat cu macaraua pe terasă și apoi le-am reasamblat și îmbrăcat în deck”, povestește arhitectul.

    Pardoseala pentru exterior este deck Itauba de la Realwood Floor, care s-au ocupat și de montaj. Amenajarea peisagistică e realizată de cei de la Odu Green Roof, care, pornind de la planul de mobilare a terasei, au venit cu propuneri de plante. Băiatul cel mare a ales tema japoneză, prin urmare în grădină sunt patru tipuri de arțari japonezi și un cireș japonez. Pe lângă aceștia, se regăsesc pini, arțari, mesteceni, plante cățărătoare și accente de lavandă. Arbuștii și pomii au fost plantați la o înălțime semnificativă, deja crescuți, iar grădina e tot mai abundentă de la an la an.

    Terasa Bucuresti lavanda
    Terasa în iunie 2022, la un an după amenajare. Foto proprietari.

    Pe terasă se află și o zonă de relaxare, cu saună, jacuzzi, duș, și o zonă de luat masa, cu opt locuri. Finisajele naturale contrastează cu elementele cu aer industrial: cortenul, ghirlandele cu becuri LED cu filament, picioarele metalice ale mesei, treptele din metal care asigură accesul pe terasă.

    Interiorul e o prelungire a terasei, nu invers

    Pentru că terasa era atât de importantă pentru familie, amenajarea interiorului a decurs din cea a terasei, și nu invers. Open space-ul e separat de exterior printr-un perete de sticlă și reia câteva elemente, ca jocul de lemn și metal sau ghirlandele luminoase. Structura din lemn de pe terasă are ca ecou în interior un tavan din lamele 3D.

    „Am lucrat mai mult de o săptămână la proiectarea tavanului, alături de cei de la Atelier 13: am făcut întâi modelarea digitală 3D, pentru a obține formele organice dorite, apoi am redesenat fiecare lamelă în parte, transpusă în 2D, pentru execuție. Sunt 53 de lamele din lemn stratificat de 27 mm grosime, debitate la CNC”, își amintește Alexandru.

    Designerii au ales finisaje naturale, ca lemnul de stejar, iar ca accent au folosit inserții de metal negru, gresie hexagonală alb-negru și fronturi turcoaz pentru mobilierul de bucătărie.

    Un alt „truc” folosit pentru a sublinia unitatea dintre interior și exterior este montarea lamelelor de parchet în lungul terasei, în același sens cu pardoseala de deck de la exterior. În toată casa, parchetul este din lemn stratificat cu aspect ușor afumat Alamo de la Boen, ce susține alura industrială a spațiului.

    Mobilierul de bucătărie are formă de L, iar insula servește ca loc de luat masa și separă livingul de zona de gătit. Fronturile de mobilier sunt vopsite în alb și turcoaz (singurul accent de culoare în cromatica neutră), iar pentru depozitare suplimentară designerii au creat o structură metalică neagră cu polițe din lemn. Corpurile de iluminat sunt de la Kelektron, iar hota de la Falmec.

    Toate ușile, inclusiv cea de la intrare, sunt lucrate pe comandă cu Usi-Ferestre.ro, din panouri de lemn stratificat acoperit cu furnir cu noduri, puternic periat și afumat, pentru o alură cât mai brută.

    Amenajare penthouse Bucuresti - arh. Alexandru Bucur Interiology- foto Vlad Creteanu (11)
    O ușă glisantă tip hambar separă zona de zi de dormitorul matrimonial.

    Livingul e separat de zona de dormitor matrimonial printr-o ușă glisantă custom, din metal, ce trimite cu gândul la ușile de hambar. În micul hol de trecere, designerii de interior au amenajat un dressing care nu fusese prevăzut în proiect. Toate elementele metalice, structurile, treptele, bibliotecile și ușa de hambar le-au lucrat cu Atelierele Bogman.

    Hexagoane în bucătărie, hol și băi

    Din motive practice, pardoseala de parchet e întreruptă în zona de bucătărie cu o placare din gresie hexagonală alb-negru.

    Băile au suprafețe mici și se află sub șarpantă, deci au înălțime redusă, prin urmare provocarea majoră aici a fost eficiența. Una dintre băi are duș cu scurgere în pardoseala placată cu microciment, iar cealaltă e dotată cu o cadă.

    „Având și tavanul înclinat dat de forma acoperișului, am avut zone în care nu aveam înălțimea suficientă pentru a sta în picioare: în una din aceste zone am introdus cada”, menționează arhitecta Roxana Revin.

    Mobilierul folosește duetul lemn-metal reluat pe parcursul amenajării. Montarea plăcilor hexagonale a fost o mare bătaie de cap și a necesitat zile întregi pentru a îmbina perfect formele plăcilor, intersecțiile dintre pereți și pardoseală și intersecția cu parchetul din hol.

    Dormitoare cu vedere spre Lună

    Cei doi frați s-au implicat fiecare în decorarea camerei: cel mic a dorit un interior mediteranean, iar cel mare o tematică inspirată de călătorii.

    În ambele dormitoare, zona de dormit se află sus, la supantă, sub fereastra tip Velux – un alt detaliu adăugat de designeri față de proiectul dezvoltatorului, care nu prevăzuse ferestre de mansardă în proiect.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Alexandru Bucur

    Cum aduci unitate unei amenajări: Am folosit o singură gamă de plăci ceramice în cele două băi, în hol și în zona de bucătărie, și același tip de pardoseală.
    Cum obții îmbinarea de gresie și parchet: Plăcile hexagonale de gresie ies din cele două băi și se îmbină perfect cu parchetul, fără întreruperi. Pentru a face o îmbinare frumoasă de gresie cu parchet, este absolut necesar ca atât gresia cât și parchetul să fie lipite cu adeziv și tăiate foarte precis, pentru a evita profilele de pardoseală.

    Foto: Vlad Crețeanu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments