Apartamente

Cum mi-am amenajat singură apartamentul de 59 metri pătrați, cu 10.000 euro și multă inspirație de pe net

  Motivul principal pentru care am devenit colaborator Lovedeco a fost în mod clar șansa de a intra în casele oamenilor și a afla și da mai departe poveștile din spatele amenajărilor. De la prieteni, la cunoscuți, la vecini, mereu m-am bucurat să descopăr interioarele locurilor pe care le numeau acasă.

  Casa mea însă nu prea am vrut să o împart cu alții, cu toate că e un proiect de care sunt foarte mândră. Câtă vreme am locuit acolo, din 2018 până la finalul lui 2021, am vrut să o păstrez doar pentru mine. Cum drumurile m-au purtat însă recent pe alte meleaguri și casa mea a devenit acasă pentru alți oameni, m-am gândit că e ok să dau mai departe din experiența mea și, cine știe, să le dau și altora idei.

  Dacă m-ar întreba cineva care e cel mai drag proiect personal, aș ignora toate realizările profesionale și aș spune: apartamentul meu de 59 metri pătrați din București, din ușă până în ferestre. Nu sunt vreun specialist în design interior și m-am inspirat de diverse surse, dar cred că am reușit să creez un spațiu foarte plăcut. Și am făcut asta cu circa 10.000 euro. Iar după ce am terminat de amenajat și totul era pus la punct, am decis că am nevoie de o nouă provocare și m-am mutat la Berlin. Iar la cât de mult țin la acest loc, am fost foarte atentă să găsesc niște chiriași care să aibă grijă de el.

  Tonurile natur de stejar și gri stau la baza amenajării.

  Am luat proiectul de la -1

  Am cumpărat locul înainte să existe practic. Mă plimbam într-o zi prin zonă și am văzut un anunț de apartamente pe un gard. Am intrat în curte și am dat de o fundație și cam atât. La vremea aceea căutam un apartament cu trei camere, mai mare decât cel de două în care locuiam de aproape 15 ani. Când am intrat pe site să vă despre ce era vorba, am descoperit că nu mă încadram la preț pentru trei camere, însă la două da. Am decis să cumpăr apartamentul chiar dacă e cu două camere, nu cu trei, pentru că îmi doream mult să fie într-o clădire nouă.

  Asta era în vara lui 2017, iar de mutat m-am mutat fix la final de 2018. În timpul ăsta am așteptat să crească blocul, am decis cum vreau să fac împărțeala interioară și am vizitat magazine fizice și virtuale în căutarea elementelor interioare perfecte. Am avut practic la dispoziție o foaie albă cu care să fac ce vreau.

  Lemnul a fost un element important în amenajare

  Știam că vreau să merg pe elemente naturale, plecând și de la stilul scandinav. Așa că am ales lemnul pentru cea mai importantă și extinsă parte din apartament: parchetul. A costat circa 1500 de euro pentru toată casa, mai puțin baia, dar dacă e să îl compar cu laminatul, a meritat toți banii. Am ales o nuanță cât mai neutră, stejar. Atât de mult mi-a plăcut, că am folosit câteva bucăți rămase drept pervaz pentru ferestre.

  Tot din lemn îmi doream și masa din bucătărie, în stil ușor brut și nefinisat. Cam tot ce găsisem era foarte scump, dar am dat de un producător din Timișoara, Tthamisa, unde am găsit un preț abordabil.

  Amenajare cu răbdare

  Am avut cam un an și jumătate până să mă mut și doi jumătate după mutare în care să amenajez pas cu pas, fără grabă. Primul și cel mai important element pentru un spațiu locuibil a fost bucătăria, pe care am făcut-o pe comandă cu o firmă din Brașov, inspirată tot de IKEA, dar adaptată la spațiul meu. Din același set este și dulapul mare din hol, pentru că am vrut să fie o amenajare unitară. Împreună au fost circa 4000 de euro, deci cea mai importantă investiție din casă.

  Tot înainte să mă mut am luat canapeaua și dulapul din dormitor de la IKEA, iar patul l-am moștenit de la sora mea. Restul au venit pe parcurs, dar țin minte și acum primele luni de iarnă în care spațiul era destul de gol, dar totuși foarte cald datorită parchetului și luminii.

  Spațiu unitar, camere personalizate

  Apartamentul este împărțit în trei zone. În zona de living, bucătărie și hol predomină nuanțele de gri, de la mobila de bucătărie, la canapea, la covoarele care îmbină mai multe tonuri din aceeași gamă. Notă discordantă fac comodele galbene și scaunele verzi. Tot în zona acesta mai sunt câteva elemente negre: plafonierele, barele de la perdele, peretele magnetic, bateria de la chiuvetă și mobilierul din zona de intrare în casă.

  În dormitor am pornit de la patul bej și am mers pe tonuri naturale mai calde. Covoarele de lână le-am adus din vechiul apartament, iar pentru draperii am optat pentru catifea bordeaux, care blochează lumina și dă culoare spațiului.

  Baia am vrut să fie albastră și să aibă cât mai puțină suprafață acoperită cu faianță. Plăcile de gresie cu modele erau prea mult pentru întregul spațiu, așa că le-am păstrat doar pentru podea și peretele cu chiuveta. Pentru cadă am mers pe clasicele plăcuțe albe Metro, pe care le-am folosit și în bucătărie. Pentru ceva căldură am ales și aici un dulăpior și oglindă din lemn.

  Chestionar cu idei bune

  Care e ultimul lucru pe care l-ai cumpărat, găsit sau făcut pentru apartament: oglinda vintage din dormitor. Am descoperit în pandemie magazinul second hand Monda și am avut o perioadă în care treceam pe acolo destul de des. Când am văzut oglinda am știut că ar merge perfect cu comoda din dormitor, luată și ea dintr-un second hand de mobilă.

  apartament 2 camere Titan comoda
  Oglinda retro merge perfect cu comoda din lemn.

  Stilul casei: nu știu dacă se încadrează neapărat într-un stil. Aș zice că este homey, funcțional IKEA în mare, atingeri mediteraneene în baie și infuzii personale peste tot. Mai e și un pic de componentă retro la nivel de mici detalii. Multe sunt lucruri moștenite de la bunici: geamantanele de piele folosite ca spații de depozitare din dormitor, oglinda din baie sau diversele cutii și tablouri.

  Inspirație: am pornit de la o amenajare văzută pe un site și am preluat sau adaptat după caz. De exemplu, deasupra mesei din bucătărie în amenajarea inițială erau trei lămpi complet diferite, una din metal, alta din ratan, alta din sticlă. După ce m-am învârtit prin raioanele din diverse magazine și nu m-a mulțumit nicio combinație, am ales trei lămpi identice.

  Elementul preferat: peretele negru din spațiul de zi. Cu ceva ani înainte să mă mut am văzut într-o amenajare un perete negru magnetic/tablă de scris. Mi s-a părut o idee genială și mi-am zis că undeva în viitoarea mea casă voi avea așa ceva. Am cumpărat materialele înainte să fie apartamentul gata și am vopsit singură peretele în mai multe etape.

  Un perete magnetic/tablă de scris poate fi ideal pentru amintiri și mesaje.

  Cea mai mare provocare: noptierele din dormitor, pe care nu le-am achiziționat nici până în prezent. Momentan, un coș de ratan de picnic joacă rolul acesta pe o parte a patului. Și a mai fost o provocare găsirea lustrei din aceeași cameră. Am căutat-o cam un an, timp în care am stat cu un bec atârnat de tavan. Am găsit-o la The Home, de unde la un Black Friday am comandat trei lustre diferite și, după ce le-am probat, am rămas cu pălăria.

  Cel mai bun lucru iarna: pe lângă faptul că apartamentul este foarte bine izolat termic și nu este nevoie prea mare de calorifere, cred că lumina naturală care inundă casa și plantele cărora le priește.

  Lumina naturală este unul dintre avantajele spațiului, mai ales în living.

  Cel mai bun lucru vara: balconul imens, pe care aș fi vrut să îl transform într-o grădină, dar nu m-am mobilizat. Oricum este bun de stat la soare și încărcat cu vitamina D când e cald afară.

  apartament 2 camere Titan baie
  Plăcile ceramice stil azulejos dau un aer mediteraneean băii.

  Cel mai mare răsfăț: cred că faianța din baie a fost destul de scumpă. Îmi doream ceva în stilul azulejos, pe albastru și după ce m-am învârtit pe lângă niște opțiuni mai ieftine pe Valea Cascadelor, am mers pe ce îmi plăcea mai mult, de la Progetto Casa din Dorobanți.

  Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la apartament: aș fi vrut ca în faza de proiectare să includ jumătate din balcon la interior. Aș fi reușit să fac alea trei camere visate, iar spațiul exterior rămas ar fi fost în continuare arhisuficient.

  Proiectul DIY pe care l-ai făcut pt apartament: am vopsit niște mobilă. Și după am mai vopsit niște mobilă. Totul a început de la comodele din living. Am zis inițial că merg doar pe tonuri naturale, dar după ceva vreme de locuit efectiv în casă am simțit nevoia de culoare. Și m-am setat pe niște comode galbene. Cum ce găseam online fie nu era culoare dorită, fie era prea scump, am decis până la urmă să iau niște comode simple de la IKEA și să adaug vopseaua.

  Așa am ajuns la Benjamin Moore, unde am petrecut ceva vreme analizând paletarul în căutarea galbenului perfect. Sparkling yellow a câștigat și, după cele două comode, a urmat și un scăunel. Ceva mai târziu am vopsit și corpurile ce țin loc de cuier și pantofar, de data asta în negru.

  Dacă ar fi să-ți descrii apartamentul în 5 cuvinte, acestea ar fi: lumină, liniște, confort, siguranță, echilibru.

  Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: cred că este foarte important să ai o casă funcțională și adaptată nevoilor tale. Apoi e bine să nu încarci spațiul, cel puțin nu de la început, și să îți dai timp cu detaliile. Câtă vreme ai elementele vitale, apoi poți adăuga ce lipsește în funcție de cum găsești lucrurile și, de ce nu, profitând și oferte sau reduceri.

  Resurse, linkuri, site-uri de unde ai luat mobila: mobila este în mare parte de la IKEA, cea de bucătărie și hol au fost făcute pe comandă la Gantiaro, dulapul-pantofar din hol este de la Bonami, băncuța și cuierul de la Depozitul de mobilă second-hand (care vinde și o grămadă de mobilă nouă), lămpile sunt de la Leroy Merlin, Mobexpert și de pe Emag, covoarele de la Leroy Merlin și Kika, parchetul de la Proges.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum mi-am amenajat singură apartamentul de 59 metri pătrați, cu 10.000 euro �...